Columns

Het Goede Leven brengt verhalen over zingeving, samenleving, democratie en duurzaamheid. Lees de bijdragen van onze columnisten. Verrassende invalshoeken, praktijkverhalen of een openhartige levenservaring.

Oordeel niet te snel, maar wees waakzaam

Melanie Peters Oordeel niet te snel, maar wees waakzaam

Waar is Nederland op dit moment het beste mee gediend? In ieder geval niet met mensen die steeds kritiek hebben op de genomen maatregelen. Maar we moeten wel waakzaam blijven.

Gezocht: ‘authentieke’ Kamerleden

Pieter Jan Dijkman Gezocht: ‘authentieke’ Kamerleden

Authenticiteit is een veelgevraagde eigenschap. De vraag is alleen of authenticiteit de allerindividueelste zelfexpressie inhoudt, of zelfwording in relatie tot de ander. In dat laatste geval krijg je morele zeggingskracht.

Terugkijken op 2020: het grote transitiejaar

Dave Ensberg Terugkijken op 2020: het grote transitiejaar

Wat gaan we leren van deze crisis, en hoe kijken we over veertig jaar op terug? Een vooruitblik.

Lesgeven op afstand is behelpen

Adriaan Kegel Lesgeven op afstand is behelpen

Leraren heb je in soorten: mensen die gek zijn op hun vak en mensen die gek zijn op hun leerlingen. Die laatste soort heeft het zwaar in deze tijden van lesgeven op afstand.

Kerk hoppen in Coronatijd

Hielke Onnink Kerk hoppen in Coronatijd

Natuurlijk is de corona-epidemie vreselijk. Maar aan deze tijd zitten soms ook kleine voordelen. Mag ik u er eentje meegeven?

Pasen doet pijn

Piet de Jong Pasen doet pijn

Dit jaar doen we alles anders. Geen zes lijdensweken en daarna ‘U zij de glorie’. De Paaszondag voelt dit jaar meer als een soort achtste Lijdenszondag.

Bevrijding van corona

Aart Jan de Geus Bevrijding van corona

De pandemie van dit moment lijkt op een oorlog en op een gijzeling. Maar we zullen straks ook kunnen vieren dat het allemaal weer voorbij is. En daarna is het tijd voor nieuwe wegen.

Gewonde wereld

Tjeerd de Boer Gewonde wereld

Gewond was de wereld al. De pandemie maakt dat alleen maar erger dan het al was. De kerk moet zich onverminderd blijven inzetten voor de mensen die daaronder lijden.

Wat kunnen we doen?

Hayarpi Tamrazjan Wat kunnen we doen?

Was het coronavirus een maand geleden nog een ver-van-ons-bed-show, nu beheerst het ons dagelijks leven. Maar we staan niet machteloos.

Nadenken over het beschermen van de democratie in en na de coronacrisis

Hanneke Gelderblom Nadenken over het beschermen van de democratie in en na de coronacrisis

In tijden van crisis wordt duidelijk hoe stevig onze democratie is en hoe goed er gehandhaafd wordt. Maar ook daarna blijft er nog genoeg stof tot nadenken over.

De noodzaak van goed migratiebeleid

Ernst Hirsch Ballin De noodzaak van goed migratiebeleid

Migratie valt in goede banen te leiden met zorgvuldige en snelle procedures. Dat kost geld, maar goedkope politiek kost nog meer.

Hoop moet gedragen worden

Ruth Peetoom Hoop moet gedragen worden

Het is gevaarlijk om in deze corona-tijden iets in het voren te schrijven. Elke halve dag verandert de werkelijkheid. Maar wat niet verandert, is de noodzaak hoop te houden.