Columns

Het Goede Leven brengt verhalen over zingeving, samenleving, democratie en duurzaamheid. Lees de bijdragen van onze columnisten. Verrassende invalshoeken, praktijkverhalen of een openhartige levenservaring.

Alle onderwijs is bijzonder onderwijs

Dick den Bakker Alle onderwijs is bijzonder onderwijs

Neutraal onderwijs bestaat niet, ook niet op openbare scholen. Daarom is het goed dat het openbaar onderwijs eigen kernwaarden heeft ontwikkeld: gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting.

De zorg is moe

Mirjam van 't Veld De zorg is moe

In het ziekenhuis is alles weer normaal, denken veel mensen. Wel vervelend dat er nog steeds wachtlijsten zijn. Maar de situatie in de ziekenhuizen is bij lange na nog niet normaal. Veel werkers in de zorg zijn uitgeput.

Twijfel over de anderhalve meter helpt niemand

Chris van Dam Twijfel over de anderhalve meter helpt niemand

Bij wetenschappelijk onderzoek staan de uitkomsten bijna nooit voor 100% vast. Maar tijdens deze coronacrisis op televisie discussies voeren over 1% onzekerheid helpt helemaal niemand.

Weg uit de democratische lock-down

Geerten Boogaard Weg uit de democratische lock-down

De tijd om af te wachten is voor politici voorbij. Er is werk aan de winkel. De keuzes die nu voortdurend worden gemaakt, hebben immers een stevig politiek karakter.

Honger en huiver

Piet de Jong Honger en huiver

We mogen weer naar de kerk, maar durven we ook? Veel ouderen durven in ieder geval niet, en anders durven hun kinderen het niet aan.

Slachtoffers van de lockdown

Kelly Keasberry Slachtoffers van de lockdown

De lockdown werkt prima om besmettingen met Covid-19 te voorkomen. Er zijn echter ook andere gevolgen. Het isolement kan mensen die het toch al zwaar hebben net over de rand duwen.

Lachen om jezelf

Evert Jan Veldman Lachen om jezelf

Het lijkt allemaal eenvoudig: houd je aan de regels van afstand, draag monskaojes als je gebruik maakt van het openbaar vercvoer. Maar hoe houd je je bril onbeslagen en eet je je boterham met kaas?

Geschiedenis studeren vereist inlevingsvermogen

Christoph van den Belt Geschiedenis studeren vereist inlevingsvermogen

Een historicus moet voor enig begrip van de geschiedenis zich kunnen inleven in mensen. Als het religie betreft, is het voor nogal wat historici een hele opgave dit zonder vooroordelen te doen.

Echte helden

Ineke Evink Echte helden

Ons voorraadje helden, toch al niet erg groot, staat hevig onder druk. Er gaat er straks ongetwijfeld een aantal sneuvelen. Van het brons dat al die gesmolten standbeelden zullen opleveren, wil ik graag een standbeeld oprichten voor een held uit Hongkong.

Verwacht maar geen wonderoplossing

Melanie Peters Verwacht maar geen wonderoplossing

Veel mensen hopen op een vaccin of een app die het Covid-19-virus zal elimineren. Maar we weten daarvoor nog veel te weinig van het virus. Ons eigen gedrag is veel belangrijker dan medicijnen.

Het midden als bezweringsformule

Pieter Jan Dijkman Het midden als bezweringsformule

‘Het midden’ is geen ideologische bezweringsformule en het betekent ook geen kleurloosheid, maar staat voor midden in de samenleving.

De samenleving mag nog wel wat vrouwelijker

Dave Ensberg De samenleving mag nog wel wat vrouwelijker

Mannelijke waarden overheersen nog steeds. Succes, assertiviteit en resultaatgericht denken geven de toon aan. Het wordt tijd dat de 21e eeuw echt de eeuw van de vrouw wordt.