Bijeenkomsten

Het Goede Leven organiseert met grote regelmaat bijeenkomsten over de vragen van vandaag met sprekers die te denken geven. Dat doen we op plaatsen door heel het land, als het even kan op plekken die passen bij het thema dat bij het betreffende evenement centraal staat. Toegang is 15 euro per avond, met één gratis evenement per jaar voor elke abonnee.

Voor het seizoen 2019-2020 zijn nu de onderstaande bijeenkomsten gepland. 

14 oktober Govert Buijs over ‘Het goede leven’

Govert Buijs schreef met Ad Verbrugge en Jelle van Baardewijk het boek  ‘Het Goede Leven & de vrije markt’ dat in april de Socratesbeker won, de prijs voor het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende filosofieboek van dit jaar. Wie kan beter de serie evenementen van Het Goede Leven openen dan hij? Buijs zet in de lezing van 14 oktober het denken over het goede leven meteen op scherp met de stelling dat onze samenleving in een burn-out verkeert.

Plaats: De Observant, Amersfoort, aanvang 19.30 uur.

Lees meer praktische informatie (bereikbaarheid, programma, etc.)

Kaarten bestellen
Kaarten bestellen abonnees 14 november Erik Borgman over ‘De vrijheid van onderwijs’

In 2017 vierden we honderd jaar vrijheid van onderwijs. Maar die is vandaag de dag bepaald niet onomstreden. De meeste leerlingen in Nederland gaan naar een bijzondere school, maar elke dag zijn er stemmen die er voor pleiten om de vrijheid van onderwijs af te schaffen. Erik Borgman, hoogleraar theologie van de religie en leken-dominicaan, vindt het noodzaak om de onderwijsvrijheid opnieuw positief te laden en toekomst te geven. Dit evenement wordt georganiseerd in samenwerking met Verus.

Plaats: Hogeschool Windesheim Zwolle, aanvang 19.30 uur

Kaarten bestellen
Kaarten bestellen abonnees 

9 december Christien Crouwel over ‘Kerst in tijden van religieuze ongeletterdheid’

Met de ontkerkelijking van de Nederlandse samenlevingwordt ook het religieuze denken en de cultuur onbekender. Mensen kennen de verhalen niet meer en weten niet meer wat religieuze symbolen en feesten betekenen. Christien Crouwel, secretaris van de Raad van Kerken in Nederland, belicht achtergronden van de viering van Kerst en de betekenis vandaag de dag.

Plaats: Museum Catharijne Convent Utrecht, aanvang 19.30 uur

Kaarten bestellen
Kaarten bestellen abonnees 

28 januari George Harinck over ‘Abraham in Wonderland – Kuyper in de 21e eeuw’

In 2020 is het een eeuw geleden dat Abraham Kuyper overleed. Tijdens zijn lange leven heeft Kuyper een enorme invloed gehad op allerlei zaken in kerk, politiek, media en de organisatie van de samenleving. En nu? Wat is er honderd jaar later over van zijn erfenis? George Harinck, Kuyper-kenner en hoogleraar Geschiedenis van het Protestantisme laat zijn licht schijnen over de betekenis van Kuyper in de 21e eeuw.

Plaats: Vrije Universiteit Amsterdam, aanvang 19.30 uur

12 maart ‘Mattheüs volgens Johannes’ - Johannes Leertouwer over de Matthäus Passion

Het aantal mensen dat in Nederland in de aanloop naar Pasen een uitvoering van de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach komt beluisteren, groeit en groeit. Het lijdensverhaal verklankt door Bach raakt aan diepe emoties. Johannes Leertouwer, virtuoos violist, dirigent van de Nieuwe Philharmonie Utrecht en Bach-kenner voert in  2020 opnieuw de Matthäus Passion uit in zijn unieke en pure interpretatie. Hij vertelt over de achtergronden van de Matthäus Passion, over theologische motieven en hij laat horen hoe de muziek van Bach inspireert en vervoert.

Plaats: Grote Kerk, Leeuwarden, aanvang 19.30 uur

23 april Ton Heerts over ‘Zeg nooit vrijheid als je vrijblijvendheid bedoelt’ – over grondrechten en vrijheden

75 jaar vrijheid is een moment om te gedenken en te vieren wat vanzelfsprekend lijkt, maar het niet is.  Ton Heerts is voorzitter van de MBO-raad maar hij is ook secretaris van het Vfonds, het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg. Hij zal spreken over grondrechten en vrijheden, in de bijzondere en indrukwekkende omgeving van het nieuwe Nationaal Monument Oranjehotel in Scheveningen.

Plaats: Nationaal Monument Oranjehotel, Scheveningen, aanvang 19.30 uur