"We hebben diepe zakken", zei minister van Financiën Wopke Hoekstra aan het begin van de coronacrisis. Opeens doet de staatsschuld er niet meer toe, lijkt het wel. Maar het hangt er maar vanaf waarvoor de staat geld leent: voor directe hulp of voor investeringen.
'Uw zonden zullen over uw kinderen en kindskinderen komen!' Zo was het in de Bijbel en zo is het nu. Denk aan hoe wij het klimaat en de biodiversiteit om zeep helpen.
De nieuwe Europese Commissie staat voor grote opgaven: klimaat, digitalisering en sociaal beleid.
De nieuwe Europese Commissie staat voor enorme uitdagingen. De eerste opgave is om een Green Deal te maken zodat Europa in 2050 'klimaatneutraal' is. Daartoe moet er een CO2-belasting komen en investeringen van 100 miljard euro in tien jaar. De Commissie legt in maart 2020 een plan voor aan de Raad en het Europese Parlement. Deze doelstelling lijkt te sporen met de mening van Europese burgers. Uit een recente enquête van de Duitse Bertelsmann Stiftung bleek dat de burgers, gevraagd naar het belang van verschillende thema’s voor Europa, environment, dat wil zeggen milieu en klimaatverandering, op de eerste plaats zetten.
Burgerdienstplicht, het klinkt goed maar is wettelijk moeilijk uit te voeren. En wie wordt graag geholpen door een onwillige puber?
Al jaren wordt in Nederland gesproken over een burgerdienstplicht. Met name in christelijk-sociale kringen leeft dit idee: het is goed voor een (jong) mens om iets te doen voor een ander, voor de gemeenschap. Goed voor de bewustwording van spoorzoekers en de integratie van outsiders. Goed ook voor het kweken van gemeenschappelijke waarden en normen.
In veel sectoren wordt geklaagd over regeldruk. Onzinnige, overbodige regels en vooral tijdslurpende regels. Waarom vertrouwen we niet meer op de professional, die er immers voor geleerd heeft?
Er is in ons land een cultuur gegroeid van regels op regels en toezicht op toezicht. Het bedrijfsleven ervaart dit al jaren, maar sinds enige tijd speelt dit ook in de zorg, het onderwijs, en breder in de publieke sector, dus eigenlijk inmiddels overal.
Het winterseizoen vraagt voor je gevoel al snel om nieuwe kleren en schoenen. Maar eigenlijk hebben we al veel te veel. Wat moet je met 25 paar schoenen en vijf zwembroeken?
Mode is in de westerse wereld net als asperges en paddenstoelen seizoensgebonden. Anders dan in de tropen hangen bij ons de zomerkleren nu in de kast, en als het voorjaar komt, is de mode veranderd. Dat geeft ons de mogelijkheid om te tonen hoe bij de tijd wij zijn, en hoe rijk, fris en nieuw, en daar speelt de commercie handig op in.
Vakantie was ooit bedoeld om bij te komen van het werk. Maar recreatie werd massatoerisme, met alle gevolgen van dien. Het wordt tijd dat we weer gaan recreëren.
Sinds Covid-19 in Europa uitbrak, zijn we ons ervan bewust dat het toerisme dit jaar niet doorgaat of op zijn minst grote vraagtekens oproept. Vliegen? Grenzen? Terrassen? Cruisen? Ziek worden in het buitenland? Het virus exporteren of mee naar huis nemen?
We leven in tijden van records in welvaart, gezondheid, vrede. Het gaat ons goed, dus waarom maken we ons toch vaak zorgen?
Om dat te begrijpen kunnen we te rade gaan bij Hans Rosling. In zijn boek Factfullness (2018) houdt hij ons een spiegel voor: onze meningen over de toestand in de wereld zijn ‘overgedramatiseerd’.
Uiterst links en uiterst rechts winnen politiek terrein in Duitsland. Wat is er aan de hand?
Bij de verkiezingen in de Duitse deelstraten Brandenburg en Saksen op 1 september heeft de Alternative für Deutschland (AfD) fors gewonnen. Hetzelfde wordt verwacht in Thüringen in oktober. Deze deelstaten zijn weliswaar klein, maar toch. De AfD scoort met afwijzing van immigratie en van islam, vooral in gebieden waar weinig moslims wonen.
Straten vernoemen naar mensen die we belangrijk vinden, kan een tijd later slecht uitpakken. En ze om de tien jaar weer andere namen geven, is hoogst onpraktisch. Misschien moeten we wat vaker verwijzen naar de biodiversiteit, zoals het geval is met de Anemoonweg.
Wat moeten we met straatnamen van historische figuren die in hun tijd helden waren maar nu niet meer? Bijvoorbeeld omdat ze geen respect hadden voor diversiteit in de ruime zin des woords, zoals Jan Pieterszoon Coen?
Welke kant moet de vakbeweging op om een serieuze speler op de arbeidsmarkt te blijven?
In het recente debat over pensioenen bleek dat de vakbeweging nauwelijks mandaat had om te bewegen - uiteindelijk net genoeg. Vakbonden zetten zich versterkt in voor ouderen. Dit is misschien wel logisch met het oog op het ledenbestand, toekomstgericht is het niet. En werfkracht richting jongeren heeft zo'n houding al helemaal niet. Om in de 21ste eeuw een relevante speler te zijn, moet er meer gebeuren.
Als theater je lust en je leven is, ga dan niet in de politiek.
David Cameron organiseert in 2016 een referendum om morrende conservatieven de mond te snoeren. Na smadelijk verlies moeten de Tories ‘de wil van het volk’ uitvoeren - exit Cameron. Zijn opvolger Theresa May maakt nuttige deals, maar vergeet een meerderheid te smeden en ook zij moet terugtreden.
De Dag van de Arbeid was een mooie dag om de uitkomsten te publiceren van een onderzoek naar de bijstand. En wat blijkt: persoonlijke begeleiding van bijstandsontvangers werkt het beste. En daar kunnen we allemaal wat mee.
Moet de bijstand versoepeld worden? Zes steden voerden experimenten uit - de resultaten werden gepresenteerd op 1 mei, de Dag van de Arbeid. Het glas is halfvol, de resultaten zijn bescheiden en per stad nogal verschillend.
De pandemie van dit moment lijkt op een oorlog en op een gijzeling. Maar we zullen straks ook kunnen vieren dat het allemaal weer voorbij is. En daarna is het tijd voor nieuwe wegen.
In deze dagen hoor ik vaak de vergelijking met ‘de’ oorlog. Dat is in ieder land een andere oorlog, maar het is in het gevoel van mensen altijd de laatste oorlog - dus bij ons de Tweede Wereldoorlog.
Veel soorten betaald werk konden door de digitalisering al lang thuis worden gedaan. Corona zorgde ervoor dat dat ook werkelijk gebeurde. Diezelfde digitalisering is nodig voor opleidingen.
In 2021 wordt werken heel anders. We denken dan gelijk aan corona, maar daarachter zit de trend van digitalisering, die al gaande was en ook na corona zal doorgaan. Om die verandering de baas te worden is een ander vaccin nodig: het nieuwe leren.