De Protestantse Kerk moet meteen werk maken van duurzaamheid. Langer wachten kan niet. Deze hartekreet staat in een open brief aan de synode van de Protestantse kerk in Nederland.
De toekomst open tegemoet, is de titel van een belangrijk document op uw agenda, deze week. We zitten midden in de problemen van de corona-crisis, maar dat is natuurlijk kinderspel vergeleken bij de problemen die er aankomen. In de toekomst.
Boeren moeten duurzamer gaan werken en dat lukt velen ook. Maar het gaat bepaald niet vanzelf.
Op vrijdagochtend zit ik met een kop koffie aan de keukentafel van Jeroen en Gusta van der Kooij. Zij zijn de eigenaar van Hoeve Rust-hoff, een biologisch rundveebedrijf (melk en vlees) in Maasland.
De liefde voor kringloopspullen slaat vaak een generatie over.
Er zijn tijden geweest waarin ik nog niet dood gevonden wilde worden in een kringloopwinkel. Wij woonden in een nieuwbouwwijk in een nieuwbouwhuis met vijf zonen die niets liever deden dan eten en spelen. Heel gezond allemaal, maar het leverde de nodige schade op aan servies en meubilair.
Opeens ligt half Nederland stil door milieumaatregelen. Hoezo, opeens?
Opeens steken allerlei milieuproblemen de kop op. Nederland ligt voor de helft stil en zeker half Nederland is hier heel verbaasd dan wel hevig verontwaardigd over.
Het gezin lijkt uit de tijd, zeker in de ouderwetse vorm van vader, moeder en kind. Toch is het gezin - in welke vorm dan ook - een van de kerninstituties van de samenleving, en dus mag het meer aandacht krijgen.
Er is waarschijnlijk geen gezin dat in de geschiedenis meer bekendheid heeft genoten dan dat van Jozef, Maria en Jezus. Het beeld van de kerststal met de ouders rond de kribbe met het kind is iconisch, eindeloos weergegeven in beeldhouwwerken, op schilderijen en in muziek.
Zijn katholieken tolerant? Als het goed is, wel. Dan blijven zij hun standpunt trouw, maar zoeken ook naar wat hen met anderen bindt.
Zondag nam ik deel aan de videoconferentie van de Tilburg School of Theology over de biografie van Karim Schelkens over kardinaal Willebrands: Johannes Willebrands. Een leven in gesprek.
Het geheugen is net als een oud fotoalbum dat je kunt doorbladeren. Opeens weet je waar waar je was en hoe je je voelde.
De bestorming van het Capitool in Washington DC op 6 januari 2021 is een beeld dat bij velen van ons ongetwijfeld toekomstige herinneringen gaat opleveren. Tegelijkertijd brachten de beelden van het Capitool mij in mijn herinnering terug naar de tweeëneenhalf jaar die ik in DC woonde vanwege mijn werk op het National Institute of Health.
Nederlandse kerkgebouwen die niet meer voor de eredienst worden gebruikt krijgen de vreemdste nieuwe functies, van supermarkt tot een trampolineparadijs.
Als ik in Zwolle ben, bezoek ik altijd even de Broerenkerk, waar sinds 2013 boekhandel Waanders gevestigd is. Het is een prachtig samengaan van boekwinkel en kerkgebouw, waar menig Zwollenaar trots op is. Maar dat was geen liefde op het eerste gezicht, blijkt uit het boek Kerkgebouwen. 88 inspirerende voorbeelden van nieuw gebruik.
Het denken in termen als rentmeesterschap en de mens als kroon van de schepping is niet goed voor een besef van wat wij mensen werkelijk zijn: onderdeel van de schepping en geen heerser.
Met haar boek Groene theologie bood predikant en theoloog Trees van Montfoort begin 2019 een theologische basis voor de groene beweging onder christenen. Het boek werd pardoes uitgeroepen tot het beste theologische boek van het jaar.
Dit jaar hebben we in het dorp onze eigen groente verbouwd. Maar we maken ons wat zorgen om de grond. We zagen er weinig leven in. Wat nu?
Het tuinseizoen in onze dorpstuin is bijna afgelopen. De komende tijd kunnen we nog goed eten van de boerenkool, preien, pompoenen, bietjes en groenlof die op de steeds leger wordende bedden staan, maar dan is het voorlopig even gedaan. Het is tijd om de tuin winterklaar te maken en na te denken over de groenteproductie voor komend jaar.
Nu we steeds meer mondkapjes dragen, willen we graag ook een mooi exemplaar. Maar daarin hebben we een keuze: kiezen we voor verspilling of voor duurzaamheid?
In de actualiteit is er een prominente rol weggelegd voor een klein stukje stof: het mondkapje. Of, om precies te zijn: het mond- en neusmasker.
Ja, ik wil de nieuwsbrief
Elke week de belangrijkste verhalen in mijn mailbox