Zingeving

Wij geloven in het goede leven als kwalitatief goed leven, waarden-vol leven. Lees onze artikelen over zingeving. Geschreven door redacteuren, partnerorganisaties en bekende columnisten.

Simonis was streng in de leer, mild in pastoraat

Lodewijk Born Simonis was streng in de leer, mild in pastoraat

In de Sint Catharinakathedraal in Utrecht is donderdag op stilgestaan bij de leven van Adrianus Johannes kardinaal Simonis. Er werden persoonlijke woorden gesproken.

Maatschappelijk kan een leven niet voltooid zijn

Gerard Hazenkamp Maatschappelijk kan een leven niet voltooid zijn

Naast een theologische, medische, psychologische of juridische benadering van het verschijnsel ‘voltooid leven’ is er ook een maatschappelijke. We kunnen de levenseindezoekers niet missen in onze maatschappij.

Archeologie verduidelijkt de positie van Romeinse christenen

Matthijs Schuurman Archeologie verduidelijkt de positie van Romeinse christenen

In het jaar 79 barstte de vulkaan Vesuvius uit. Twee steden werden onder de lava bedolven: Pompeii en Herculaneum. Opgravingen hebben ons veel geleerd over de uitdagingen voor de christenen van toen, meent nieuwtestamenticus Bruce Longenecker.

Dromen van een ontspannen samenleving

Robert van Putten Dromen van een ontspannen samenleving

Willen we iets goeds overhouden aan de coronacrisis, dan moeten we het idee van maakbaarheid en de neiging tot risicobeheersing loslaten. Tot nu toe is de controledwang echter alleen maar sterker geworden. We hebben een radicale herwaardering van rust nodig, en van de kunst van het loslaten.

We hebben een andere kijk nodig op ouder worden

Trudy Oldenhuis We hebben een andere kijk nodig op ouder worden

Hoe gaan ouderen om met hun naderende levenseinde en welke rol speelt religie daarin? Die vragen stonden centraal in het onderzoek van Nienke Fortuin (44), die daarop deze week promoveerde aan de Radboud Universiteit.

De militante mannelijkheid van de evangelicals

Matthijs Schuurman De militante mannelijkheid van de evangelicals

Waarom stemmen Amerikaanse evangelicale christenen op een overspelige man die scheldt, dreigt en intimideert? Omdat hij een echte man is, een stoere leider die het land en dus het christendom verdedigt, de John Wayne van de politiek.

Weggeefwinkel ‘Yess’ maakt alle dagen anders

Koos van Noppen Weggeefwinkel ‘Yess’ maakt alle dagen anders

De crisis heeft invloed op vrijwel iedereen, maar in het bijzonder op mensen die toch al in een moeilijke positie zaten. In de Rotterdamse wijk Bospolder-Tussendijken staat sinds een paar maanden een weggeefwinkel: Yess. Goed voor de wijk, en goed voor de vrijwilligers die er werken.

Struikelend op zoek naar Woord én Geest

Jan Auke Brink Struikelend op zoek naar Woord én Geest

De coronacrisis heeft veel invloed op de kerken. Sommige kerken delen de gemeente in in kleine groepen, en dat kan een positieve invloed hebben.

“Goed dat jullie er zijn”: doe de deuren van de kerk open

Herman Kaiser “Goed dat jullie er zijn”: doe de deuren van de kerk open

Een waarachtig en eerlijk verhaal in een spontane ontmoeting kan mensen soms een enorme boost geven. Zulke ontmoetingen maken vrijwilligers dagelijks mee in een van Nederlands bijzonderste monumenten.  

Leven en dood liggen dicht bij elkaar

Hans Alderliesten Leven en dood liggen dicht bij elkaar

Bezoek minimaal één keer per jaar een begraafplaats, adviseerde de Engelse baptistenprediker Spurgeon al. Zo'n bezoek kan melancholisch stemmen, maar ook helpen het leven te vieren.

‘De kerk is geen gebouw, maar een beweging en een gemeenschap’

Lodewijk Born ‘De kerk is geen gebouw, maar een beweging en een gemeenschap’

In de Protestantse Gemeente te Rutten (NOP) is er deze zomermaanden van alles te doen in de kerk. De gemeente besloot het creatief op te pakken nu er geen diensten zijn.

Opstarten of herbezinnen na corona?

Ron van den Hout Opstarten of herbezinnen na corona?

Wat de blijvende impact van de coronacrisis op kerken zal zijn, is nog de vraag. Het Vaticaan heeft een speciale commissie ingesteld die de gevolgen op langere termijn in kaart moet brengen, met speciale aandacht voor de sociaaleconomische situatie.