Samenleving

Wij geloven in het goede leven als kwalitatief goed leven, samenleven. Lees onze artikelen over de samenleving. Geschreven door redacteuren, partnerorganisaties en columnisten.

Tasje aan de deurklink

Koos van Noppen Tasje aan de deurklink

In een achterstandswijk slaat een crisis altijd extra hard toe. Maar er kan ook iets worden gedaan, vooral voor de kinderen.

'De crisis brengt nood aan het licht’

Koos van Noppen 'De crisis brengt nood aan het licht’

Mensen die het toch al moeilijk hadden, lijden het meest onder de coronacrisis. Gelukkig zijn er ook veel mensen die kunnen helpen.

Hoe staan we ervoor in april 2022?

Wim van de Camp Hoe staan we ervoor in april 2022?

Wie de kranten leest, ziet dat deze crisis ons noopt ernstig na te denken over de toekomst van onze wereld. Een poging tot een vooruitblik van twee jaar.

Menselijk ingrijpen in de natuur vergroot de kans op nieuwe ziekten als het coronavirus

Jan Mark van Nunen Menselijk ingrijpen in de natuur vergroot de kans op nieuwe ziekten als het coronavirus

Het is geen toeval dat een markt waar gehandeld wordt in levende dieren de bron van de coronapandemie is, zeggen virologen. Maar ook ander menselijk handelen leidt tot een hogere kans op nieuwe virussen bij mensen.

Berichten uit een nog niet zo ver verleden

Henk van der Laan Berichten uit een nog niet zo ver verleden

Dinsdag publiceerde het SCP het rapport Burgerperspectieven, gebaseerd op onderzoek in januari en februari. Het lijkt alleen niet meer alsof het iets zegt over het Nederland van nu.

De natuur probeert ons helemaal niets te vertellen

Maarten de Gruyter De natuur probeert ons helemaal niets te vertellen

Prachtig, al die saamhorigheid. Maar hoeveel blijft daarvan over als we straks tot onze nek in de economische crisis zitten? Beter omgaan met de natuur zal er dan waarschijnlijk al helemaal niet in zitten.

Tweede Kamer: let op uw zaak

Henk van der Laan Tweede Kamer: let op uw zaak

De coronacrisis verdringt alle andere onderwerpen, zoals stikstof en pensioenen. Toch moeten daarover besluiten worden genomen door het kabinet en dat vereist alertheid bij het parlement.

Musea zijn dicht maar hun websites staan open

Liesbeth de Jong Musea zijn dicht maar hun websites staan open

De musea hebben hun fysieke deuren gesloten, ook als het al exposities had klaarstaan waaraan jaren voorbereiding voorafging. Gelukkig staan de virtuele deuren nu wagenwijd open.

Op handelsmissie voor een goed doel

Marc Wortmann Op handelsmissie voor een goed doel

Handelsmissies naar het buitenland zijn niet alleen nuttig voor bedrijven, maar ook voor non-profit-organisaties. Een goede voorbereiding is echter noodzaak.

Stilstaan op de rotonde

Herman Kaiser Stilstaan op de rotonde

Gedraag je in deze coronatijden alsof je op de rotonde rijdt: geef elkaar de ruimte. Dan gaan we elkaar misschien ook wat meer echt zien.

Stop met het Twitter-virus

Maarten de Gruyter Stop met het Twitter-virus

Deze crisis verbroedert niet alleen mensen, maar brengt soms ook het slechtste in hen naar boven. Zeker op een medium als Twitter.

Het gemis van fysiek contact is groot

Wouter Hoving Het gemis van fysiek contact is groot

Verpleeghuizen en woonzorgcentra zijn dicht voor bezoekers, vanwege de coronacrisis. Een hard gelag voor familieleden, die op allerlei manieren proberen toch contact met hun naasten te onderhouden.