Samenleving

Wij geloven in het goede leven als kwalitatief goed leven, samenleven. Lees onze artikelen over de samenleving. Geschreven door redacteuren, partnerorganisaties en columnisten.

Genen hebben niets te maken met Europese volken, naties of cultuur

Pieter-Anko de Vries Genen hebben niets te maken met Europese volken, naties of cultuur

Duizenden migranten die via de Balkanroute Europa in willen is geen nieuw verschijnsel. Duizenden jaren geleden gebeurde dat ook al. Migratie heeft Europeanen gemaakt wie ze nu zijn.

Stop met de ideologie van zelfredzaamheid

Jan Eerbeek Stop met de ideologie van zelfredzaamheid

Mensen die keer op keer de gevangenis indraaien voor relatief lichte vergrijpen, zijn vaak niet in staat zichzelf te redden in onze samenleving. Hun ingewikkelde problemen hebben een speciale aanpak nodig, in een niet-bureaucratische en liefdevolle omgeving.

Afstand nemen van het nieuwe normaal

Theo Brinkel Afstand nemen van het nieuwe normaal

Afstand nemen, geen handen schudden, niet meer in elkaars nabijheid zijn. We willen straks niet in alle opzichten terug naar hoe het was, maar hopelijk willen we wel terug naar de nabijheid van toen.

Het gaat goed met Nederland

Pieter-Anko de Vries Het gaat goed met Nederland

Optimisme is gerechtvaardigd. Het gaat steeds beter met Nederland, zo wijzen alle onderzoeken uit. Ook de coronacrisis zal achteraf een kleine dip blijken te zijn in een steeds beter wordende samenleving, aldus Peter Hein van Mulligen.

Een zelfverzekerd geluid van binnenuit is nodig bij het CDA

Paul van den Berg en Oliver van Loo Een zelfverzekerd geluid van binnenuit is nodig bij het CDA

Dit jaar vindt het veertigjarig jubileum plaats van de partij die officieel op 11 oktober 1980 werd opgericht: het CDA. De partij bevindt zich op een kruispunt: gaat het verder in de spagaat rechts van het midden of kiest het voor een helder christendemocratisch geluid zonder angst? 

Discriminatie bestrijden blijft nodig

Jan Ybema Discriminatie bestrijden blijft nodig

Het tegengaan van discriminatie is altijd een drijfveer gebleven van Harcourt Klinefelter, oud pr-man van Martin Luther King. Er is al veel bereikt, maar veel ook niet. Een wet maken is één ding, het veranderen van mentaliteit kost veel meer moeite.”

Coronavirus brengt artiest en publiek dichter bij elkaar

Hubert Hendriks Coronavirus brengt artiest en publiek dichter bij elkaar

De tijd van de grote zalen en optredens bij concerten lijkt voorlopig voorbij. Maar het publiek is daarmee niet verdwenen, want kleinschaliger optredens brengen publiek en artiest dichter bij elkaar. 

Coronacrisis toont hoe onmachtig mens en samenleving zijn

Pieter-Anko de Vries Coronacrisis toont hoe onmachtig mens en samenleving zijn

Mensen en organisaties willen hun doelen bereiken. Maar er hoeft maar iets te gebeuren of alle plannen vallen in duigen. De coronacrisis laat zien hoe onmachtig mens en samenleving zijn. 

Trump slaat politieke munt uit beeldenstorm

Niek van der Molen Trump slaat politieke munt uit beeldenstorm

In plaats van beelden omver te trekken, kunnen ze ook een extra informatiebord krijgen met duiding over de achtergrond van de persoon. Intussen verkondigt Trump een herstel van law and order, een boodschap die bij veel Amerikanen goed zal vallen.

In Haïti is het kiezen tussen honger en het risico op corona

Anja van der Laan In Haïti is het kiezen tussen honger en het risico op corona

Een politieke crisis bracht Haïti vorig jaar al in een lockdown. De corona-epidemie die daarbovenop komt verergert de bestaande problemen in het land, merkt de Nederlandse Margot de Greef, die er al twaalf jaar werkt. 

Cijfers geven maar het halve verhaal

Marijn van den Berg en Sander Klaasse Cijfers geven maar het halve verhaal

Ons leven wordt beheerst door cijfers en getallen. Cijfers zijn objectief, zo lijkt het, want meten is weten. Maar niet alles is meetbaar. Sommige zaken zijn vooral merkbaar, en die ontdek je in gesprekken.

Het succes van de anderhalvemeter-regel is van ons allemaal

Lucas Meijs en Margot Kwee Het succes van de anderhalvemeter-regel is van ons allemaal

De nieuwe anderhalvemetersamenleving kan alleen slagen als er aan een aantal basisvoorwaarden is voldaan. Vergelijk het met de oude brink of meent, waarvan iedereen gebruik mocht maken.