Samenleving

Wij geloven in het goede leven als kwalitatief goed leven, samenleven. Lees onze artikelen over de samenleving. Geschreven door redacteuren, partnerorganisaties en columnisten.

Als je bedrijf wel open mag, maar niet open kan

Corline Egas-Speijers Als je bedrijf wel open mag, maar niet open kan

Voor veel microkredietondernemers in Afrika, Azië en Latijns-Amerika dreigt na de acute coronapandemie een nieuw probleem: ze hebben geen geld om de nu verplichte mondkapjes en desinfecterende handzeep aan te schaffen.

Kim Putters: Als we iets willen veranderen, moeten we het nu doen

Trudy Oldenhuis Kim Putters: Als we iets willen veranderen, moeten we het nu doen

De coronacrisis heeft in Nederland ook oude problemen onder een vergrootglas gelegd, zoals de groeiende ongelijkheid in de samenleving en de onzekere positie van flexwerkers en zzp’ers op de arbeidsmarkt. Als de overheid daar wat aan wil doen, moet het snel gebeuren. 

Slavernij is niet alleen iets van een lang voorbij koloniaal verleden

Pieter-Anko de Vries Slavernij is niet alleen iets van een lang voorbij koloniaal verleden

De herdenking van de afschaffing van de slavernij vond deze week plaats in Amsterdam. Maar slavernij is niet iets alleen van het koloniale verleden. Nog steeds worden mensen geknecht.

Utrechts verdriet en blijdschap

René Kil Utrechts verdriet en blijdschap

Het was een schok voor Utrechters toen bekend werd dat Jan van Zanen vertrok als burgemeester. Maar de stad heeft genoeg andere dingen om blij mee te zijn.

Genen hebben niets te maken met Europese volken, naties of cultuur

Pieter-Anko de Vries Genen hebben niets te maken met Europese volken, naties of cultuur

Duizenden migranten die via de Balkanroute Europa in willen is geen nieuw verschijnsel. Duizenden jaren geleden gebeurde dat ook al. Migratie heeft Europeanen gemaakt wie ze nu zijn.

Stop met de ideologie van zelfredzaamheid

Jan Eerbeek Stop met de ideologie van zelfredzaamheid

Mensen die keer op keer de gevangenis indraaien voor relatief lichte vergrijpen, zijn vaak niet in staat zichzelf te redden in onze samenleving. Hun ingewikkelde problemen hebben een speciale aanpak nodig, in een niet-bureaucratische en liefdevolle omgeving.

Afstand nemen van het nieuwe normaal

Theo Brinkel Afstand nemen van het nieuwe normaal

Afstand nemen, geen handen schudden, niet meer in elkaars nabijheid zijn. We willen straks niet in alle opzichten terug naar hoe het was, maar hopelijk willen we wel terug naar de nabijheid van toen.

Het gaat goed met Nederland

Pieter-Anko de Vries Het gaat goed met Nederland

Optimisme is gerechtvaardigd. Het gaat steeds beter met Nederland, zo wijzen alle onderzoeken uit. Ook de coronacrisis zal achteraf een kleine dip blijken te zijn in een steeds beter wordende samenleving, aldus Peter Hein van Mulligen.

Een zelfverzekerd geluid van binnenuit is nodig bij het CDA

Paul van den Berg en Oliver van Loo Een zelfverzekerd geluid van binnenuit is nodig bij het CDA

Dit jaar vindt het veertigjarig jubileum plaats van de partij die officieel op 11 oktober 1980 werd opgericht: het CDA. De partij bevindt zich op een kruispunt: gaat het verder in de spagaat rechts van het midden of kiest het voor een helder christendemocratisch geluid zonder angst? 

Discriminatie bestrijden blijft nodig

Jan Ybema Discriminatie bestrijden blijft nodig

Het tegengaan van discriminatie is altijd een drijfveer gebleven van Harcourt Klinefelter, oud pr-man van Martin Luther King. Er is al veel bereikt, maar veel ook niet. Een wet maken is één ding, het veranderen van mentaliteit kost veel meer moeite.”

Coronavirus brengt artiest en publiek dichter bij elkaar

Hubert Hendriks Coronavirus brengt artiest en publiek dichter bij elkaar

De tijd van de grote zalen en optredens bij concerten lijkt voorlopig voorbij. Maar het publiek is daarmee niet verdwenen, want kleinschaliger optredens brengen publiek en artiest dichter bij elkaar. 

Coronacrisis toont hoe onmachtig mens en samenleving zijn

Pieter-Anko de Vries Coronacrisis toont hoe onmachtig mens en samenleving zijn

Mensen en organisaties willen hun doelen bereiken. Maar er hoeft maar iets te gebeuren of alle plannen vallen in duigen. De coronacrisis laat zien hoe onmachtig mens en samenleving zijn.