Columns

Het Goede Leven brengt verhalen over zingeving, samenleving, democratie en duurzaamheid. Lees de bijdragen van onze columnisten. Verrassende invalshoeken, praktijkverhalen of een openhartige levenservaring.

Kerk hoppen in corona tijd

Hielke Onnink Kerk hoppen in corona tijd

Natuurlijk is de corona-epidemie vreselijk. Maar aan deze tijd zitten soms ook kleine voordelen. Mag ik u er eentje meegeven?

Pasen doet pijn

Piet de Jong Pasen doet pijn

Dit jaar doen we alles anders. Geen zes lijdensweken en daarna ‘U zij de glorie’. De Paaszondag voelt dit jaar meer als een soort achtste Lijdenszondag.

Bevrijding van corona

Aart Jan de Geus Bevrijding van corona

De pandemie van dit moment lijkt op een oorlog en op een gijzeling. Maar we zullen straks ook kunnen vieren dat het allemaal weer voorbij is. En daarna is het tijd voor nieuwe wegen.

Gewonde wereld

Tjeerd de Boer Gewonde wereld

Gewond was de wereld al. De pandemie maakt dat alleen maar erger dan het al was. De kerk moet zich onverminderd blijven inzetten voor de mensen die daaronder lijden.

Wat kunnen we doen?

Hayarpi Tamrazjan Wat kunnen we doen?

Was het coronavirus een maand geleden nog een ver-van-ons-bed-show, nu beheerst het ons dagelijks leven. Maar we staan niet machteloos.

Nadenken over het beschermen van de democratie in en na de coronacrisis

Hanneke Gelderblom Nadenken over het beschermen van de democratie in en na de coronacrisis

In tijden van crisis wordt duidelijk hoe stevig onze democratie is en hoe goed er gehandhaafd wordt. Maar ook daarna blijft er nog genoeg stof tot nadenken over.

De noodzaak van goed migratiebeleid

Ernst Hirsch Ballin De noodzaak van goed migratiebeleid

Migratie valt in goede banen te leiden met zorgvuldige en snelle procedures. Dat kost geld, maar goedkope politiek kost nog meer.

Hoop moet gedragen worden

Ruth Peetoom Hoop moet gedragen worden

Het is gevaarlijk om in deze corona-tijden iets in het voren te schrijven. Elke halve dag verandert de werkelijkheid. Maar wat niet verandert, is de noodzaak hoop te houden.

De keerzijde van corona

Ingrid de Groen De keerzijde van corona

Het coronavirus brengt veel ellende, maar er gebeurt toch ook veel moois. Er is een grote ommekeer aan de gang waar veel mensen naar verlangden, maar die blijkbaar niet vrijwillig kon plaatsvinden.

Geestelijke beweeglijkheid in tijden van isolatie

Ad van der Helm Geestelijke beweeglijkheid in tijden van isolatie

Nauwelijks je huis uit kunnen, wil nog niet zeggen dat je geest niet vrij is.

Een huis is nog geen thuis

Cisca Wijmenga Een huis is nog geen thuis

Een verhuizing laat je voelen hoe belangrijk een plek is waar je echt thuis bent. Zo'n plek is voor veel mensen helaas een utopie.

Waar vind je rust?

Janny Bakker Waar vind je rust?

Mantelzorg geven, schulden hebben, van dagbesteding afhankelijk zijn, het is allemaal al lastig genoeg. En daar komt nu nog de coronacrisis bij.