Zingeving

Wij geloven in het goede leven als kwalitatief goed leven, waarden-vol leven. Lees onze artikelen over zingeving. Geschreven door redacteuren, partnerorganisaties en bekende columnisten.

Iedereen heeft een verhaal nodig, ook wetenschappers

Ineke Evink Iedereen heeft een verhaal nodig, ook wetenschappers

Nog steeds geloven veel mensen dat een wetenschapper zijn geloof thuis moet laten. In Oer doen de schrijvers een originele poging om te laten zien dat dit idee niet klopt. En je steekt nog wat van het boek op ook.

De angst voorbij

Paul Visser De angst voorbij

Bang zijn is heel gewoon en realistisch, zeker nu. Als in de Bijbel 'Vrees niet' staat, is dat dan ook niet gericht tot angstige en onzekere types, maar tegen mensen die moed en durf nodig hebben.

Kleine goedheid maakt het verschil

Ineke Evink Kleine goedheid maakt het verschil

Afscheid nemen van een stervende en rouwen is gecompliceerd geworden. Hoe vind je je weg tussen corona-protocollen en menselijke behoeftes?

Wees niet bang

Leo Jacobs Wees niet bang

Voor kleine dingen bang zijn en je schuldig voelen, maar je geen zorgen maken over het virus. Het kan, en de psalmen kunnen daarbij helpen.

Waarom efficiency in de economie niet zaligmakend is

Jan Prij Waarom efficiency in de economie niet zaligmakend is

De economische obsessie met doelmatigheid is schadelijk. De economie is geen soepel lopende machine die met zo min mogelijk input zoveel mogelijk output produceert. Ze kan alleen effectief zijn door omwegen te bewandelen. Ook de economie leeft daarbij van genade.

Absurde tijden? Pak je hobby op!

René Kil Absurde tijden? Pak je hobby op!

Wereldliteratuur lezen helpt in deze tijden, zoals De pest van Camus en De walging van Sartre. Maar het oppakken van een hobby waar je nooit aan toe kwam, doet ook goed.
God en Covid-19

Gerard de Korte God en Covid-19

Buiten maar ook binnen de Kerk klinken stemmen die het coronavirus zien als een straf van God. Ik plaats daar grote vraagtekens bij. Laten wij niet te gemakkelijk denken dat we Gods beleid over ons bestaan kunnen doorgronden.

Hoe je kunt omgaan met de broosheid van het bestaan

Maarten Aalders Hoe je kunt omgaan met de broosheid van het bestaan

Het boek Midden in het leven lijkt wel geschreven voor deze tijd, waarin een besmettelijke ziekte rondwaart, die ons allemaal kan raken.

Waardevolle momenten

Mustafa Amhaouch Waardevolle momenten

Zowel de veertigdagentijd als de Ramadan verlopen dit jaar anders. Des te kostbaarder worden de momenten dat er even echt contact is.

Gooi de netten uit aan de andere kant

Herman Kaiser Gooi de netten uit aan de andere kant

In benarde tijden kan het helpen op een andere manier te gaan kijken naar wat er gebeurt. Dat kan in het persoonlijke leven maar ook in de samenleving.

Oom Leo ligt in Vak C, nummer 172

Matthijs Rietveld Oom Leo ligt in Vak C, nummer 172

Oom Leo werd opgepakt en gefusilleerd. Voor welk recht strijd ik? Voor welke wereld leer ik mijn kinderen vechten?

Christelijke jongeren proberen hun vrienden niet te bekeren

Jan Auke Brink Christelijke jongeren proberen hun vrienden niet te bekeren

Respect voor mensen met andere opvattingen is belangrijk voor orthodox- protestantse jongeren tussen de 16 en 25 jaar oud. ‘Ze zijn stellig over het christelijk geloof, maar minder stellig als ze daarmee anderen buitensluiten.’