Er komen niet alleen nieuwe politieke partijen bij, ze fuseren ook. De PPR bijvoorbeeld ging op in GroenLinks. Die partij zou er goed aan doen nog eens naar de oude idealen van deze partij te kijken. Ter inspiratie.
Eind vorig jaar bestond GroenLinks dertig jaar. Deze partij ontstond doordat in 1990 vier kleine linkse partijen met elkaar samengingen: de Communistische Partij Nederland (CPN), de Pacifistisch Socialistische Partij (PSP), de Evangelische Volkspartij (EVP) en de Politieke Partij Radikalen (PPR).
Er zitten bijna geen kinderen meer zonder etiket in de klas. ADHD, een stoornis in het autismespectrum, prikkelgevoeligheid, en zo meer. Plakken we niet te snel etiketten?
In het Parool gooide psychiater David Con een knuppel in het hoenderhok van de kinderpsychiatrie: ‘We plakken te snel een etiket op kinderen die zich iets anders gedragen.’ Van mij mogen er meer van zulke knuppels gegooid worden.
Veel mensen maken in januari de eerste plannen voor hun zomervakantie. Dat wordt in 2021 wat lastig met corona. Gelukkig weten we al wel wanneer we ongeveer onze coronaprik kunnen halen. Nu de rest van de wereld nog.
De grote vaccinatiecampagne is nu ook in Nederland begonnen. Dat is goed omdat alleen met massaal vaccineren van de bevolking we de pandemie onder controle kunnen krijgen. Maar het vaccin alleen is niet voldoende.
Zelfredzaamheid en initiatief van burgers wordt door de overheid op papier aangemoedigd. Maar als burgers de daad bij het woord voegen, lopen ze vaak stuk op regelzucht en controledrang.
Niet alleen de rijksoverheid, ook lokale overheden kunnen gemakkelijk in de greep raken van regelzucht en controledrang, zonder oog te hebben voor de goede bedoelingen van burgers.
De pandemie heeft ook op het leven van kinderen grote invloed. Vreemd genoeg doet de Nederlandse overheid daar bijna niets mee. Ten onrechte, want zij dragen de gevolgen het langst met zich mee.
Hoe ervaren kinderen de coronapandemie? Meer dan 26.000 kinderen en jongeren tussen acht en zeventien jaar uit 137 verschillende landen hebben deze vraag voorgeschoteld gekregen én beantwoord. Terre des Hommes voerde dit onderzoek met steun van onder andere de Verenigde Naties uit en lanceerde vervolgens de campagne #CovidUnder19.
Opnieuw zijn de scholen dichtgegaan, maar anders dan in maart vorig jaar konden ze zich er nu op voorbereiden. Je kunt mopperen op de tijdelijke sluiting, maar je kunt het ook gewoon accepteren. Het is nu eenmaal nodig.
Gek genoeg voelde ik vooral berusting en vertrouwen. Een maand dicht, met daarin twee en een halve week afstandsonderwijs: zo luidde het vonnis op 14 december.
Kerken kunnen geen goed meer doen, lijkt het wel. Ook mensen in de zorg vinden kerkelijke bijeenkomsten, hoe klein ook, al onverantwoord. Maar wat predikanten doen voor coronapatiënten, daar hoor je dan weer niemand over.
Het lijkt erop dat kerken geen goed meer kunnen doen. Al helemaal niet de kerken die het wagen op zondag leden van hun geloofsgemeenschap uit te nodigen om via een korte, afgeschaalde viering in hun ruim geventileerde kerken iets voor het hart mee te geven. Op enkele uitzonderingen na zijn dat hooguit dertig mensen.
Veel soorten betaald werk konden door de digitalisering al lang thuis worden gedaan. Corona zorgde ervoor dat dat ook werkelijk gebeurde. Diezelfde digitalisering is nodig voor opleidingen.
In 2021 wordt werken heel anders. We denken dan gelijk aan corona, maar daarachter zit de trend van digitalisering, die al gaande was en ook na corona zal doorgaan. Om die verandering de baas te worden is een ander vaccin nodig: het nieuwe leren.
Je kunt de werkelijkheid accepteren zoals hij is, maar je kunt dat ook doen met het perspectief van de hoop. Want hoop is de dragende kracht van de christelijke gemeenschap. Niet als alleenrecht maar als opdracht.
Van dit nieuwe jaar wordt veel verwacht: brede vaccinatie, beterschap voor patiënten, gezondheid voor iedereen. Misschien een terugkeer naar het ‘gewone’ leven van alledag, naar het werk, naar school, naar familie en vrienden.
Ook in 2021 zijn we nog lang niet van Covid-19 af. Maar er staan wel hoopvolle ontwikkelingen op de rol. Niet alleen wat corona betreft maar ook op financieel gebied.
We blikken vaak terug naar ‘het jaar van de pandemie’ en maken er grappen en cartoons over. Online lessen, digitale bijeenkomsten en vooral thuisblijven waren de norm het hele jaar. Het normale leven werd overhoop gegooid en er lijkt nu een nieuwe ‘normaal’ te zijn ontstaan: goed plannen, veel meer thuis zijn en altijd een mondkapje mee.
Het kabinet moet aftreden vanwege de toeslagenaffaire, menen veel mensen. Maar het kabinet moet eerst maar eens de ontstane problemen oplossen en daarna kijken hoe het beter kan.
Aan het pleidooi om de ruim 26.000 gedupeerde gezinnen door de toeslagenaffaire met Kerst tenminste 1000 euro compensatie te betalen, lijkt geen gehoor gegeven. Opnieuw lijken procedures voorrang te krijgen, ook na het laatste overleg in het Catshuis op 22 december.
Onlangs las ik dat er een zogenaamde doodsklok bestaat. Voer je gegevens in en je ziet hoelang je theoretisch nog te gaan hebt. Best confronterend.
Ik ben dol op de filosoof Alain de Botton. Deze uiterst productieve man is oprichter van de School of Life en vanuit dit instituut probeert hij filosofie als aanknopingspunt voor een beter leven uit te dragen. Praktische filosofie dus.