Samenleving

Wij geloven in het goede leven als kwalitatief goed leven, samenleven. Lees onze artikelen over de samenleving. Geschreven door redacteuren, partnerorganisaties en columnisten.

Hoe iets kleins wereldwijde impact heeft

Corline Egas-Speijers Hoe iets kleins wereldwijde impact heeft

Het gaat maar om kleine bedragen, maar microkrediet kan een wereld van verschil maken in de levens van ondernemers. Deze week is het de Week van het Microkrediet.

Aandacht voor mensen met dementie in Suriname

Marc Wortmann Aandacht voor mensen met dementie in Suriname

Twintig jaar geleden werd in Suriname Stichting Wiesje opgericht, een stichting die de aandacht en zorg voor mensen met dementie en Alzheimer moest verbeteren. In die twintig jaar is veel bereikt.

Fondsenwerving: olifanten krijgen aandacht, mieren doen het werk

Lucas Meijs en Jan de Rond Fondsenwerving: olifanten krijgen aandacht, mieren doen het werk

Bij fondsenwerving gaat veel aandacht uit naar grote organisaties, die vaak vooral de donor centraal stellen. Maar lokale organisaties zijn goed in staat om donoren, fondsen en sponsoren aan zich te binden. Koester daarom het lokale gemeenschapsleven.

Kamala Harris: meer dan alleen vicepresident

Trudy Oldenhuis en Niek van der Molen Kamala Harris: meer dan alleen vicepresident

Precies een eeuw nadat vrouwen het kiesrecht verwierven in de VS, schrijft Kamala Harris geschiedenis. Ze wordt de eerste vrouwelijke vicepresident, de eerste zwarte vicepresident en de eerste vicepresident met een Aziatische achtergrond. Zulke rolmodellen zijn nodig.

Vergeet de kinderrechten niet

Marjella Bronkhorst en Pieter Dirk Dekker Vergeet de kinderrechten niet

Lang niet overal ter wereld hebben kinderen een goede plek. Zeker nu er corona heerst, holt het op sommige plekken in de wereld achteruit met kinderrechten. Nederland kan daar wat aan doen en deze Internationale Dag van de Rechten van het Kind is daar een mooie aanleiding voor.

Een populistische president is ook gevaarlijk voor Nederland

Theo Brinkel Een populistische president is ook gevaarlijk voor Nederland

Joe Biden heeft de Amerikaanse verkiezingen gewonnen en daarmee is ook de NAVO beter af. Want het bondgenootschap is mede gebaseerd op gedeelde waarden van vrijheid en democratie. De leider van de vrije wereld kan daarom geen man zijn met dictatoriale neigingen.

Kleiklooster: trouw blijven aan de plek waar je bent

Ineke Evink Kleiklooster: trouw blijven aan de plek waar je bent

Je verwacht het misschien niet, maar er bevindt zich een klooster in de flat Kleiburg in Amsterdam-Zuidoost. Vijf jaar geleden ging het Kleiklooster van start. Tijd om de balans op te maken.

Terugblik: november 1995 als keerpunt voor de christendemocratie

Jos van Gennip Terugblik: november 1995 als keerpunt voor de christendemocratie

Deze dagen is het 25 jaar geleden dat het Rapport ‘Nieuwe wegen, vaste waarden’ van het Strategisch Beraad van het CDA verscheen. Het rapport blijkt ook nu nog verrassend actueel.

Schulden zijn vaak een kwestie van pech

Trudy Oldenhuis Schulden zijn vaak een kwestie van pech

Het aantal mensen met schulden in Nederland is al groot en neemt door de coronacrisis fors toe. Dat is zorgelijk, want schulden zijn ontwrichtend voor de samenleving.

Niet meer ‘katholiek’ zijn is ook een kans

Trudy Oldenhuis Niet meer ‘katholiek’ zijn is ook een kans

Sinds de oprichting in 1923 is de Radboud Universiteit in Nijmegen een katholieke universiteit. Maar dat verandert op 15 november, want dan trekt de Nederlandse bisschoppenconferentie het predicaat ‘katholiek’ in.

Bewaak de onderwijsvrijheid van artikel 23

Niels Honkoop en Jiska Post Bewaak de onderwijsvrijheid van artikel 23

Het zou topprioriteit van minister Arie Slob moeten zijn om de onderwijsvrijheid van artikel 23 van onze grondwet te verdedigen. Die vrijheid heeft Nederland veel goeds gebracht. 

Homoseksuele leerlingen op een refoschool: moet kunnen

Dick den Bakker Homoseksuele leerlingen op een refoschool: moet kunnen

Kunnen homoseksuele jongeren veilig uit de kast komen op een reformatorische school? Als het goed is wel. Tegelijkertijd is het belangrijk dat ook reformatorische christenen zich veilig voelen in de samenleving.