Democratie

Wij geloven in het goede leven als kwalitatief goed leven, samenleven. Lees onze artikelen over democratie. Geschreven door redacteuren, partnerorganisaties en bekende columnisten.

Britse coronacrisis verergert brexitdrama

Ulke Veersma Britse coronacrisis verergert brexitdrama

Behalve met de brexit-onderhandelingen heeft de Britse premier Johnson ook te stellen met de coronapandemie. Dit leidt tot een welhaast ondraaglijke druk op Londen terwijl het vertrouwen in een goede afloop zienderogen afneemt.

Het beloofde land van Barack Obama

PG Kroeger Het beloofde land van Barack Obama

Daar zijn ze eindelijk, de beloofde memoires van Barack Obama, deel 1. Hij schrijft met vaardige pen over andere grote wereldleiders en neemt ook zichzelf op de hak. Maar echt spannend wordt het pas in deel 2.

Een populistische president is ook gevaarlijk voor Nederland

Theo Brinkel Een populistische president is ook gevaarlijk voor Nederland

Joe Biden heeft de Amerikaanse verkiezingen gewonnen en daarmee is ook de NAVO beter af. Want het bondgenootschap is mede gebaseerd op gedeelde waarden van vrijheid en democratie. De leider van de vrije wereld kan daarom geen man zijn met dictatoriale neigingen.

Dubbele rol is voor Hugo de Jonge moeilijk te combineren

Maarten de Gruyter Dubbele rol is voor Hugo de Jonge moeilijk te combineren

Het was pragmatischer geweest als CDA-leden bij de lijsttrekkersverkiezing binnen hun partij niet hadden gekozen voor Hugo de Jonge, maar voor Pieter Omtzigt. De Jonge wordt te veel geassocieerd met (al dan niet falend) coronabeleid.

Zonder vrijheid en rechtsstaat zijn mensen rechteloos

Ineke Evink Zonder vrijheid en rechtsstaat zijn mensen rechteloos

Hoe zorgen we ervoor dat we met de bestrijding van het coronavirus niet te veel van onze rechten en privacy opgeven? Zoek de balans, zegt Marianne Hirsch Ballin, bestuurslid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. 

George Nypels doorzag Hitlers geraffineerde antisemitisme

Wim Berkelaar George Nypels doorzag Hitlers geraffineerde antisemitisme

George Nypels (1885-1977) deed als journalist al vroeg verslag van de opkomst van Adolf Hitler. Zijn scherpe observaties leren onder meer dat geschiedenis zich nooit ontwikkelt volgens de wetten van de logica en dat revoluties niet eenvoudig zijn te regisseren.

Rutte had beter moeten opletten toen de koning op vakantie ging

Rein Jan Hoekstra Rutte had beter moeten opletten toen de koning op vakantie ging

Waarom heeft niemand premier Rutte gewaarschuwd toen de koning op vakantie ging? Misschien is er, na tien jaar intensief premierschap, sprake van metaalmoeheid.

Al tien jaar beweegt Rutte mee met de politieke golfbewegingen

Henk van der Laan Al tien jaar beweegt Rutte mee met de politieke golfbewegingen

Vandaag is Mark Rutte tien jaar premier van Nederland. De vraag wat voor premier hij precies is, is lastig te beantwoorden. Al is hij ideologischer dan hij zelf durft toe te geven.

Geen verhuisboete voor multinationals

Maarten de Gruyter Geen verhuisboete voor multinationals

Het is begrijpelijk dat Nederland grote bedrijven liever niet ziet vertrekken. Maar een verhuisboete is geen goed idee, al was het maar omdat je bedrijven afschrikt, die overwegen zich in Nederland te vestigen.

De EU is geen superstaat, wel een waardengemeenschap

Ria Kraa De EU is geen superstaat, wel een waardengemeenschap

Te midden van een wereld die diffuus is geworden, moet Europa de grenzen van haar mogelijkheden kennen, maar vooral ook haar mogelijkheden zelf. Een grotere mate van eigen soevereiniteit is nodig, zegt voormalig voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy. Hij spreekt op 28 oktober samen met Mathieu Segers op de bijeenkomst ‘Gemene Zaak? Geld en Europa’ in Den Haag.

Wereldburger zijn betekent verantwoordelijkheid dragen

René Segers-Hoogendoorn Wereldburger zijn betekent verantwoordelijkheid dragen

Zeker moet kamp Moria geëvacueerd worden, maar de schuld van de ellende daar aan 'de politiek' geven, is te makkelijk. Wij hebben die politici immers zelf gekozen. Bovendien zijn we alleen al door ons consumeren onderdeel van het probleem.

De versplintering van een wereldmacht

Ineke Evink De versplintering van een wereldmacht

Wat is er toch aan de hand met de Verenigde Staten? Het land lijkt in opperste staat van verwarring met een losgeslagen president, steeds meer geweld en een lamgelegde democratie. En dan zijn er ook nog verkiezingen in november. Het lijkt alsof het land langzaam implodeert. Wat is er typisch Amerikaans aan de problemen en wat is de rol van Trump? Een interview met politicoloog en Amerikanist Koen Petersen.