Zingeving

Wij geloven in het goede leven als kwalitatief goed leven, waarden-vol leven. Lees onze artikelen over zingeving. Geschreven door redacteuren, partnerorganisaties en bekende columnisten.

Refo’s: de wet van de toenemende afstand

Christoph van den Belt Refo’s: de wet van de toenemende afstand

Iedereen kent reformatorische christenen, maar alleen van ver weg. Daarom komen ze vaak zo ongenuanceerd in het nieuws. Maar een historicus is verplicht het eerlijke verhaal te vertellen. Van dichtbij, en toch op afstand.

Leren leven met verlies en rouw

Hans Alderliesten Leren leven met verlies en rouw

Er ontstaat steeds meer aandacht voor het onvolmaakte en het verdrietige. Ons leven is niet altijd fantastisch, verdriet en verlies komen daarin voor.

Body Language: onthutsend oprechte middeleeuwse kunst

Liesbeth de Jong Body Language: onthutsend oprechte middeleeuwse kunst

Op mensen uit de 21e eeuw kan de expositie ‘Body Language’ de indruk van een freakshow geven, maar voor de late middeleeuwer was het bittere ernst. God was mens geworden, een mens met een lichaam, net als hijzelf.

Dirk de Wachter: “Juist de vreemde moeten wij straks weer de hand schudden”

Ineke Evink Dirk de Wachter: “Juist de vreemde moeten wij straks weer de hand schudden”

Geen aanrakingen meer, geen handen schudden, alleen knuffelen met huisgenoten. De last die Covid-19 oplegt is zwaar. “De behoefte aan aanraking is een basisbehoefte en dat besef je soms pas als het niet meer gebeurt”, zegt de Vlaamse psychiater Dirk de Wachter. “En ik hoop dat we dat goed zullen onthouden als er straks een vaccin is.”

Thuis op retraite tijdens advent

Ineke Evink Thuis op retraite tijdens advent

Op 29 november begint advent. Het wordt ongetwijfeld een heel andere advent dan in andere jaren. Misschien is dit een goede gelegenheid voor een advent-retraite, niet in een klooster maar gewoon thuis.

Laat je niet verlammen door corona

Dorina Nauta Laat je niet verlammen door corona

De verleiding is groot om te kijken naar wat niet meer kan. Dat geldt ook voor mensen die altijd naar de kerk gingen maar dat nu niet meer kunnen. Laat je niet lamslaan door het verlangen naar vroeger. Kijk liever naar wat er nu wel kan.

Zonder lichtpuntjes gaat het niet in coronatijd

Hans Alderliesten Zonder lichtpuntjes gaat het niet in coronatijd

Alles gaat anders dit jaar en zo ook Kerst. Zal er in onze herberg plaats zijn voor het Kind, voor ouders, grootouders of andere familie?

Almatine Leene is de tiende Theoloog des Vaderlands

Jan Auke Brink Almatine Leene is de tiende Theoloog des Vaderlands

Almatine Leene is zaterdagavond uitgeroepen tot Theoloog des Vaderlands. Dat gebeurde tijdens de tiende editie van de Nacht van de Theologie, die werd uitgezonden op NPO Radio 5.

Niet meer ‘katholiek’ zijn is ook een kans

Trudy Oldenhuis Niet meer ‘katholiek’ zijn is ook een kans

Sinds de oprichting in 1923 is de Radboud Universiteit in Nijmegen een katholieke universiteit. Maar dat verandert op 15 november, want dan trekt de Nederlandse bisschoppenconferentie het predicaat ‘katholiek’ in.

Trek de stekker eens uit Facebook en Twitter

Jan Wolsheimer Trek de stekker eens uit Facebook en Twitter

We leven in een aandachtseconomie waarbij vooral sociale mediabedrijven erop uit zijn om onze aandacht zo lang mogelijk vast te houden. Maar wie daar niet (meer) aan meedoet, ervaart rust. 

Actuele barmhartigheid in tijden van corona

René Kil Actuele barmhartigheid in tijden van corona

De zeven geestelijke werken van barmhartigheid zijn grotendeels vergeten. Dat is jammer, want ze hebben ons heel wat te zeggen.

Ook in coronatijd kun je Dankdag vieren

Arjen Bakker Ook in coronatijd kun je Dankdag vieren

De problemen die het coronavirus met zich meebrengt hoef je niet weg te poetsen om toch Dankdag te kunnen vieren. Voorgangers leggen de nadruk op hoop en vertrouwen.