Duurzaamheid

Wij geloven in het goede leven als kwalitatief goed leven, meer dan ieder mens afzonderlijk. Lees onze artikelen over duurzaamheid. Geschreven door redacteuren, partnerorganisaties en bekende columnisten.

Weg met het idee van de eeuwige groei

Steven van den Heuvel Weg met het idee van de eeuwige groei

In deze Maand van de Schepping heeft een aantal katholieke en protestantse theologen voorgesteld een jubeljaar voor het land uit te roepen. Het is een mooi en sympathiek idee, maar kan het eigenlijk wel?

 Elke stap telt in de groene transitie

Karel Malfliet  Elke stap telt in de groene transitie

Ook in België is men actief bezig met de encycliek Laudato si’. Daar gebeurt dat onder meer via de werkgroep Ecokerk. Karel Malfliet: “De voorbije decennia heeft klimaatverandering de basiscondities voor het leven op aarde definitief veranderd.” 

Op weg naar een leefbaar inkomen voor koffieboeren

Jan Mark van Nunen Op weg naar een leefbaar inkomen voor koffieboeren

Hoeveel moet je betalen voor je koffie om zeker te weten dat een koffieboer er een eerlijk en goed inkomen aan overhoudt? Het eerlijke antwoord is: niemand weet het. Maar koffiehandelaar Sander Reuderink probeert het te weten te komen.

Duurzaam wonen heeft meer waarde dan rendement

Huibrecht Bos Duurzaam wonen heeft meer waarde dan rendement

Kan het uit om je woning te verduurzamen? Het antwoord hangt af van hoe je dat berekent. Bedoel je daarmee dat verduurzamen ‘woonlastenneutraal kan, dan is het antwoord nee. Maar die visie is dan ook veel te beperkt.

Onderschat de kracht van de gemeenschap niet

Trudy Oldenhuis Onderschat de kracht van de gemeenschap niet

 “De klimaatverandering is de grootste uitdaging van deze tijd”, zegt Hein Pieper, dijkgraaf van waterschap Rijn en IJssel. Hij is op 29 september met Cees Buisman een van de sprekers op de bijeenkomst ‘Duurzaam denken over water’ van Het Goede Leven en bisdom Groningen-Leeuwarden.

Wandelen in Utrecht in coronatijd

Marc Wortmann Wandelen in Utrecht in coronatijd

Is Nederland echt zo vol en druk? Zelfs in de dichtbevolkte provincie Utrecht vind je rustige en stille plekken.

Met Buurtmarkt kunnen vijftien buren al een lokale voedselcoöperatie beginnen

Theo Klein Met Buurtmarkt kunnen vijftien buren al een lokale voedselcoöperatie beginnen

Met de komst van de Buurtmarkt wordt het heel eenvoudig om boer en consument bij elkaar te brengen, zonder tussenkomst van grote bedrijven en supermarkten.

Eenzame werknemers functioneren minder goed

Fred Beekers Eenzame werknemers functioneren minder goed

Het is bekend dat eenzaamheid is net zo schadelijk is voor de gezondheid en het welbevinden als roken, drinken en te zwaar zijn. Op het werk heeft eenzaamheid ook de nodige gevolgen, niet alleen voor de werknemer zelf maar voor het hele bedrijf.

Gods redding en herstel geldt ook de dieren

Pieter Knijff Gods redding en herstel geldt ook de dieren

Paus Franciscus roept de mens in zijn encycliek Laudato si’ op tot herstel van het natuurlijk evenwicht met alle levende wezens. Dat is niet alleen een boodschap voor boeren maar ook voor consumenten.

Klimaatproblemen pak je aan door veranderingen van onze systemen

Erik Betten Klimaatproblemen pak je aan door veranderingen van onze systemen

We moeten onze leefomgeving nu al aanpassen aan de grote klimaatveranderingen die ons te wachten staan. Het goede nieuws is: dat kan ook, want met de kennis en innovatiekracht die Nederland in huis heeft, kunnen we een eind komen.

Lessen uit de snelle omschakelingen tijdens de coronacrisis

Anja Haga Lessen uit de snelle omschakelingen tijdens de coronacrisis

In de afgelopen maanden hebben velen van ons in korte tijd het leven rigoureus omgegooid. De coronacrisis noopte tot grote aanpassingen. Het moet een voorbeeld zijn van hoe de klimaatcrisis op kleine en grote schaal kan worden aangepakt.

Vijf jaar na Laudato si'

Frans Wijnands Vijf jaar na Laudato si'

Paus Franciscus publiceerde vijf jaar geleden de encycliek Laudato si', Geprezen zijt Gij. In het document pleit hij voor een integrale zorg voor de wereld. Het maakte wereldwijd indruk: tot op de dag van vandaag wordt er over gesproken; door voor- en tegenstanders.