Zingeving

Wij geloven in het goede leven als kwalitatief goed leven, waarden-vol leven. Lees onze artikelen over zingeving. Geschreven door redacteuren, partnerorganisaties en bekende columnisten.

De wereld staat in brand, red de wereld

Emmanuel van Lierde De wereld staat in brand, red de wereld

In zijn nieuwe encycliek ‘Fratelli tutti’ legt paus Franciscus nog eens geduldig uit wat er nu nodig is: een totaal nieuwe cultuur van broederlijkheid, solidariteit en verzoening. Zonder dat gaan we ten onder.

‘Corona is levensgevaarlijk, maar eenzaamheid ook’

Berber Bijma ‘Corona is levensgevaarlijk, maar eenzaamheid ook’

Hoogleraar Anne-Mei The wilde met eigen ogen zien wat wekenlange opsluiting betekent voor ouderen in verpleeghuizen. Ze draaide een aantal weken mee als zorgverlener in twee huizen.

De wisselwerking tussen mode en theologie

Ineke Evink De wisselwerking tussen mode en theologie

Wat heeft theologie eigenlijk te melden over mode? De lengte van de rok en de diepte van het decolleté, daar bemoeien sommige theologen zich al eeuwen mee. Maar verder? Toch zijn theologie en mode nauw met elkaar verbonden en beïnvloeden ze elkaar, zegt Robert Covolo.

De kunst van Modderman raakt het hart

Liesbeth de Jong De kunst van Modderman raakt het hart

De zeven werken van barmhartigheid zijn al vaak uitgebeeld. Maar de manier waarop Egbert Modderman dat doet in de Martinikerk in Groningen is van een andere orde. De kunstenaar hanteert letterlijk en figuurlijk de menselijke maat en laat de toeschouwer meevoelen.

Onderzoek: online kerkdiensten zijn een blijvertje

Jan Auke Brink Onderzoek: online kerkdiensten zijn een blijvertje

Nederlandse voorgangers voelden zich in de eerste periode van de coronacrisis vooral op pastoraal vlak tekortschieten, blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek naar kerkzijn in coronatijd. Kerken houden de online vieringen er voorlopig wel in.

Simonis was streng in de leer, mild in pastoraat

Lodewijk Born Simonis was streng in de leer, mild in pastoraat

In de Sint Catharinakathedraal in Utrecht is donderdag op stilgestaan bij de leven van Adrianus Johannes kardinaal Simonis. Er werden persoonlijke woorden gesproken.

Maatschappelijk kan een leven niet voltooid zijn

Gerard Hazenkamp Maatschappelijk kan een leven niet voltooid zijn

Naast een theologische, medische, psychologische of juridische benadering van het verschijnsel ‘voltooid leven’ is er ook een maatschappelijke. We kunnen de levenseindezoekers niet missen in onze maatschappij.

Archeologie verduidelijkt de positie van Romeinse christenen

Matthijs Schuurman Archeologie verduidelijkt de positie van Romeinse christenen

In het jaar 79 barstte de vulkaan Vesuvius uit. Twee steden werden onder de lava bedolven: Pompeii en Herculaneum. Opgravingen hebben ons veel geleerd over de uitdagingen voor de christenen van toen, meent nieuwtestamenticus Bruce Longenecker.

Dromen van een ontspannen samenleving

Robert van Putten Dromen van een ontspannen samenleving

Willen we iets goeds overhouden aan de coronacrisis, dan moeten we het idee van maakbaarheid en de neiging tot risicobeheersing loslaten. Tot nu toe is de controledwang echter alleen maar sterker geworden. We hebben een radicale herwaardering van rust nodig, en van de kunst van het loslaten.

We hebben een andere kijk nodig op ouder worden

Trudy Oldenhuis We hebben een andere kijk nodig op ouder worden

Hoe gaan ouderen om met hun naderende levenseinde en welke rol speelt religie daarin? Die vragen stonden centraal in het onderzoek van Nienke Fortuin (44), die daarop deze week promoveerde aan de Radboud Universiteit.

De militante mannelijkheid van de evangelicals

Matthijs Schuurman De militante mannelijkheid van de evangelicals

Waarom stemmen Amerikaanse evangelicale christenen op een overspelige man die scheldt, dreigt en intimideert? Omdat hij een echte man is, een stoere leider die het land en dus het christendom verdedigt, de John Wayne van de politiek.

Weggeefwinkel ‘Yess’ maakt alle dagen anders

Koos van Noppen Weggeefwinkel ‘Yess’ maakt alle dagen anders

De crisis heeft invloed op vrijwel iedereen, maar in het bijzonder op mensen die toch al in een moeilijke positie zaten. In de Rotterdamse wijk Bospolder-Tussendijken staat sinds een paar maanden een weggeefwinkel: Yess. Goed voor de wijk, en goed voor de vrijwilligers die er werken.