Samenleving

Wij geloven in het goede leven als kwalitatief goed leven, samenleven. Lees onze artikelen over de samenleving. Geschreven door redacteuren, partnerorganisaties en columnisten.

De wisselwerking tussen mode en theologie

Ineke Evink De wisselwerking tussen mode en theologie

Wat heeft theologie eigenlijk te melden over mode? De lengte van de rok en de diepte van het decolleté, daar bemoeien sommige theologen zich al eeuwen mee. Maar verder? Toch zijn theologie en mode nauw met elkaar verbonden en beïnvloeden ze elkaar, zegt Robert Covolo.

Het New Life Choir geeft vluchtelingen en luisteraars blijdschap

Trudy Oldenhuis Het New Life Choir geeft vluchtelingen en luisteraars blijdschap

Ze kwamen hier als vluchteling en werden gastvrij onthaald. Daarvoor willen Rani Elias en Karoun Baghboudarian iets teruggeven aan Nederland.

Wereldburger zijn betekent verantwoordelijkheid dragen

René Segers-Hoogendoorn Wereldburger zijn betekent verantwoordelijkheid dragen

Zeker moet kamp Moria geëvacueerd worden, maar de schuld van de ellende daar aan 'de politiek' geven, is te makkelijk. Wij hebben die politici immers zelf gekozen. Bovendien zijn we alleen al door ons consumeren onderdeel van het probleem.

Racismedebat: wanneer moet een standbeeld of straatnaam wijken?

Jan Ybema Racismedebat: wanneer moet een standbeeld of straatnaam wijken?

Een standbeeld van Peter Stuyvesant, een schilderij van de Nassaus met een zwarte page als statussymbool, straatnamen die verwijzen naar legerleiders van de Zuid-Afrikaner Boeren. In het licht van het actuele racismedebat rijst de vraag: kan dat nog wel?

Hoe de coronacrisis laat zien dat ons leven anders moet

Pieter Anko de Vries Hoe de coronacrisis laat zien dat ons leven anders moet

De coronapandemie is helemaal geen straf van God. Het is een plaag die we misschien wel over ons zelf hebben afgeroepen, schrijven Carlos de Bourbon de Parme, Sylvester Eijffinger en Paul van Geest in hun boek ‘Wat is wijsheid?’.

Eten in De Moriaen. Mag dat?

Willem van der Horst Eten in De Moriaen. Mag dat?

Gij zult geen onderscheid maken, is het nieuwe gebod. Maar de neiging tot uitsluiting en discriminatie ligt diep verankerd in de menselijke genen, en we maken dus zomaar toch onderscheid. We zijn immers wel gelijkwaardig, maar niet allemaal hetzelfde.

Tien uitspraken van Augustinus die je moet kennen

Hans Alderliesten Tien uitspraken van Augustinus die je moet kennen

Kerkvader Augustinus van Hippo (345-430) is nog altijd een veelgeciteerd en veelgelezen filosoof. Veel uitspraken van hem zijn nog steeds waardevol.

De genocide heeft Rwanda verscheurd

Gerard van ’t Spijker De genocide heeft Rwanda verscheurd

Hoe is het om in een land te leven waarin de ene helft van de bevolking de andere probeerde uit te roeien? De jeugdroman 'De boom met de bittere bladeren' van Ruth Erica is niet alleen uitstekend geschreven maar ook een boeiende gids voor het Rwanda van nu.

Trouw, maar aan wie en waaraan?

Geert Mak Trouw, maar aan wie en waaraan?

Kerken en christenen zouden zich veel meer moeten uitspreken voor rechtvaardigheid en barmhartigheid, zei Geert Mak in zijn lezing tijdens het Prinsjesdagontbijt. De Bijbel heeft een boel te zeggen over de zorg voor de zwakken en de kwetsbaren.

Ook Jezus Christus was gedwongen te vluchten

Ron van den Hout Ook Jezus Christus was gedwongen te vluchten

De verwoestende brand in het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos drukt ons weer op de feiten. Hoe gaan we om met mensen die alles moesten achterlaten om een nieuw bestaan te vinden?

Afscheid van Jemen, met frustratie

Matthijs Brouwer Afscheid van Jemen, met frustratie

Matthijs Brouwer werkte twee jaar in Jemen, om de bevolking te helpen. Maar wat heeft hij bereikt? “Ik wilde dat ik een verschil voor hen kon maken.”

Het open riool Twitter heeft een deksel nodig

Theo Brinkel Het open riool Twitter heeft een deksel nodig

Gebruikers van Twittter slingeren zonder redactie van buiten hun meningen de wereld in. Vaak is het ongenuanceerd en soms ronduit beledigend.