Hoofdartikel

Onderzoek: online kerkdiensten zijn een blijvertje

Jan Auke Brink Onderzoek: online kerkdiensten zijn een blijvertje

Nederlandse voorgangers voelden zich in de eerste periode van de coronacrisis vooral op pastoraal vlak tekortschieten, blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek naar kerkzijn in coronatijd. Kerken houden de online vieringen er voorlopig wel in.

Wereldburger zijn betekent verantwoordelijkheid dragen

René Segers-Hoogendoorn Wereldburger zijn betekent verantwoordelijkheid dragen

Zeker moet kamp Moria geëvacueerd worden, maar de schuld van de ellende daar aan 'de politiek' geven, is te makkelijk. Wij hebben die politici immers zelf gekozen. Bovendien zijn we alleen al door ons consumeren onderdeel van het probleem.

Racismedebat: wanneer moet een standbeeld of straatnaam wijken?

Jan Ybema Racismedebat: wanneer moet een standbeeld of straatnaam wijken?

Een standbeeld van Peter Stuyvesant, een schilderij van de Nassaus met een zwarte page als statussymbool, straatnamen die verwijzen naar legerleiders van de Zuid-Afrikaner Boeren. In het licht van het actuele racismedebat rijst de vraag: kan dat nog wel?

Hoe de coronacrisis laat zien dat ons leven anders moet

Pieter Anko de Vries Hoe de coronacrisis laat zien dat ons leven anders moet

De coronapandemie is helemaal geen straf van God. Het is een plaag die we misschien wel over ons zelf hebben afgeroepen, schrijven Carlos de Bourbon de Parme, Sylvester Eijffinger en Paul van Geest in hun boek ‘Wat is wijsheid?’.

Eten in De Moriaen. Mag dat?

Willem van der Horst Eten in De Moriaen. Mag dat?

Gij zult geen onderscheid maken, is het nieuwe gebod. Maar de neiging tot uitsluiting en discriminatie ligt diep verankerd in de menselijke genen, en we maken dus zomaar toch onderscheid. We zijn immers wel gelijkwaardig, maar niet allemaal hetzelfde.

Tien uitspraken van Augustinus die je moet kennen

Hans Alderliesten Tien uitspraken van Augustinus die je moet kennen

Kerkvader Augustinus van Hippo (345-430) is nog altijd een veelgeciteerd en veelgelezen filosoof. Veel uitspraken van hem zijn nog steeds waardevol.

De versplintering van een wereldmacht

Ineke Evink De versplintering van een wereldmacht

Wat is er toch aan de hand met de Verenigde Staten? Het land lijkt in opperste staat van verwarring met een losgeslagen president, steeds meer geweld en een lamgelegde democratie. En dan zijn er ook nog verkiezingen in november. Het lijkt alsof het land langzaam implodeert. Wat is er typisch Amerikaans aan de problemen en wat is de rol van Trump? Een interview met politicoloog en Amerikanist Koen Petersen.

De genocide heeft Rwanda verscheurd

Gerard van ’t Spijker De genocide heeft Rwanda verscheurd

Hoe is het om in een land te leven waarin de ene helft van de bevolking de andere probeerde uit te roeien? De jeugdroman 'De boom met de bittere bladeren' van Ruth Erica is niet alleen uitstekend geschreven maar ook een boeiende gids voor het Rwanda van nu.

Weg met het idee van de eeuwige groei

Steven van den Heuvel Weg met het idee van de eeuwige groei

In deze Maand van de Schepping heeft een aantal katholieke en protestantse theologen voorgesteld een jubeljaar voor het land uit te roepen. Het is een mooi en sympathiek idee, maar kan het eigenlijk wel?

Trouw, maar aan wie en waaraan?

Geert Mak Trouw, maar aan wie en waaraan?

Kerken en christenen zouden zich veel meer moeten uitspreken voor rechtvaardigheid en barmhartigheid, zei Geert Mak in zijn lezing tijdens het Prinsjesdagontbijt. De Bijbel heeft een boel te zeggen over de zorg voor de zwakken en de kwetsbaren.

Ook Jezus Christus was gedwongen te vluchten

Ron van den Hout Ook Jezus Christus was gedwongen te vluchten

De verwoestende brand in het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos drukt ons weer op de feiten. Hoe gaan we om met mensen die alles moesten achterlaten om een nieuw bestaan te vinden?

Simonis was streng in de leer, mild in pastoraat

Lodewijk Born Simonis was streng in de leer, mild in pastoraat

In de Sint Catharinakathedraal in Utrecht is donderdag op stilgestaan bij de leven van Adrianus Johannes kardinaal Simonis. Er werden persoonlijke woorden gesproken.