Columns

Het Goede Leven brengt verhalen over zingeving, samenleving, democratie en duurzaamheid. Lees de bijdragen van onze columnisten. Verrassende invalshoeken, praktijkverhalen of een openhartige levenservaring.

Regels voor de virtuele wereld

Melanie Peters Regels voor de virtuele wereld

De virtuele wereld raakt steeds meer verstrengeld met de echte. Dat gebeurt met onder meer met virtual-reality-brillen en smartphones. Hoe houden we straks de echte en de virtuele wereld nog uit elkaar?

Leren van het Trumpisme

Pieter Jan Dijkman Leren van het Trumpisme

Biden mag dan gewonnen hebben, Trumps rancuneuze celebrity-politiek is voorlopig niet verdwenen. Het is zaak voor Europese landen om lessen te trekken. Bijvoorbeeld over het populisme.

Over de grens is ook corona

Dave Ensberg Over de grens is ook corona

De coronacrisis beheerst ons leven. Dat is heel begrijpelijk maar we zouden ook eens over de grens kunnen kijken, naar mensen die het door diezelfde crisis vele malen zwaarder hebben dan wij.

Coronatips van Seneca

Adriaan Kegel Coronatips van Seneca

De oude Grieken en Romeinen waren zo gek nog niet. Voor het leven in coronatijden heeft de stoïcijnse filosoof Seneca goede tips.

Red de kerst!

Hielke Onnink Red de kerst!

Kerst is altijd een feest geweest dat samen met familie en dierbaren wordt gevierd. Maar hoe gaat het straks? Gelukkig hebben we daar zelf invloed op: houd je aan de maatregelen.

Liever schaamtevol herdenken dan kerkelijke excuses

Piet de Jong Liever schaamtevol herdenken dan kerkelijke excuses

De schuldbelijdenis van de kerken voor hun doen en laten in de oorlog roept vragen op. Welke schuld wordt precies bedoeld, en wat betekent dat voor nu?

Professionals verdienen vertrouwen

Aart Jan de Geus Professionals verdienen vertrouwen

In veel sectoren wordt geklaagd over regeldruk. Onzinnige, overbodige regels en vooral tijdslurpende regels. Waarom vertrouwen we niet meer op de professional, die er immers voor geleerd heeft?

Vrijheid is nooit alleen individueel

Tjeerd de Boer Vrijheid is nooit alleen individueel

De pandemie brengt spanningen aan de oppervlakte die al langer sudderden. De verhouding tussen godsdienst en politiek en die tussen vrijheid en verantwoordelijkheid staat op scherp.

De oorlog in Nagorno-Karabach is meer dan een grensoorlog

Hayarpi Tamrazjan De oorlog in Nagorno-Karabach is meer dan een grensoorlog

De oorlog tussen Armeni├ź en Azerbeidzjan wordt vooral door Turkije opgestookt. De gewelddadigheden gaan verder dan grensgevechten in Nagorno-Karabach. Ook kerken en ziekenhuizen zijn het doelwit.

Vrijheid van meningsuiting werkt twee kanten op

Hanneke Gelderblom-Lankhout Vrijheid van meningsuiting werkt twee kanten op

De vrijheid van meningsuiting is zowel een recht als een plicht. Je mag je mening uiten, ook als die een ander kwetst. Maar je moet ook accepteren dat een ander jou kan kwetsen met zijn uitingen.

Eeuwig leven is niet iets van straks

Ad van der Helm Eeuwig leven is niet iets van straks

De herfst nodigt uit om na te denken over vergankelijkheid, maar dan zonder dat die het laatste woord heeft. Dat is aan de liefde en aan het leven.

Liever online congressen dan een retourticket Japan

Cisca Wijmenga Liever online congressen dan een retourticket Japan

Naar congressen gaan en interessante bijeenkomsten bijwonen, kan opeens alleen nog maar digitaal. Niet leuk misschien, maar wel een enorme winst. Want al die vliegkilometers kosten niet alleen veel geld, ze belasten ook het milieu.