Hoofdartikel

Lafheid? Schaamte over Srebrenica krijgt na 25 jaar ander perspectief

Pieter Anko de Vries Lafheid? Schaamte over Srebrenica krijgt na 25 jaar ander perspectief

Wat 25 jaar geleden werd betiteld als de lafheid van het Nederlandse VN-bataljon in Srebrenica bij het voorkomen van de moord op meer dan 8000 moslims, krijgt langzamerhand een ander perspectief.

Bonhoeffers hoop is geworteld in geloof

Rien Fraanje Bonhoeffers hoop is geworteld in geloof

De brieven die Dietrich Bonhoeffer vanuit de gevangenis schreef aan familie en vooral zijn goede vriend Eberhard Bethge bleken dit voorjaar een welkome bemoediging in de maanden van quarantaine en lockdown.

Bedrijven als goede buur

Lucas Meijs en Lonneke Roza Bedrijven als goede buur

Niet alleen burgers zetten zich tijdens de coronacrisis en de lock-down in voor mensen die hulp nodig hadden. Ook bedrijven droegen bij en hielpen op gebieden waar ze goed in waren. Het zou goed zijn als bedrijven die lokale blik ook na de crisis behouden.

Mancini. Het Italiaanse buitenbeentje in De Mesdag Collectie

Liesbeth de Jong Mancini. Het Italiaanse buitenbeentje in De Mesdag Collectie

De Haagse School met schilder Willem Mesdag als een van de belangrijkste voormannen, is welbekend. Maar Mesdag was naast schilder ook verzamelaar. het werk van de Italiaan Mancini trok zijn oog. En dat is nu te bezichtigen in een mooie expositie van De Mesdag Collectie in Den Haag.

Aan het werk in een andere sector

Mariette Hamer Aan het werk in een andere sector

Ondanks de coronacrisis en de stijgende werkloosheid zijn er nog steeds veel onvervulde vacatures. Omscholen is een van de oplossingen. Blijven leren is goed voor iedereen, werknemer en werkgever.

China toont in Hongkong zijn ware gezicht

Paul van Velthoven China toont in Hongkong zijn ware gezicht

Met een sluwheid waartoe alleen een dictatoriaal geleid land in staat is, heeft China afgelopen week de vrijheid in Hongkong met één slag om zeep geholpen.

De vrijheid vieren en de pijn van de strijd gedenken

Erik Borgman De vrijheid vieren en de pijn van de strijd gedenken

Afschaffen van de slavernij betekent niet alleen vrijheid voor de slaven maar voor de hele mensheid. Een cultuur van vrijheid kan alleen gedragen worden door vrije mensen. Het pleidooi van George Rustwijk uit 1913 is nog altijd de moeite van het lezen meer dan waard.

Als je bedrijf wel open mag, maar niet open kan

Corline Egas-Speijers Als je bedrijf wel open mag, maar niet open kan

Voor veel microkredietondernemers in Afrika, Azië en Latijns-Amerika dreigt na de acute coronapandemie een nieuw probleem: ze hebben geen geld om de nu verplichte mondkapjes en desinfecterende handzeep aan te schaffen.

Kim Putters: Als we iets willen veranderen, moeten we het nu doen

Trudy Oldenhuis Kim Putters: Als we iets willen veranderen, moeten we het nu doen

De coronacrisis heeft in Nederland ook oude problemen onder een vergrootglas gelegd, zoals de groeiende ongelijkheid in de samenleving en de onzekere positie van flexwerkers en zzp’ers op de arbeidsmarkt. Als de overheid daar wat aan wil doen, moet het snel gebeuren. 

Een duurzame levensstijl realiseer je met kleine doelen

Steven van den Heuvel Een duurzame levensstijl realiseer je met kleine doelen

Waarom gaan mensen nog steeds niet duurzamer leven, ook niet na deze coronacrisis? Dat komt omdat mensen de neiging hebben problemen te negeren die te groot lijken om op te lossen. De angst en wanhoop die milieuactivisten laten zien, versterkt die neiging alleen maar.

Slavernij is niet alleen iets van een lang voorbij koloniaal verleden

Pieter-Anko de Vries Slavernij is niet alleen iets van een lang voorbij koloniaal verleden

De herdenking van de afschaffing van de slavernij vond deze week plaats in Amsterdam. Maar slavernij is niet iets alleen van het koloniale verleden. Nog steeds worden mensen geknecht.

God is te vinden in het alledaagse

Matthijs Schuurman God is te vinden in het alledaagse

Een predikant moet om zijn of haar werk goed te kunnen doen geestelijk ontwikkeld zijn. Pas dan kunnen zij mensen helpen Gods aanwezigheid in hun leven te ontdekken, meent Craig Barnes, rector van het Amerkiaanse Princeton Theological Seminary.