Columns

Het Goede Leven brengt verhalen over zingeving, samenleving, democratie en duurzaamheid. Lees de bijdragen van onze columnisten. Verrassende invalshoeken, praktijkverhalen of een openhartige levenservaring.

Staphorst in de bocht? Welnee

Piet de Jong Staphorst in de bocht? Welnee

De beelden van een druk bezochte kerk in Staphorst bevestigden nogal wat mensen in hun vooroordelen: kerken mogen hun gang gaan, en wij mogen niet eens naar het theater en de kroeg. Maar dat is toch wat te snel geredeneerd.

Coronatips van Seneca

Adriaan Kegel Coronatips van Seneca

De oude Grieken en Romeinen waren zo gek nog niet. Voor het leven in coronatijden heeft iemand als de stoïcijnse filosoof Seneca goede tips.

Lesgeven vanuit de leerlingvrije zone

Adriaan Kegel Lesgeven vanuit de leerlingvrije zone

De corona-maatregelen veranderen veel aan de omgang met de leerlingen. Met een boog om elkaar heen lopen, minder een-op-een-contact en meer op afstand. Maar het kan niet anders en dus kun je er maar beter een lolletje van maken.

Wanneer gaan we eens regels opleggen aan social media?

Hielke Onnink Wanneer gaan we eens regels opleggen aan social media?

Facebook, Twitter en Instagram zijn verslavend, en dat is precies de bedoeling, blijkt uit de documentaire 'The Social Dilemma'. Ze zorgen bovendien voor een parallelle wereld waarin alles kan en mag. Het is tijd voor regels.

Fashion. Tijd voor een kijkje in de kast?

Aart Jan de Geus Fashion. Tijd voor een kijkje in de kast?

Het winterseizoen vraagt voor je gevoel al snel om nieuwe kleren en schoenen. Maar eigenlijk hebben we al veel te veel. Wat moet je met 25 paar schoenen en vijf zwembroeken?

Moraal en waarden zonder God

Tjeerd de Boer Moraal en waarden zonder God

Wat betekent het voor je moraal als God belangrijk is in je leven? Voor lang niet alle christenen blijkt God daarbij een grote rol te spelen. Het zou de moeite waard zijn daar met elkaar over te praten.

De Abraham-akkoorden, een weg naar vrede

Hanneke Gelderblom-Lankhout De Abraham-akkoorden, een weg naar vrede

Vanzelfsprekend vraagt de coronapandemie alle aandacht, maar er gebeuren nog meer belangwekkende dingen, die nog positief zijn ook. Het nieuwe vredesakkoord tussen de Verenigde Arabische Emiraten en Israël bijvoorbeeld. Maar het bleef heel stil.

Het grote hart van kardinaal Simonis

Ingrid de Groen Het grote hart van kardinaal Simonis

Kardinaal Simonis combineerde strikte regels met een warm hart voor wie die regels niet kon of wilde volgen. Hij was een echte herder, die leefde vanuit zijn hart.

Prinsjesdagviering prikt de Haagse bubbel door

Ad van der Helm Prinsjesdagviering prikt de Haagse bubbel door

Politiek Den Haag lijkt een heel eigen wereldje waar je maar moeilijk in kunt doordringen. Tijdens de Prinsjesdagviering proberen gelovigen en humanisten de politieke waan van de dag te doorbreken.

Preventie is een goede investering

Cisca Wijmenga Preventie is een goede investering

Het meerjarige onderzoeksproject Lifelines loopt voorop met zijn aandacht voor preventie en blijkt daarmee visionair. De schat aan gegevens zijn nu hard nodig voor het onderzoek naar de effecten van Covid-19.

't Hooge Nest en Moria

Janny Bakker-Klein 't Hooge Nest en Moria

Roxanne van Iperen beschrijft in haar boek 't Hooge Nest' wat er kan gebeuren als mensen op een hoop worden gegooid en als de vijand worden bestempeld. Pas op voor de glijdende schaal die ons brengt waar we niet willen zijn.

Schulden kwijtschelden scheelt geld

Arjan Vliegenthart Schulden kwijtschelden scheelt geld

Covid-19 heeft niet alleen invloed op de gezondheid maar ook op de portemonnee. Door de coronacrisis komen al langer bestaande financiële problemen aan de oppervlakte. Een remedie is sneller schulden kwijtschelden. Dat is nog goedkoper voor de samenleving ook.