Duurzaamheid

Wij geloven in het goede leven als kwalitatief goed leven, meer dan ieder mens afzonderlijk. Lees onze artikelen over duurzaamheid. Geschreven door redacteuren, partnerorganisaties en bekende columnisten.

Een duurzame levensstijl realiseer je met kleine doelen

Steven van den Heuvel Een duurzame levensstijl realiseer je met kleine doelen

Waarom gaan mensen nog steeds niet duurzamer leven, ook niet na deze coronacrisis? Dat komt omdat mensen de neiging hebben problemen te negeren die te groot lijken om op te lossen. De angst en wanhoop die milieuactivisten laten zien, versterkt die neiging alleen maar.

Elkaar ontmoeten is goed voor ons

Rijk Schipper Elkaar ontmoeten is goed voor ons

Er lijkt in de geschiedenis vaak een strijd te zijn tussen collectivisme en individualisme. Maar er is ook een derde weg, die van het personalisme. Die zet de techniek, die ons in deze tijden van thuiswerken hyperindividueel maakt, weer op haar plaats.

Klein worden in het grote Waddenlandschap

Wouter Hoving Klein worden in het grote Waddenlandschap

Duizenden kluten, wulpen en strandlopers vliegen in enorme zwermen over Kwelder Westhoek. Het maakt toeschouwer en filmmaker Monique Moors even de gelukkigste mens op aarde. Dít is het beeld waar ze dagen in investeerde. 

Geloof, hoop en liefde in de economie

Bas van Os Geloof, hoop en liefde in de economie

Economie draait om meer dan winst maken en geld verdienen. Sterker nog, geld verdienen gaat pas als er aan een aantal randvoorwaarden is voldaan. En die klinken niet heel economisch.

Hoop op een nieuwe relatie tussen mens en natuur

Steven van den Heuvel Hoop op een nieuwe relatie tussen mens en natuur

Ooit gaan we wel weer terug naar normaal. Maar dan hopelijk niet naar het oude normaal met zijn verwoestende invloed op de natuur. Het moet anders, en dat kan ook.

Een doekje voor het bloeden

Hubert Hendriks Een doekje voor het bloeden

Bedrijven sluiten of gaan door op halve kracht. En hun werknemers kunnen dankzij de overheid doorbetaald worden. Maar waarom worden zzp'ers toch zo anders behandeld?

Weer terug naar huis

René Segers-Hoogendoorn Weer terug naar huis

Wat waren we toch een wereldreizigers geworden. Mijn thuis is waar ik geld kan verdienen, leek het motto. Maar deze crisis maakt alles anders. Ons hart blijkt gewoon thuis te liggen.

Solidariteit is nodig, dichtbij én verder weg

Maarten Muijser Solidariteit is nodig, dichtbij én verder weg

Solidariteit is nu harder nodig dan ooit. In ons eigen land, maar ook wereldwijd. Want juist in tijden van crisis blijkt hoezeer we elkaar nodig hebben.

De ‘dunne plaatsen’ in de Stille Week

Peter Jansen en Tjirk van der Ziel De ‘dunne plaatsen’ in de Stille Week

We zouden juist in deze tijd eens stil moeten zijn en luisteren naar de natuur, die met alle maatregelen van nu even op adem kan komen. Zo kunnen we Gods Geest ontdekken.

Waardering in werk maakt het verschil

Lodewijk Born Waardering in werk maakt het verschil

Voorganger en therapeut Gary Chapman is bekend van zijn boek De 5 talen van de liefde. Samen met psycholoog Paul White schreef hij nu een boek over werk en waardering.

De ravage van het aandeelhouderskapitalisme

Gerrit de Jong De ravage van het aandeelhouderskapitalisme

Het wordt tijd voor andere rekenmodellen voor de economie. Modellen die niet meer uitgaan van de idee van evenwicht in de markt.

De aarde verbindt ons allemaal

Ron van den Hout De aarde verbindt ons allemaal

Onze omgang met de schepping vraagt om een ‘ecologische bekering’, waarover we samen in gesprek blijven.