Columns

Het Goede Leven brengt verhalen over zingeving, samenleving, democratie en duurzaamheid. Lees de bijdragen van onze columnisten. Verrassende invalshoeken, praktijkverhalen of een openhartige levenservaring.

De ontwikkeling van de coronacrisis blijft onvoorspelbaar

Mirjam van 't Veld De ontwikkeling van de coronacrisis blijft onvoorspelbaar

Het ergste is voorbij, we kunnen weer meer gaan doen. Maar kijk uit, juist dankzij de maatregelen van het kabinet gaat het beter. Laten we daarom voorzichtig blijven.

Het digitale onderwijsexperiment

Melanie Peters Het digitale onderwijsexperiment

Al jaren worden pogingen gedaan het onderwijs te laten profiteren van de digitalisering. En toen opeens moest het wel. Wat is er van dit onverwachte experiment geleerd?

Nederland moet het hebben van internationale handel

Pieter Jan Dijkman Nederland moet het hebben van internationale handel

Niet protectionisme of nationalisatie zullen economisch herstel brengen, maar duurzame internationale relaties. Zo gebeurde het na de Tweede Wereldoorlog, en zo zal het gaan na deze crisis.

Regeren is vooruitzien, zeker nu

Dave Ensberg Regeren is vooruitzien, zeker nu

Leven in het hier en nu is misschien aanlokkelijk, maar de overheid kan maar beter vooruitkijken. Dat geldt ook voor de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar. Want hoe gaan we dat doen?

Beoordelen zonder cijfers, het kan gewoon

Adriaan Kegel Beoordelen zonder cijfers, het kan gewoon

Cijfers zijn leidend in onze samenleving. Maar in het onderwijs merken we nu dat het zonder cijfers ook kan. Misschien zelfs beter.

Verstomde kerk

Piet de Jong Verstomde kerk

Kerk zijn gebeurt op dit moment via schermpjes. Straks wordt het wellicht mogelijk wel weer bijeen te komen, maar dan zonder zingen. Maar kan dat eigenlijk wel, kerk zijn zonder zingen?

Allemaal in de bij-stand

Aart Jan de Geus Allemaal in de bij-stand

De Dag van de Arbeid was een mooie dag om de uitkomsten te publiceren van een onderzoek naar de bijstand. En wat blijkt: persoonlijke begeleiding van bijstandsontvangers werkt het beste. En daar kunnen we allemaal wat mee.

Dialoog kan ons redden

Tjeerd de Boer Dialoog kan ons redden

De pandemie maakt opnieuw duidelijk dat we het met elkaar moeten rooien, van welke stand, godsdienst en afkomst je ook bent. Des te meer reden door te gaan met de dialoog.

Samen slimmer chillen

Hielke Onnink Samen slimmer chillen

Er is terecht veel aandacht voor geïsoleerde en eenzame ouderen. Maar van alle jongeren voelt maar liefst 63 procent zich somber. En begrijpelijk, want dat zijn hun vooruitzichten ook.

Het nieuwe normaal, ook een nieuwe moraal?

Hanneke Gelderblom Het nieuwe normaal, ook een nieuwe moraal?

De huidige crisis geeft een mooie gelegenheid de balans tussen het eigen belang en dat van de gemeenschap opnieuw af te wegen. En dat gaat verder dan het wel of niet opvolgen van afgekondigde maatregelen.

Niet te veel en niet te weinig

Paul van Geest Niet te veel en niet te weinig

Natuurlijk heeft Damiaan Denys gelijk als hij zegt dat de verspreiding van het coronavirus mede te wijten is aan onze grootheidswaan. Theologen hebben daar altijd een remedie tegen gehad: matigheid.

De aanwezigheid van de Liefde

Ad van der Helm De aanwezigheid van de Liefde

De fysieke afwezigheid van mensen tijdens de kerkelijke vieringen wil niet zeggen dat de kerk niet present is. Integendeel.