Duurzaamheid

Wij geloven in het goede leven als kwalitatief goed leven, meer dan ieder mens afzonderlijk. Lees onze artikelen over duurzaamheid. Geschreven door redacteuren, partnerorganisaties en bekende columnisten.

Hoe microkrediet kan voorkomen dat de coronacrisis een voedselcrisis wordt

Hans Perk Hoe microkrediet kan voorkomen dat de coronacrisis een voedselcrisis wordt

Ongeveer 70 procent van de wereldbevolking wordt gevoed door kleine producenten. En juist die hebben het moeilijk door de Covid-19-pandemie. Microkrediet kan dan helpen.

Mondkapjesmode kan vervuiling in de hand werken

Marianne Vorthoren Mondkapjesmode kan vervuiling in de hand werken

Nu we steeds meer mondkapjes dragen, willen we graag ook een mooi exemplaar. Maar daarin hebben we een keuze: kiezen we voor verspilling of voor duurzaamheid? 

De wereld staat in brand, red de wereld

Emmanuel van Lierde De wereld staat in brand, red de wereld

In zijn nieuwe encycliek ‘Fratelli tutti’ legt paus Franciscus nog eens geduldig uit wat er nu nodig is: een totaal nieuwe cultuur van broederlijkheid, solidariteit en verzoening. Zonder dat gaan we ten onder.

Hoe komen we groener en socialer uit de coronacrisis?

Jan Auke Brink Hoe komen we groener en socialer uit de coronacrisis?

Alfred Slomp interviewde tien christenen over deze vraag. Die gespreksverslagen zijn verzameld in het boek Het groene normaal, aangevuld met praktische tips.

Rijnlands denken wijst de weg naar een andere samenleving

Ineke Evink Rijnlands denken wijst de weg naar een andere samenleving

De bijeenkomst van Het Goede Leven in Leeuwarden over ‘Duurzaam denken over water’ levert meer op dan alleen waarschuwingen. Een andere manier van denken over de schepping en onszelf is hard nodig.

Tevreden sober leven is beter voor de aarde

Anja van der Laan Tevreden sober leven is beter voor de aarde

We moeten af van onze oneindige verslaving aan meer luxe, betoogt directeur Cees Buisman van Wetsus. Klimaatverandering leidt ook tot droogte, en die is niet met technologie op te lossen.

Weg met het idee van de eeuwige groei

Steven van den Heuvel Weg met het idee van de eeuwige groei

In deze Maand van de Schepping heeft een aantal katholieke en protestantse theologen voorgesteld een jubeljaar voor het land uit te roepen. Het is een mooi en sympathiek idee, maar kan het eigenlijk wel?

 Elke stap telt in de groene transitie

Karel Malfliet  Elke stap telt in de groene transitie

Ook in België is men actief bezig met de encycliek Laudato si’. Daar gebeurt dat onder meer via de werkgroep Ecokerk. Karel Malfliet: “De voorbije decennia heeft klimaatverandering de basiscondities voor het leven op aarde definitief veranderd.” 

Op weg naar een leefbaar inkomen voor koffieboeren

Jan Mark van Nunen Op weg naar een leefbaar inkomen voor koffieboeren

Hoeveel moet je betalen voor je koffie om zeker te weten dat een koffieboer er een eerlijk en goed inkomen aan overhoudt? Het eerlijke antwoord is: niemand weet het. Maar koffiehandelaar Sander Reuderink probeert het te weten te komen.

Duurzaam wonen heeft meer waarde dan rendement

Huibrecht Bos Duurzaam wonen heeft meer waarde dan rendement

Kan het uit om je woning te verduurzamen? Het antwoord hangt af van hoe je dat berekent. Bedoel je daarmee dat verduurzamen ‘woonlastenneutraal kan, dan is het antwoord nee. Maar die visie is dan ook veel te beperkt.

Onderschat de kracht van de gemeenschap niet

Trudy Oldenhuis Onderschat de kracht van de gemeenschap niet

 “De klimaatverandering is de grootste uitdaging van deze tijd”, zegt Hein Pieper, dijkgraaf van waterschap Rijn en IJssel. Hij is op 29 september met Cees Buisman een van de sprekers op de bijeenkomst ‘Duurzaam denken over water’ van Het Goede Leven en bisdom Groningen-Leeuwarden.

Wandelen in Utrecht in coronatijd

Marc Wortmann Wandelen in Utrecht in coronatijd

Is Nederland echt zo vol en druk? Zelfs in de dichtbevolkte provincie Utrecht vind je rustige en stille plekken.