Samenleving

Wij geloven in het goede leven als kwalitatief goed leven, samenleven. Lees onze artikelen over de samenleving. Geschreven door redacteuren, partnerorganisaties en columnisten.

Betekenis vind je vooral in eigen ervaringen

Kees Blokland Betekenis vind je vooral in eigen ervaringen

Er is veel te leren uit boeken, oude bronnen en religieuze tradities. Maar een mens leert het meeste van zijn eigen bijzondere ervaringen. Doe die daarom zoveel mogelijk op.

Hoe Bert ‘stofjas’ de Vries zijn zelfgemaakte Europa wil inperken

Pieter-Anko de Vries Hoe Bert ‘stofjas’ de Vries zijn zelfgemaakte Europa wil inperken

Econoom en oud-CDA’er Bert de Vries toont zich in een onlangs verschenen boek kritisch tegenover het kapitalistische systeem en de Europese muntunie. Die moet worden afgeschaft, vindt hij.

Naar een toekomst zonder geldmacht

Rijk Schipper Naar een toekomst zonder geldmacht

Grootverdieners, beurshandelaren en consultants blijken niet onmisbaar in deze crisis. Toch is onze samenleving gebaseerd op de macht van het geld. In de negentiende eeuw wees dichter Albert Verwey een andere weg.

Geen bloemen van Nederland, wel een vermaning voor Nederland

Jos van Gennip Geen bloemen van Nederland, wel een vermaning voor Nederland

Blijft Nederland bij de zuinige bejegening van de Zuid-Europese landen binnen de EU? Dat zou onverstandig zijn, want in deze coronacrisis is het juist belangrijk dat de Europese landen meer naar elkaar toe groeien.

Wat betekenen christendemocratische waarden in de 21e eeuw?

Dave Ensberg Wat betekenen christendemocratische waarden in de 21e eeuw?

Binnen het CDA is een flinke discussie ontstaan over de koers en waarden van de partij. Het CDA-rapport Zij aan zij wijst de richting aan voor de oplossing van de onenigheid.

Laten we goed leven, dan worden de tijden ook goed

Jan Wolsheimer Laten we goed leven, dan worden de tijden ook goed

Te lang sociaal afstand houden is niet goed voor een mens. Maar misschien geeft deze crisis ons de sleutels in handen om onze samenleving voorgoed te veranderen.

Hulp aan sekswerkers is broodnodig

Rob den Boer Hulp aan sekswerkers is broodnodig

Veel sekswerkers hebben het door de coronacrisis nog moeilijker gekregen dan ze het al hadden. Stichting De Haven biedt hen hulp in de vorm van voedselpakketten, een luisterend oor en goed advies.

De arm van iedereen

René Paas De arm van iedereen

Ook van de kredietcrisis van tien jaar geleden werd gezegd dat die onze samenleving zou veranderen. Dat gebeurde niet. Willen we de samenleving nu wel veranderen, dan vergt dat de inzet van ons allemaal.  

Naar Lourdes voor genezing van pijn

Jan Eerbeek Naar Lourdes voor genezing van pijn

Het lijkt bijna onmogelijk de draad weer op te pakken als een geliefde door een misdrijf om het leven is gekomen. Sommige mensen zijn gebaat bij een speciale herdenking, anderen ervaren iets bijzonders in Lourdes.

De teloorgang van de letter ij en de toekomst van het Nederlands

Theo Brinkel De teloorgang van de letter ij en de toekomst van het Nederlands

Waarom gaan Nederlanders toch zo achteloos met hun taal om? We spreken het liefst Engels en hebben onze letter ij laten vervangen door een i en een j. Taal is een bindmiddel en dat is hard nodig in onze pluriforme samenleving.

Kinderen worden hard getroffen door de coronapandemie

Charlotte Ariese – van Putten Kinderen worden hard getroffen door de coronapandemie

Een ramp als het coronacrisis heeft ook op kinderen en jongeren een enorme impact, ook al zijn zij minder vatbaar voor het virus zelf. Zeker in ontwikkelingslanden kunnen de gevolgen van deze pandemie voor hen desastreus zijn. 

Samuel Lee: ik heb échte onvrijheid meegemaakt

Jan Auke Brink Samuel Lee: ik heb échte onvrijheid meegemaakt

Vrijheid is een van de belangrijkste thema’s van Theoloog des vaderlands Samuel Lee. „Ik ken onvrijheid niet alleen uit de boeken, maar ik heb het in mijn jeugd zelf meegemaakt.”