Columns

Het Goede Leven brengt verhalen over zingeving, samenleving, democratie en duurzaamheid. Lees de bijdragen van onze columnisten. Verrassende invalshoeken, praktijkverhalen of een openhartige levenservaring.

Van investeringen mag de staatsschuld best stijgen

Aart Jan de Geus Van investeringen mag de staatsschuld best stijgen

"We hebben diepe zakken", zei minister van Financiën Wopke Hoekstra aan het begin van de coronacrisis. Opeens doet de staatsschuld er niet meer toe, lijkt het wel. Maar het hangt er maar vanaf waarvoor de staat geld leent: voor directe hulp of voor investeringen.

Een mondkapje dragen is een kwestie van respect

Tjeerd de Boer Een mondkapje dragen is een kwestie van respect

Discussies over wel of geen mondkapje dragen zijn in Hongkong ondenkbaar. Daar draag je al een mondkapje als je verkouden bent, uit respect voor de gezondheid van de ander. Wat meer respect voor elkaar zou hier geen overbodige luxe zijn.

Meer aandacht voor armoede

Hayarpi Tamrazyan Meer aandacht voor armoede

De coronacrisis zorgt voor forse economische tegenslag. Vooral ondernemers, studenten en gezinnen hebben er last van. Hun problemen zijn hopelijk aanleiding meer aandacht te geven aan mensen aan de onderkant van de samenleving.

Een mondkapje tast onze vrijheid niet aan

Hanneke Gelderblom-Lankhout Een mondkapje tast onze vrijheid niet aan

Als we de actiegroep Viruswaarheid mogen geloven, staat Nederland op het punt een dictatuur te worden. Maar een mondkapje bedreigt je grondwettelijke vrijheden evenmin als de autogordel of de scooterhelm.

De kracht van de liefde

Paul van Geest De kracht van de liefde

De hel, dat is de ander, schreef Jean-Paul Sartre. Hoe zorg je ervoor dat je zelf geen hel voor de ander wordt? Daarvoor kunnen de gedachten van Augustinus goede diensten bewijzen.

Ook in de politiek is vergeving nodig

Ad van der Helm Ook in de politiek is vergeving nodig

Ook in de politiek is het goed als er vergeving wordt geschonken en aanvaard. Aan het bekennen van schuld zijn echter als het goed is ook consequenties verbonden.

Generatie Nix ging niet verloren

Cisca Wijmenga Generatie Nix ging niet verloren

Roep niet te snel dat deze generatie jongeren een verloren generatie is. Dat werd ook van de mensen gezegd die volwassen werden in de jaren tachtig, toen de vooruitzichten nog somberder waren. En met hen is ook het goedgekomen.

Geef de zorgprofessional meer regie

Janny Bakker-Klein Geef de zorgprofessional meer regie

Zorgmedewerkers moeten hun werk doen met een heel pakket aan regels, dat door corona nog eens werd uitgebreid. Maar de zorg wordt er niet per se beter van. Gelukkig kunnen veiligheid en menselijkheid prima samengaan.

Voor iedereen een achterkamer

Berend Jansen Voor iedereen een achterkamer

Er zijn in deze coronacrisis veel mensen in isolatie gestorven, met hooguit een vluchtig afscheid van hun geliefden. Het kan ook anders, met groepsisolatie binnen de instelling, in een soort achterkamer. Zorginstellingen hebben nu nog de tijd om dat te regelen.

Ieder volk gaat over zijn eigen opstand

Jan Jaap van Oosterzee Ieder volk gaat over zijn eigen opstand

De straten en pleinen van Minsk vullen zich met demonstranten die de dictatuur van Loekasjenko niet langer accepteren. En weer zitten we er met een mengeling van verbijstering, zorg en enthousiasme naar te kijken.

Hoezo, niks te vertellen?

Christ'l Dullaert Hoezo, niks te vertellen?

We zijn gewend geraakt aan luxe buitenlandse reizen, net zoals we ooit verslaafd waren aan roken. Maar vakantie vieren in Nederland is geweldig en we kunnen exotische uitspattingen als mangos ook best afwennen.

Gelijke waarden op alle scholen?

Dick den Bakker Gelijke waarden op alle scholen?

Nu het openbaar onderwijs werk heeft gemaakt van de kernwaarden die het hanteert, zou je kunnen denken dat die scholen allemaal wel erg op elkaar gaan lijken. Maar dat is niet het geval.