Samenleving

Wij geloven in het goede leven als kwalitatief goed leven, samenleven. Lees onze artikelen over de samenleving. Geschreven door redacteuren, partnerorganisaties en columnisten.

Wie weinig geld heeft, moet goed formulieren kunnen invullen

Maurits Helder Wie weinig geld heeft, moet goed formulieren kunnen invullen

Het is een hot item: schulden. En door de coronacrisis wordt opeens duidelijk hoeveel mensen elke maand weer worstelen om rond te komen. Om niet te spreken van alle formulieren, die vlekkeloos moeten worden ingevuld.

Ook Biden zal zich meer op de VS richten

Niek van der Molen Ook Biden zal zich meer op de VS richten

Wie er op 3 november de Amerikaanse presidentsverkiezingen ook wint, één ding zal niet veranderen: de Verenigde Staten zullen zich vooral op eigen land en op Azië richten, minder op Europa.

Waarom kozen Amerikaanse christenen voor Trump?

Matthijs Schuurman Waarom kozen Amerikaanse christenen voor Trump?

Vandaag kiezen de Amerikanen een nieuwe president en de stem van de christelijke kiezer zal mede bepalen of dat Joe Biden of weer Donald Trump wordt. Zeker naar de Red State Christians uit 2016 wordt gekeken.

Rutte: ‘Niet ik, ik, ik, maar samen’

Jan Auke Brink Rutte: ‘Niet ik, ik, ik, maar samen’

Een goed leven heeft betekenis in het leven van anderen, was de boodschap van de minister-president in zijn Protestantse Lezing op 31 oktober.

Zingen tegen eenzaamheid bij het New Life Choir

Trudy Oldenhuis Zingen tegen eenzaamheid bij het New Life Choir

Het New Life Choir uit Groningen zingt in het Arabisch, Nederlands, Engels en zelfs In nije dei in het Fries. Het bijzondere: de koorleden zijn allemaal vluchtelingen uit het Midden-Oosten, vooral Syrië, en ze willen een positieve boodschap overbrengen.

John Constable: De wolkenman

Liesbeth de Jong John Constable: De wolkenman

Woeste luchten en lieflijke zonsondergangen, John Constable schilderde de luchten boven het zuidoosten van Engeland minutieus, met datum, tijd en temperatuur erbij. Zijn landschapsschilderijen, bedoeld als voorstudies, zijn nu te zien in het Teylers Museum in Haarlem.

Omzien naar elkaar is ook nodig in de coronacrisis

Marc Bollerman Omzien naar elkaar is ook nodig in de coronacrisis

We moeten niezen in onze elleboog en mondkapjes dragen, maar er lijkt nog een maatregel vergeten te worden in de coronacrisis: omzien naar elkaar. De kwetsbaarste mensen in onze samenleving hebben dat nodig.

Hoe microkrediet kan voorkomen dat de coronacrisis een voedselcrisis wordt

Hans Perk Hoe microkrediet kan voorkomen dat de coronacrisis een voedselcrisis wordt

Ongeveer 70 procent van de wereldbevolking wordt gevoed door kleine producenten. En juist die hebben het moeilijk door de Covid-19-pandemie. Microkrediet kan dan helpen.

Maatwerk in de zorg moet mogelijk blijven

Greet Prins Maatwerk in de zorg moet mogelijk blijven

Nu er weer nieuwe maatregelen tegen corona van kracht zijn, is het voor zorgverleners soms passen en meten. Wat kan wel en wat niet (meer)? Maatwerk is mogelijk, maar je kunt niet iedereen tevredenstellen. 

Mondkapjesmode kan vervuiling in de hand werken

Marianne Vorthoren Mondkapjesmode kan vervuiling in de hand werken

Nu we steeds meer mondkapjes dragen, willen we graag ook een mooi exemplaar. Maar daarin hebben we een keuze: kiezen we voor verspilling of voor duurzaamheid? 

Solidariteit en samenwerking zijn essentieel in tijden van crisis

Charlotte Ariese-van Putten Solidariteit en samenwerking zijn essentieel in tijden van crisis

Het zou mooi zijn als de begrotingsbehandeling Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking gekenmerkt zou worden door ruimhartigheid voor mensen, die onevenredig hard worden getroffen door de coronacrisis. Dat kan zelfs vanuit welbegrepen eigen belang. 

Vrijwilligerswerk biedt iedereen voordelen

Saffira Rijkee Vrijwilligerswerk biedt iedereen voordelen

Vrijwilligerswerk is gunstig voor de samenleving én voor de vrijwilliger zelf. Dat is een van de conclusies die RUG-promovenda Jacobien Niebuur uit Marum trekt.