Zingeving

Wij geloven in het goede leven als kwalitatief goed leven, waarden-vol leven. Lees onze artikelen over zingeving. Geschreven door redacteuren, partnerorganisaties en bekende columnisten.

Moslims missen dit jaar maaltijden met vrienden en moskeebezoek tijdens ramadan

Redmar Bosma en Jan Auke Brink Moslims missen dit jaar maaltijden met vrienden en moskeebezoek tijdens ramadan

De ramadan is voor moslims niet alleen een maand van vasten, maar ook van samenzijn. Hoe kun je dat vormgeven in de anderhalvemetersamenleving? “Gezellige iftars met familie en vrienden zijn er niet bij dit jaar.”

De kerk als culturele dwarsligger

Arie van Houwelingen De kerk als culturele dwarsligger

De wereld is onttoverd, het gevoel voor het Heilige verbleekt. Maar waarom zou de kerk met dat culturele gevoel moeten meegaan?

Weer terug naar huis

René Segers-Hoogendoorn Weer terug naar huis

Wat waren we toch een wereldreizigers geworden. Mijn thuis is waar ik geld kan verdienen, leek het motto. Maar deze crisis maakt alles anders. Ons hart blijkt gewoon thuis te liggen.

De magie van het leven

Kathleen Ferrier De magie van het leven

Een andere, nieuwe manier van werken, maar ook angst en zorgen vreten energie. Een goed boek kan helpen om de realiteit niet te ontkennen en toch de magie van het leven te zien.

De coronacrisis brengt het onderwijs verwarring maar ook hoop

Koen Wessels De coronacrisis brengt het onderwijs verwarring maar ook hoop

De coronacrisis brengt veel tot stilstand maar er wordt ook veel in beweging gezet. Deze periode kan een paar mooie vergezichten in het onderwijs zomaar een stuk dichterbij brengen.

Funest, die infantiele toon tegen ouderen

Majelle Hoek Funest, die infantiele toon tegen ouderen

Het gebeurt snel: ouderen toespreken alsof het kinderen zijn. Maar het is belangrijk dat niet te doen, vindt de Vlaamse logopedist Louis Heylen. “Mensen voelen het wanneer ze niet als volwaardig worden behandeld.”

Pesach en Ramadan in tijden van corona

Marianne Vorthoren Pesach en Ramadan in tijden van corona

Rabbijn Albert Ringer en Marianne Vorthoren schrijven elkaar over het vieren van Pesach en Ramadan, nu gelovigen door de coronacrisis niet bij elkaar kunnen komen.

Een moreel kompas in tijden van corona

Theo Boer Een moreel kompas in tijden van corona

Het is prachtig en ontroerend: alle uitingen van dankbaarheid richting zorgpersoneel en andere solidariteitsacties. Maar de échte test moet misschien nog komen, als het coronavirus nog lang onder ons blijft.

Wat kunnen ouders aan zingeving doen, nu de school dat minder goed kan?

Guido de Bruin en Marcel Elsenaar Wat kunnen ouders aan zingeving doen, nu de school dat minder goed kan?

Nu de scholen dicht zijn, zijn kinderen voor een belangrijk aspect van onderwijs veel meer aangewezen op hun ouders: bij het helpen betekenis te geven aan wat ze meemaken. Onderwijsorganisatie Verus wil ouders daarbij helpen.

Nieuw leven, levendiger dan ooit tevoren

Matthijs Schuurman Nieuw leven, levendiger dan ooit tevoren

De opstanding van Christus is altijd een belangrijk thema geweest voor theoloog Jürgen Moltmann. Nu hij 94 jaar is, schreef hij er weer een essay over.

Het open graf en de gesloten kerk

Jos van Gennip Het open graf en de gesloten kerk

Veel kerken zijn dicht in deze Stille Week en bij Pasen. Dat is voor trouwe kerkgangers erg, maar biedt ook kansen. De kerk kan een veldhospitaal worden waar gewonden geheeld worden.

Handen wassen op Witte Donderdag

Sigrid Coenradi Handen wassen op Witte Donderdag

Hoe gaan we vanavond Witte Donderdag vieren? Wel of niet met een Avondmaal, en dat wel of niet achter de laptop? Een alternatief biedt het evangelie naar Johannes.