Zingeving

Wij geloven in het goede leven als kwalitatief goed leven, waarden-vol leven. Lees onze artikelen over zingeving. Geschreven door redacteuren, partnerorganisaties en bekende columnisten.

Weggeefwinkel ‘Yess’ maakt alle dagen anders

Koos van Noppen Weggeefwinkel ‘Yess’ maakt alle dagen anders

De crisis heeft invloed op vrijwel iedereen, maar in het bijzonder op mensen die toch al in een moeilijke positie zaten. In de Rotterdamse wijk Bospolder-Tussendijken staat sinds een paar maanden een weggeefwinkel: Yess. Goed voor de wijk, en goed voor de vrijwilligers die er werken.

Struikelend op zoek naar Woord én Geest

Jan Auke Brink Struikelend op zoek naar Woord én Geest

De coronacrisis heeft veel invloed op de kerken. Sommige kerken delen de gemeente in in kleine groepen, en dat kan een positieve invloed hebben.

“Goed dat jullie er zijn”: doe de deuren van de kerk open

Herman Kaiser “Goed dat jullie er zijn”: doe de deuren van de kerk open

Een waarachtig en eerlijk verhaal in een spontane ontmoeting kan mensen soms een enorme boost geven. Zulke ontmoetingen maken vrijwilligers dagelijks mee in een van Nederlands bijzonderste monumenten.  

Leven en dood liggen dicht bij elkaar

Hans Alderliesten Leven en dood liggen dicht bij elkaar

Bezoek minimaal één keer per jaar een begraafplaats, adviseerde de Engelse baptistenprediker Spurgeon al. Zo'n bezoek kan melancholisch stemmen, maar ook helpen het leven te vieren.

‘De kerk is geen gebouw, maar een beweging en een gemeenschap’

Lodewijk Born ‘De kerk is geen gebouw, maar een beweging en een gemeenschap’

In de Protestantse Gemeente te Rutten (NOP) is er deze zomermaanden van alles te doen in de kerk. De gemeente besloot het creatief op te pakken nu er geen diensten zijn.

Opstarten of herbezinnen na corona?

Ron van den Hout Opstarten of herbezinnen na corona?

Wat de blijvende impact van de coronacrisis op kerken zal zijn, is nog de vraag. Het Vaticaan heeft een speciale commissie ingesteld die de gevolgen op langere termijn in kaart moet brengen, met speciale aandacht voor de sociaaleconomische situatie.

Klagen als uitdrukking van hoop

Erik Borgman Klagen als uitdrukking van hoop

Nederland is een geweldig land, zegt onze premier, we doen het fantastisch. En zo lijkt het net alsof we alleen nog wat moeten finetunen. Maar zo is het niet. Sommige zaken zijn fundamenteel mis in onze samenleving. Zo lang we dat niet onder ogen zien, verandert er niets wezenlijks. Een longread.

Lessen van de Heilige Wijsheid

Marianne Vorthoren Lessen van de Heilige Wijsheid

De Ayasoya is een moskee, zo heeft het Turkse hooggerechtshof besloten, en vandaag wordt er het eerste vrijdaggebed sinds decennia gehouden. De geschiedenis van de oude Hagia Sophia is lang, en wie weet vallen er lessen uit te trekken. Dat zou goed passen bij haar naam.

Lieddichter Paul Gerhardt is niet vergeten

Jan Keuken Lieddichter Paul Gerhardt is niet vergeten

In Duitsland is Paul Gerhardt een bekende naam die een aantal gevels siert. En ook in ons Liedboek staat hij vermeld. Wie was Paul Gerhardt eigenlijk?

Het goede leven en de natuurwet

Sophia Höff en Petruschka Schaafsma Het goede leven en de natuurwet

Het is lastig de vraag te beantwoorden wat 'goed leven' eigenlijk is. Wanneer is het leven goed, behalve dan dat je alles hebt wat nodig is voor een bestaan, en hoe bepaal je dat? Het komt alleen van een gesprek over het goede leven als we erkennen dat we niet weten wat we moeten doen en als we geloven dat verheldering mogelijk is op basis van gedeelde inzichten. Een gedachte-exercitie.

Revolutie van de tederheid

Gerard de Korte Revolutie van de tederheid

Het protest tegen racisme is volkomen gerechtvaardigd. Polarisatie en felle debatten brengen ons echter niet verder. Vergeving, elkaar leren kennen en accepteren doet dat wel.

Bonhoeffers hoop is geworteld in geloof

Rien Fraanje Bonhoeffers hoop is geworteld in geloof

De brieven die Dietrich Bonhoeffer vanuit de gevangenis schreef aan familie en vooral zijn goede vriend Eberhard Bethge bleken dit voorjaar een welkome bemoediging in de maanden van quarantaine en lockdown.