Democratie

Wij geloven in het goede leven als kwalitatief goed leven, samenleven. Lees onze artikelen over democratie. Geschreven door redacteuren, partnerorganisaties en bekende columnisten.

De militante mannelijkheid van de evangelicals

Matthijs Schuurman De militante mannelijkheid van de evangelicals

Waarom stemmen Amerikaanse evangelicale christenen op een overspelige man die scheldt, dreigt en intimideert? Omdat hij een echte man is, een stoere leider die het land en dus het christendom verdedigt, de John Wayne van de politiek.

Tegenkrachten zijn nodig in een gezonde democratie

Lucas Meijs Tegenkrachten zijn nodig in een gezonde democratie

Maatschappelijke organisaties moeten los van de overheid hun werk kunnen doen, ook en juist vooral als ze kritiek leveren op regeringsbeleid of een tegenkracht vormen. Dat is onderdeel van een goede civil society.

Het nieuwe midden kent geen linkse of rechtse thema's

Herman Kaiser Het nieuwe midden kent geen linkse of rechtse thema's

Er is dringend behoefte aan een nieuw politiek midden, dat op een waarachtige manier de uitdagingen in de wereld oppakt. Zowel de linker- als de rechterzijde van het politiek spectrum zullen daarbij moeten samenwerken als schering en inslag bij een weefgetouw.

De eenzaamheid van Europa

Jos van Gennip De eenzaamheid van Europa

Haar hele bestaan heeft Europa geschuild onder de paraplu van de VS. Zelfs Rusland leek langzaam naar Europa toe te groeien. Maar dat is allemaal voorbij. Europa staat er alleen voor en dus is er werk aan de winkel.

Amerika is onze vriend en dat blijft zo

Theo Brinkel Amerika is onze vriend en dat blijft zo

Het schaamrood staat ons soms op de kaken tijdens optredens en toespraken van Donald Trump. Maar welke leider de Verenigde Staten ook hebben, het land blijft met goede redenen onze bondgenoot.

In het nationale belang voor het Europese belang kiezen

Niek van der Molen In het nationale belang voor het Europese belang kiezen

Journalist Koos van Houdt verwelkomt de trend naar een steviger fundament onder de Europese integratie. Want in een steeds onvriendelijker wereld kunnen de urgentste problemen slechts worden bestreden door Europese samenwerking.

De winst van Duda verdiept de ruzie tussen Polen en Brussel

Niek van der Molen De winst van Duda verdiept de ruzie tussen Polen en Brussel

Het was maar een minieme overwinning van president Duda op zijn tegenstrever Trzaskoski. Maar Duda heeft gewonnen en daarmee gaan de omstreden hervormingen, onder andere op het gebied van de rechtsstaat, gewoon door.

Lafheid? Schaamte over Srebrenica krijgt na 25 jaar ander perspectief

Pieter Anko de Vries Lafheid? Schaamte over Srebrenica krijgt na 25 jaar ander perspectief

Wat 25 jaar geleden werd betiteld als de lafheid van het Nederlandse VN-bataljon in Srebrenica bij het voorkomen van de moord op meer dan 8000 moslims, krijgt langzamerhand een ander perspectief.

China toont in Hongkong zijn ware gezicht

Paul van Velthoven China toont in Hongkong zijn ware gezicht

Met een sluwheid waartoe alleen een dictatoriaal geleid land in staat is, heeft China afgelopen week de vrijheid in Hongkong met één slag om zeep geholpen.

Weg met de koloniale onderdrukking

Jan Keuken Weg met de koloniale onderdrukking

Overal ter wereld vinden er demonstraties plaats tegen racistisch politiegeweld en onlangs is Keti Koti weer gevierd: het feest van de ‘gebroken ketenen’. Het heeft allemaal te maken met onderdrukking en kolonisatie. Hoe is het dekolonisatieproces eigenlijk verlopen? 

Een lijsttrekker moet dienend leiden

Ad van der Helm Een lijsttrekker moet dienend leiden

Het persoonlijke speelt een steeds grotere rol in de politiek. Als het goed is, gaat het bij het lijsttrekkerschap echter niet om de persoon zelf maar om de manier waarop hij of zij doel en visie van de partij voor het voetlicht brengt. Echt leiderschap vraagt om dienstbaarheid.

Niet achterover leunen, maar aan de slag met nieuwe uitdagingen

Herman Kaiser Niet achterover leunen, maar aan de slag met nieuwe uitdagingen

Wij hebben veerkracht laten zien de afgelopen maanden, en dat zal het komende half jaar ook nodig zijn. De nieuwe uitdagingen vragen om een duidelijke agenda, bijvoorbeeld als het gaat om zorg voor kwetsbare mensen en klimaatverandering.