Columns

Het Goede Leven brengt verhalen over zingeving, samenleving, democratie en duurzaamheid. Lees de bijdragen van onze columnisten. Verrassende invalshoeken, praktijkverhalen of een openhartige levenservaring.

Moria toont ons morele falen

Jan Jaap van Oosterzee Moria toont ons morele falen

Moria toont het falen van het Europese vluchtelingenbeleid. Of is het nog cynischer, en moet Moria dienen als afschrikwekkend voorbeeld voor vluchtelingen die de sprong naar Europa nog niet hebben gewaagd?

Tapetenwechsel: privé en zakelijk een goed idee

Christ'l Dullaert Tapetenwechsel: privé en zakelijk een goed idee

Verandering van omgeving doet een mens goed. En nu kan dat goedkoper en leuker dan ooit. Met de lage prijzen voor hotelovernachtingen kun je in de eigen stad een hotelkamer boeken, zonder dat het echt nodig is. Een aanrader!

Gebarentaal is een echte taal

Carla Dik-Faber Gebarentaal is een echte taal

Op 22 september wordt het wetsontwerp behandeld waarin geregeld wordt dat Nederlandse gebarentaal een officiële Nederlandse taal wordt. En dat zal tijd worden.

Toch weer thuisonderwijs

Dick den Bakker Toch weer thuisonderwijs

De meeste ouders zijn blij dat de tijd van thuisonderwijs erop zit. Maar soms profiteerde het kind juist van de extra aandacht.

Covid-19 veroorzaakt forse littekens

Mirjam van 't Veld Covid-19 veroorzaakt forse littekens

Covid-19 veroorzaakt meer dan alleen medische problemen. De sociale en psychische gevolgen zijn minstens even groot. Overbelasting, eenzaamheid en isolement eisen hun tol.

De deugd in het midden

Chris van Dam De deugd in het midden

Het midden wordt vaak geassocieerd met kleurloos, vaag en betekenisloos. Maar juist in het midden zijn deugden als moed, wijsheid en bezonnenheid te vinden. Het midden ligt dan ook niet tussen de polen, het heeft een eigen plek.

Covid-19 in de rosse buurt

Shari van den Hout Covid-19 in de rosse buurt

Een van de gevolgen van de coronacrisis was dat sekswerkers hun werk niet meer mochten uitvoeren. Voor een aantal van hen zette deze crisis hen aan het denken: wil ik dit werk eigenlijk nog wel doen?

De prijs van de vreemdeling

Kelly Keasberry De prijs van de vreemdeling

Wat moet je doen om erbij te mogen horen? Twee mensen in België betaalden er met hun leven voor dat ze een andere afkomst hadden dan de meerderheid. Nu, na twee jaar, gaat eindelijk het deksel van de doofpot.

We gaan weer los!

Evert Jan Veldman We gaan weer los!

De scholen zijn weer begonnen. De zomer loopt op zijn eind. We gaan weer los. Nou ja, met de nodige slagen om de arm en op gepaste afstand van elkaar. En dat is niet voor iedereen even erg.

In de spagaatstand op de academie

Christoph van den Belt In de spagaatstand op de academie

Steeds meer studenten en steeds minder geld. Dat gaat een keer fout, maar wanneer? Overleeft de universiteit de coronacrisis, of blijkt hij de druppel die de emmer doet overlopen?

Exit Gouden Koets

Ineke Evink Exit Gouden Koets

De Gouden Koets wordt hartelijk bedankt voor de diensten, maar hij zal nu toch eindelijk in een museum worden geparkeerd. En daar past hij prima.

Kwetsbaarheid betekent niet minder waardevol

Melanie Peters Kwetsbaarheid betekent niet minder waardevol

Hebben sommige mensen meer recht op zorg dan anderen? En wie bepaalt dat dan? We hebben universele mensenrechten en dus ook universele plichten en verantwoordelijkheden. Dat betekent in deze tijd dat we kwetsbare mensen moeten beschermen.