Columns

Het Goede Leven brengt verhalen over zingeving, samenleving, democratie en duurzaamheid. Lees de bijdragen van onze columnisten. Verrassende invalshoeken, praktijkverhalen of een openhartige levenservaring.

Straatnamen? Lang leve de biodiversiteit!

Aart Jan de Geus Straatnamen? Lang leve de biodiversiteit!

Straten vernoemen naar mensen die we belangrijk vinden, kan een tijd later slecht uitpakken. En ze om de tien jaar weer andere namen geven, is hoogst onpraktisch. Misschien moeten we wat vaker verwijzen naar de biodiversiteit, zoals het geval is met de Anemoonweg.

Een kuier om die tafel

Tjeerd de Boer Een kuier om die tafel

Alles vanuit huis doen, maar toch contact hebben over de hele wereld. Tenminste, als internet het doet. Het is een vreemde paradox die ook weer mogelijkheden biedt.

De ene annexatie is blijkbaar de andere niet

Hanneke Gelderblom-Lankhout De ene annexatie is blijkbaar de andere niet

Niet alle nieuws krijgt evenveel ruimte. Soms is dat een beetje vreemd, zoals bij de annexatieplannen van Netanyahu en die van Nepal en India. Het eerste conflict krijgt royaal aandacht, het tweede bijna niets. Waarom eigenlijk?

Een lijsttrekker moet dienend leiden

Ad van der Helm Een lijsttrekker moet dienend leiden

Het persoonlijke speelt een steeds grotere rol in de politiek. Als het goed is, gaat het bij het lijsttrekkerschap echter niet om de persoon zelf maar om de manier waarop hij of zij doel en visie van de partij voor het voetlicht brengt. Echt leiderschap vraagt om dienstbaarheid.

De spiegel van de paus en de psychiater

Paul van Geest De spiegel van de paus en de psychiater

'Wees zelf de verandering die je in de wereld wilt zien', zei Mahatma Gandhi en mijn vrouw citeerde hem instemmend in haar column vorige maand. Maar om zelf de verandering te zijn moet je eerst in een confronterende spiegel kijken. Die houden niet alleen echtgenotes, maar ook pausen en psychiaters je voor.

Hoe meer verschillen, hoe beter

Cisca Wijmenga Hoe meer verschillen, hoe beter

Hoe meer verschil er is, hoe beter het werkt. Dat geldt voor de bacteriepopulatie in onze darm, maar ook voor organisaties: een goede mix van verschillende mensen zorgt voor veerkracht.

Niet praten maar luisteren

Janny Bakker-Klein Niet praten maar luisteren

Mensen met psychische problemen zijn lang niet altijd gebaat met lange gesprekken en verstandige adviezen. In plaats daarvan zou de hulpverlener beter moeten aangesloten bij de leefwereld van zijn cliƫnt. Wat wil die zelf graag bijdragen?

Armoedebestrijding vraagt om politieke keuzes

Arjan Vliegenthart Armoedebestrijding vraagt om politieke keuzes

Gaan mensen eerder aan het werk als de uitkering laag is? Dat zou kunnen, maar dat geldt zeker niet voor iedereen. Toch staat de verlaging van de bijstandsuitkering nu vanaf 2021 op het programma.

Overbezorgdheid is schadelijk

Berend Jansen Overbezorgdheid is schadelijk

Voor elk pijntje naar de dokter en aandringen op nader onderzoek door de specialist. Het kost veel geld en levert zelden iets op. In het geval van kinderen komt er nog iets bij: het worden angstige mensen.

Emancipatie gaat van au

Jan Jaap van Oosterzee Emancipatie gaat van au

Moeten we het nou echt nog een keer over racisme hebben? Ja, dat moet. Juist omdat we niet graag voor racisten doorgaan en omdat we bondgenoten willen worden in de strijd voor recht en vrede.

Vakantie in eigen land? In eigen stad!

Christ'l Dullaert Vakantie in eigen land? In eigen stad!

Sla de vakantie niet over nu een verre reis er niet in zit. Op vakantie in je eigen woonplaats kun je ook onverwachte plekjes vinden.

Beeld van God

Carla Dik-Faber Beeld van God

Als de Schepper van zijn schepselen houdt, wie zijn wij dan om hen af te wijzen om hoe ze zijn geschapen?