Samenleving

Wij geloven in het goede leven als kwalitatief goed leven, samenleven. Lees onze artikelen over de samenleving. Geschreven door redacteuren, partnerorganisaties en columnisten.

Solidariteit is nodig, dichtbij én verder weg

Maarten Muijser Solidariteit is nodig, dichtbij én verder weg

Solidariteit is nu harder nodig dan ooit. In ons eigen land, maar ook wereldwijd. Want juist in tijden van crisis blijkt hoezeer we elkaar nodig hebben.

Ook ik was besmet met het coronavirus

Radj Ramcharan Ook ik was besmet met het coronavirus

Onverwacht bleek Radj Ramcharan besmet met het coronavirus. Hij lag in het ziekenhuis, is weer thuis en blikt terug op een heftige tijd. Maar hij ziet ook mooie dingen gebeuren om zich heen.

Zweden vaart eigen koers tegen coronavirus

Jan Mark van Nunen Zweden vaart eigen koers tegen coronavirus

Ook in Zweden eist het coronavirus levens, maar van strenge maatregelen wil de Zweedse regering vooralsnog niets weten. Scholen, horeca en de grenzen zijn open. De bevolking vertrouwt de overheid, maar vanuit de wetenschap klinkt kritiek.

Gezondheid en zekerheid voor iedereen

Carin Hereijgers Gezondheid en zekerheid voor iedereen

Gezondheid is niet alleen een kwestie van goede gezondheidszorg en voldoende bedden op de IC. Het heeft ook alles te maken met de samenleving. En één ding staat vast: hoe meer gelijkheid, hoe beter voor iedereen.

Tasje aan de deurklink

Koos van Noppen Tasje aan de deurklink

In een achterstandswijk slaat een crisis altijd extra hard toe. Maar er kan ook iets worden gedaan, vooral voor de kinderen.

'De crisis brengt nood aan het licht’

Koos van Noppen 'De crisis brengt nood aan het licht’

Mensen die het toch al moeilijk hadden, lijden het meest onder de coronacrisis. Gelukkig zijn er ook veel mensen die kunnen helpen.

Hoe staan we ervoor in april 2022?

Wim van de Camp Hoe staan we ervoor in april 2022?

Wie de kranten leest, ziet dat deze crisis ons noopt ernstig na te denken over de toekomst van onze wereld. Een poging tot een vooruitblik van twee jaar.

Menselijk ingrijpen in de natuur vergroot de kans op nieuwe ziekten als het coronavirus

Jan Mark van Nunen Menselijk ingrijpen in de natuur vergroot de kans op nieuwe ziekten als het coronavirus

Het is geen toeval dat een markt waar gehandeld wordt in levende dieren de bron van de coronapandemie is, zeggen virologen. Maar ook ander menselijk handelen leidt tot een hogere kans op nieuwe virussen bij mensen.

Berichten uit een nog niet zo ver verleden

Henk van der Laan Berichten uit een nog niet zo ver verleden

Dinsdag publiceerde het SCP het rapport Burgerperspectieven, gebaseerd op onderzoek in januari en februari. Het lijkt alleen niet meer alsof het iets zegt over het Nederland van nu.

De natuur probeert ons helemaal niets te vertellen

Maarten de Gruyter De natuur probeert ons helemaal niets te vertellen

Prachtig, al die saamhorigheid. Maar hoeveel blijft daarvan over als we straks tot onze nek in de economische crisis zitten? Beter omgaan met de natuur zal er dan waarschijnlijk al helemaal niet in zitten.

Tweede Kamer: let op uw zaak

Henk van der Laan Tweede Kamer: let op uw zaak

De coronacrisis verdringt alle andere onderwerpen, zoals stikstof en pensioenen. Toch moeten daarover besluiten worden genomen door het kabinet en dat vereist alertheid bij het parlement.

Musea zijn dicht maar hun websites staan open

Liesbeth de Jong Musea zijn dicht maar hun websites staan open

De musea hebben hun fysieke deuren gesloten, ook als het al exposities had klaarstaan waaraan jaren voorbereiding voorafging. Gelukkig staan de virtuele deuren nu wagenwijd open.