Columns

Het Goede Leven brengt verhalen over zingeving, samenleving, democratie en duurzaamheid. Lees de bijdragen van onze columnisten. Verrassende invalshoeken, praktijkverhalen of een openhartige levenservaring.

De zondagse preek en het dagelijkse leven sluiten soms wonderwel aan

Chris van Dam De zondagse preek en het dagelijkse leven sluiten soms wonderwel aan

Just in time. Zo kun je een zondagse preek ervaren. Of het tot een verbinding komt tussen de voorganger en de kerkganger is van vele factoren afhankelijk, maar soms matcht dat ongelooflijk goed en op het juiste moment.

Netflix voorspelt de wereld van straks

Geerten Boogaard Netflix voorspelt de wereld van straks

Hoe de wereld er straks uit gaat zien, is onderwerp van veel speculatie. Wat de coronacrisis doet met de mens, is misschien het beste te zien aan waar hij nu op televisie en op Netflix naar kijkt.

Weg met de 'Hi-guys'!

Kelly Keasberry Weg met de 'Hi-guys'!

Het is een vervelend aspect van sociale media: mannen die vanuit het niets zoetgevooisde berichtjes naar vrouwen sturen. Maar op straat is het pas echt een plaag. Vrouwen worden nageroepen, nagesist en geïntimideerd. Doel: seks. En o wee als je niet reageert.

Een kaarsje branden

Evert Jan Veldman Een kaarsje branden

In een kerk of een kapel een kaarsje opsteken doe je niet alleen vanuit een vaag religieus gevoel. Het is een teken dat God er ondanks alles toch bij is.

Dynamisch online lesgeven, het kan!

Christoph van den Belt Dynamisch online lesgeven, het kan!

Is het met online onderwijs wel mogelijk om echte interactie op gang te krijgen? Met studenten Journalistiek wel.

Mensen zijn meer dan de groep waarvan ze deel uitmaken

Ineke Evink Mensen zijn meer dan de groep waarvan ze deel uitmaken

Tegen racisme en discriminatie helpt maar een ding: behandel de ander zoals je zelf behandeld wilt worden, als individu. Het denken in groepsidentiteiten lijkt echter sterker dan ooit.

Erkenning is goed, stickers plakken niet

Melanie Peters Erkenning is goed, stickers plakken niet

De verleiding mensen in groepen onder te brengen is groot, maar niet verstandig. We moeten niet over mensen praten, maar met mensen.

De verleerde kunst van het democratische debat

Pieter Jan Dijkman De verleerde kunst van het democratische debat

Er wordt dan wel gedemonstreerd, maar een echt gesprek over racisme blijft uit. We zullen een rijker idee van wederzijds respect moeten ontwikkelen.

Racisme is niet normaal

Dave Ensberg Racisme is niet normaal

Behalve in de VS is ook in Nederland het racisme wijd verbreid. Dat blijkt niet alleen uit burenruzies die uit de hand lopen, maar ook uit het handelen van bijvoorbeeld de Belastingdienst.

Weer lekker aan de slag

Adriaan Kegel Weer lekker aan de slag

Nu de school weer open is, zullen sommige leerlingen wat extra aandacht moeten krijgen. Maar noem het liever geen achterstand. Een leerling is geen wielrenner in een peloton.

Jongeren hoeven geen revolutie

Hielke Onnink Jongeren hoeven geen revolutie

Van jongeren hoeven de systemen niet veranderd te worden. Maar het zou wel goed zijn als er echt naar hen wordt geluisterd.

Een televisiekerk is geen echte kerk

Piet de Jong Een televisiekerk is geen echte kerk

Sinds op 12 maart het kabinet alle kerken dicht gooide, schijnen de kerken er alleen maar meer kerkgangers te hebben gekregen. Maar klopt dat wel, en zo ja, is dat goed nieuws?