Uitgelicht

Refo’s: de wet van de toenemende afstand

Christoph van den Belt Refo’s: de wet van de toenemende afstand

Iedereen kent reformatorische christenen, maar alleen van ver weg. Daarom komen ze vaak zo ongenuanceerd in het nieuws. Maar een historicus is verplicht het eerlijke verhaal te vertellen. Van dichtbij, en toch op afstand.

Leren leven met verlies en rouw

Hans Alderliesten Leren leven met verlies en rouw

Er ontstaat steeds meer aandacht voor het onvolmaakte en het verdrietige. Ons leven is niet altijd fantastisch, verdriet en verlies komen daarin voor.

Britse coronacrisis verergert brexitdrama

Ulke Veersma Britse coronacrisis verergert brexitdrama

Behalve met de brexit-onderhandelingen heeft de Britse premier Johnson ook te stellen met de coronapandemie. Dit leidt tot een welhaast ondraaglijke druk op Londen terwijl het vertrouwen in een goede afloop zienderogen afneemt.

Body Language: onthutsend oprechte middeleeuwse kunst

Liesbeth de Jong Body Language: onthutsend oprechte middeleeuwse kunst

Op mensen uit de 21e eeuw kan de expositie ‘Body Language’ de indruk van een freakshow geven, maar voor de late middeleeuwer was het bittere ernst. God was mens geworden, een mens met een lichaam, net als hijzelf.

Dirk de Wachter: “Juist de vreemde moeten wij straks weer de hand schudden”

Ineke Evink Dirk de Wachter: “Juist de vreemde moeten wij straks weer de hand schudden”

Geen aanrakingen meer, geen handen schudden, alleen knuffelen met huisgenoten. De last die Covid-19 oplegt is zwaar. “De behoefte aan aanraking is een basisbehoefte en dat besef je soms pas als het niet meer gebeurt”, zegt de Vlaamse psychiater Dirk de Wachter. “En ik hoop dat we dat goed zullen onthouden als er straks een vaccin is.”

Thuis op retraite tijdens advent

Ineke Evink Thuis op retraite tijdens advent

Op 29 november begint advent. Het wordt ongetwijfeld een heel andere advent dan in andere jaren. Misschien is dit een goede gelegenheid voor een advent-retraite, niet in een klooster maar gewoon thuis.

Laat je niet verlammen door corona

Dorina Nauta Laat je niet verlammen door corona

De verleiding is groot om te kijken naar wat niet meer kan. Dat geldt ook voor mensen die altijd naar de kerk gingen maar dat nu niet meer kunnen. Laat je niet lamslaan door het verlangen naar vroeger. Kijk liever naar wat er nu wel kan.

Kamala Harris: meer dan alleen vicepresident

Trudy Oldenhuis en Niek van der Molen Kamala Harris: meer dan alleen vicepresident

Precies een eeuw nadat vrouwen het kiesrecht verwierven in de VS, schrijft Kamala Harris geschiedenis. Ze wordt de eerste vrouwelijke vicepresident, de eerste zwarte vicepresident en de eerste vicepresident met een Aziatische achtergrond. Zulke rolmodellen zijn nodig.

Vergeet de kinderrechten niet

Marjella Bronkhorst en Pieter Dirk Dekker Vergeet de kinderrechten niet

Lang niet overal ter wereld hebben kinderen een goede plek. Zeker nu er corona heerst, holt het op sommige plekken in de wereld achteruit met kinderrechten. Nederland kan daar wat aan doen en deze Internationale Dag van de Rechten van het Kind is daar een mooie aanleiding voor.

Het beloofde land van Barack Obama

PG Kroeger Het beloofde land van Barack Obama

Daar zijn ze eindelijk, de beloofde memoires van Barack Obama, deel 1. Hij schrijft met vaardige pen over andere grote wereldleiders en neemt ook zichzelf op de hak. Maar echt spannend wordt het pas in deel 2.

Een populistische president is ook gevaarlijk voor Nederland

Theo Brinkel Een populistische president is ook gevaarlijk voor Nederland

Joe Biden heeft de Amerikaanse verkiezingen gewonnen en daarmee is ook de NAVO beter af. Want het bondgenootschap is mede gebaseerd op gedeelde waarden van vrijheid en democratie. De leider van de vrije wereld kan daarom geen man zijn met dictatoriale neigingen.

Almatine Leene is de tiende Theoloog des Vaderlands

Jan Auke Brink Almatine Leene is de tiende Theoloog des Vaderlands

Almatine Leene is zaterdagavond uitgeroepen tot Theoloog des Vaderlands. Dat gebeurde tijdens de tiende editie van de Nacht van de Theologie, die werd uitgezonden op NPO Radio 5.