Columns

Het Goede Leven brengt verhalen over zingeving, samenleving, democratie en duurzaamheid. Lees de bijdragen van onze columnisten. Verrassende invalshoeken, praktijkverhalen of een openhartige levenservaring.

Kerst overslaan? Juist dit jaar niet

Piet de Jong Kerst overslaan? Juist dit jaar niet

Moeten we dit jaar Kerst maar overslaan? Die wens is soms best te begrijpen, Kerst is niet voor iedereen een fijne tijd. Toch is juist dit jaar zo vreemd dat het Kerstverhaal verrassend dichtbij kan komen.

De kunstkerstboom overleeft corona

Aart Jan de Geus De kunstkerstboom overleeft corona

Het lijkt wel een verzetsdaad tegen corona: zo vroeg mogelijk met Kerst beginnen. Collateral damage is echter de echte kerstboom, want die houdt het geen vijf weken uit in een kamer met centrale verwarming.

Vrijheden in tijden van beperking

Tjeerd de Boer Vrijheden in tijden van beperking

Oude en nieuwere grondrechten botsen soms met elkaar. Het accepteren van de rechten van de ander, die misschien niet denkt zoals jij, is de basis voor onze samenleving.

Op school kom je buiten je eigen bubbel

Hanneke Gelderblom Op school kom je buiten je eigen bubbel

Diversiteit bespreken is hard nodig, maar liever niet krampachtig alleen in de eigen bubbel. Hoe leer je elkaar anders nog kennen en waarderen?

Burgemeesters zijn van ons allemaal

Ernst Hirsch Ballin Burgemeesters zijn van ons allemaal

Tot welke politieke partij een burgemeester hoort, doet niet ter zake. Toch vermeldt het NOS-journaal dat altijd. Burgemeesters zijn echter geen partijpolitieke zetbazen.

Leve het boek!

Ruth Peetoom Leve het boek!

Jarenlang kon Ruth Peetoom niet ophouden met lezen. Maar toen kwam er een drukke baan, met een volle emailbox en Twitter als noodzakelijke informatievoorziening. En zij realiseerde zich: dit moet anders.

Aandacht voor christenvervolging

Ad van der Helm Aandacht voor christenvervolging

Het is opvallend: voor vervolging van christenen hebben niet-christenen vaak weinig aandacht. Over kerken en andere christelijke organisaties wordt nogal eens tendentieus bericht. Reden te meer om dat grondrechten in ere te houden.

Pluk de dag, juist nu

Cisca Wijmenga Pluk de dag, juist nu

Ons leven wordt behoorlijk beperkt door de coronamaatregelen en uitzicht op verbetering is er op dit moment nauwelijks. Dan zit er maar een ding op: maak het beste van de dag die voor je ligt.

Liever sociale dan rationele logica

Janny Bakker-Klein Liever sociale dan rationele logica

De meeste mensen kunnen dan wel deugen, de overheid beschouwt mensen vaak als onbetrouwbaar. Die houding heeft geleid tot de problemen bij de Belastingdienst, maar ook tot verregaande bureaucratie bij de thuiszorg, en tot nog veel meer.

Eindelijk een hoger minimumloon?

Arjan Vliegenthart Eindelijk een hoger minimumloon?

Zo’n beetje iedere politieke partij heeft de verhoging van het minimumloon in het programma staan. Zou het dan eindelijk gebeuren? Het zal in ieder geval tijd worden.

Gooi je eigen glazen in, niet die van anderen

Berend Jansen Gooi je eigen glazen in, niet die van anderen

De coronamaatregelen treffen iedereen. Het is daarom zaak niet de grenzen te overschrijden van wat mag, en soms ook wat nog wel mag gewoon niet te doen. Daarmee spaar je anderen.

Israël en Soedan: haken en ogen aan een vredesakkoord

Jan Jaap van Oosterzee Israël en Soedan: haken en ogen aan een vredesakkoord

Na de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein lijkt nu ook Soedan onder leiding van de VS een akkoord te hebben gesloten met Israël. Een flinke stap op weg naar normalisatie van de betrekkingen met Israël. Maar zijn het stappen op weg naar vrede in het Midden-Oosten?