Hoofdartikel

Stop met excuses voor historische misstanden

Mirjam van Veen Stop met excuses voor historische misstanden

Onze samenleving lijdt aan een vorm van excuseritis: het maken van excuses voor allerlei wandaden van onze voorouders. Die excuses impliceren echter dat wij het beter zouden doen en daarvoor ziet Mirjam van Veen geen aanleiding. 

Wil de echte fundamentalist nu opstaan?

Ineke Evink Wil de echte fundamentalist nu opstaan?

Fundamentalisten zijn bekrompen, onverdraagzaam en fanatiek. Het liefst willen ze de samenleving hun ideeën opleggen. Maar wanneer ben je eigenlijk een fundamentalist?

Refo’s: de wet van de toenemende afstand

Christoph van den Belt Refo’s: de wet van de toenemende afstand

Iedereen kent reformatorische christenen, maar alleen van ver weg. Daarom komen ze vaak zo ongenuanceerd in het nieuws. Maar een historicus is verplicht het eerlijke verhaal te vertellen. Van dichtbij, en toch op afstand.

Een boom planten kan bijna iedereen

Anja Haga Een boom planten kan bijna iedereen

Als je je verdiept in de natuur en het klimaat zakt de moed je soms in de schoenen. Wat kun je doen aan reusachtige problemen als stijgende temperaturen en smeltende ijskappen? Gelukkig zijn er ook kleine dingen die je zelf kunt doen.

Hoe iets kleins wereldwijde impact heeft

Corline Egas-Speijers Hoe iets kleins wereldwijde impact heeft

Het gaat maar om kleine bedragen, maar microkrediet kan een wereld van verschil maken in de levens van ondernemers. Deze week is het de Week van het Microkrediet.

Leren leven met verlies en rouw

Hans Alderliesten Leren leven met verlies en rouw

Er ontstaat steeds meer aandacht voor het onvolmaakte en het verdrietige. Ons leven is niet altijd fantastisch, verdriet en verlies komen daarin voor.

Britse coronacrisis verergert brexitdrama

Ulke Veersma Britse coronacrisis verergert brexitdrama

Behalve met de brexit-onderhandelingen heeft de Britse premier Johnson ook te stellen met de coronapandemie. Dit leidt tot een welhaast ondraaglijke druk op Londen terwijl het vertrouwen in een goede afloop zienderogen afneemt.

Aandacht voor mensen met dementie in Suriname

Marc Wortmann Aandacht voor mensen met dementie in Suriname

Twintig jaar geleden werd in Suriname Stichting Wiesje opgericht, een stichting die de aandacht en zorg voor mensen met dementie en Alzheimer moest verbeteren. In die twintig jaar is veel bereikt.

Body Language: onthutsend oprechte middeleeuwse kunst

Liesbeth de Jong Body Language: onthutsend oprechte middeleeuwse kunst

Op mensen uit de 21e eeuw kan de expositie ‘Body Language’ de indruk van een freakshow geven, maar voor de late middeleeuwer was het bittere ernst. God was mens geworden, een mens met een lichaam, net als hijzelf.

Dirk de Wachter: “Juist de vreemde moeten wij straks weer de hand schudden”

Ineke Evink Dirk de Wachter: “Juist de vreemde moeten wij straks weer de hand schudden”

Geen aanrakingen meer, geen handen schudden, alleen knuffelen met huisgenoten. De last die Covid-19 oplegt is zwaar. “De behoefte aan aanraking is een basisbehoefte en dat besef je soms pas als het niet meer gebeurt”, zegt de Vlaamse psychiater Dirk de Wachter. “En ik hoop dat we dat goed zullen onthouden als er straks een vaccin is.”

Fondsenwerving: olifanten krijgen aandacht, mieren doen het werk

Lucas Meijs en Jan de Rond Fondsenwerving: olifanten krijgen aandacht, mieren doen het werk

Bij fondsenwerving gaat veel aandacht uit naar grote organisaties, die vaak vooral de donor centraal stellen. Maar lokale organisaties zijn goed in staat om donoren, fondsen en sponsoren aan zich te binden. Koester daarom het lokale gemeenschapsleven.

Thuis op retraite tijdens advent

Ineke Evink Thuis op retraite tijdens advent

Op 29 november begint advent. Het wordt ongetwijfeld een heel andere advent dan in andere jaren. Misschien is dit een goede gelegenheid voor een advent-retraite, niet in een klooster maar gewoon thuis.