Duurzaamheid

Wij geloven in het goede leven als kwalitatief goed leven, meer dan ieder mens afzonderlijk. Lees onze artikelen over duurzaamheid. Geschreven door redacteuren, partnerorganisaties en bekende columnisten.

Met Buurtmarkt kunnen vijftien buren al een lokale voedselcoöperatie beginnen

Theo Klein Met Buurtmarkt kunnen vijftien buren al een lokale voedselcoöperatie beginnen

Met de komst van de Buurtmarkt wordt het heel eenvoudig om boer en consument bij elkaar te brengen, zonder tussenkomst van grote bedrijven en supermarkten.

Eenzame werknemers functioneren minder goed

Fred Beekers Eenzame werknemers functioneren minder goed

Het is bekend dat eenzaamheid is net zo schadelijk is voor de gezondheid en het welbevinden als roken, drinken en te zwaar zijn. Op het werk heeft eenzaamheid ook de nodige gevolgen, niet alleen voor de werknemer zelf maar voor het hele bedrijf.

Gods redding en herstel geldt ook de dieren

Pieter Knijff Gods redding en herstel geldt ook de dieren

Paus Franciscus roept de mens in zijn encycliek Laudato si’ op tot herstel van het natuurlijk evenwicht met alle levende wezens. Dat is niet alleen een boodschap voor boeren maar ook voor consumenten.

Klimaatproblemen pak je aan door veranderingen van onze systemen

Erik Betten Klimaatproblemen pak je aan door veranderingen van onze systemen

We moeten onze leefomgeving nu al aanpassen aan de grote klimaatveranderingen die ons te wachten staan. Het goede nieuws is: dat kan ook, want met de kennis en innovatiekracht die Nederland in huis heeft, kunnen we een eind komen.

Lessen uit de snelle omschakelingen tijdens de coronacrisis

Anja Haga Lessen uit de snelle omschakelingen tijdens de coronacrisis

In de afgelopen maanden hebben velen van ons in korte tijd het leven rigoureus omgegooid. De coronacrisis noopte tot grote aanpassingen. Het moet een voorbeeld zijn van hoe de klimaatcrisis op kleine en grote schaal kan worden aangepakt.

Vijf jaar na Laudato si'

Frans Wijnands Vijf jaar na Laudato si'

Paus Franciscus publiceerde vijf jaar geleden de encycliek Laudato si', Geprezen zijt Gij. In het document pleit hij voor een integrale zorg voor de wereld. Het maakte wereldwijd indruk: tot op de dag van vandaag wordt er over gesproken; door voor- en tegenstanders.

Een duurzame levensstijl realiseer je met kleine doelen

Steven van den Heuvel Een duurzame levensstijl realiseer je met kleine doelen

Waarom gaan mensen nog steeds niet duurzamer leven, ook niet na deze coronacrisis? Dat komt omdat mensen de neiging hebben problemen te negeren die te groot lijken om op te lossen. De angst en wanhoop die milieuactivisten laten zien, versterkt die neiging alleen maar.

Elkaar ontmoeten is goed voor ons

Rijk Schipper Elkaar ontmoeten is goed voor ons

Er lijkt in de geschiedenis vaak een strijd te zijn tussen collectivisme en individualisme. Maar er is ook een derde weg, die van het personalisme. Die zet de techniek, die ons in deze tijden van thuiswerken hyperindividueel maakt, weer op haar plaats.

Klein worden in het grote Waddenlandschap

Wouter Hoving Klein worden in het grote Waddenlandschap

Duizenden kluten, wulpen en strandlopers vliegen in enorme zwermen over Kwelder Westhoek. Het maakt toeschouwer en filmmaker Monique Moors even de gelukkigste mens op aarde. Dít is het beeld waar ze dagen in investeerde. 

Geloof, hoop en liefde in de economie

Bas van Os Geloof, hoop en liefde in de economie

Economie draait om meer dan winst maken en geld verdienen. Sterker nog, geld verdienen gaat pas als er aan een aantal randvoorwaarden is voldaan. En die klinken niet heel economisch.

Hoop op een nieuwe relatie tussen mens en natuur

Steven van den Heuvel Hoop op een nieuwe relatie tussen mens en natuur

Ooit gaan we wel weer terug naar normaal. Maar dan hopelijk niet naar het oude normaal met zijn verwoestende invloed op de natuur. Het moet anders, en dat kan ook.

Een doekje voor het bloeden

Hubert Hendriks Een doekje voor het bloeden

Bedrijven sluiten of gaan door op halve kracht. En hun werknemers kunnen dankzij de overheid doorbetaald worden. Maar waarom worden zzp'ers toch zo anders behandeld?