Weg met de 'Hi-guys'!
Opgelucht dat de laatste punt is gezet, klap ik mijn laptop dicht. Dan zoemt mijn telefoon. ‘Hi dear, how are you tonight?’, lees ik. Het berichtje blijkt afkomstig van Naveed, een wildvreemde Pakistaan. Daaronder volgt pastor Elijah uit Nigeria, die sms’t dat ik hem een goede moeder lijk. “Wie is het?” wil manlief weten. “Hi-guys”, verzucht ik.
Want zo ben ik ze gaan noemen: hi-guys. Mannen, want dat zijn het doorgaans, die vanuit het niets de meest persoonlijke berichtjes sturen. Uit nieuwsgierigheid besluit ik te reageren op pastor Elijah. Ik vertel hem dat ik niet alleen moeder ben, maar ook journalist en predikant.
“Vooral moeder en predikant interesseert me”, reageert hij. “Dat doe je voor God.” Daaruit begrijp ik dat de god van Elijah niet van journalisten houdt, wat toch een gemiste kans is. Ik vraag hem of er in zijn land ook christelijke media bestaan. De pastor negeert mijn vraag, maar nodigt me uit de nacht biddend samen met hem door te brengen. Nu is het wegwezen geblazen voordat er een videocall binnenkomt.
Ik begrijp dat de god van Elijah niet van journalisten houdt, wat toch een gemiste kans is
Hoe opdringerig hi-guys ook kunnen zijn, ze blijven fysiek op afstand. Kom je ze in real life tegen, dan wordt het andere koek.
De charmante studente Esli Balatova (20) kan nauwelijks haar studentenhuis in Brussel verlaten zonder langs groepen jongemannen te komen, die niet alleen “hi” zeggen, maar haar ook achtervolgen en geld aanbieden voor seksuele diensten. Balatova besloot het ergerlijke hanengedrag te filmen en zette het op Twitter. De beelden riepen zowel herkenning als verontwaardiging op.
Op een dag trek ik de stoute schoenen aan en vraag ik op sociale media wie er nog meer last heeft van deze hi-guys. Een veertiger reageert: ‘Iedere man heeft toch zeker het recht om ‘hi’ te zeggen?’ Ergerlijker vindt hij ‘arrogante vrouwen die zichzelf blijkbaar te mooi vinden om iets terug te zeggen’.
Zijn reactie verraadt het al: ook hij is een hi-guy. En ik ben die vrouw die maar niet reageert. Met arrogantie heeft dat overigens niets te maken, met levenswijsheid wel.
De charmante studente Esli Balatova kan nauwelijks haar studentenhuis in Brussel verlaten zonder langs groepen jongemannen te komen, die niet alleen "hi" zeggen, maar haar ook achtervolgen
Was het maar waar dat hi-guys gewoon uit zijn op een vriendelijk goedendag. De ervaring leert anders. De meeste hi-guys zijn jagers die moeite hebben om vrouwen als intelligente, capabele of interessante medemensen te zien. Ze benaderen hen primair als target, en menen het volste recht te hebben op hun vriendelijkheid, tijd en aandacht. Of meer nog.
Wat een godsgeschenk dat er een blokkeerknop bestaat op sociale media. Nu nog eentje in real life.
Kelly Keasberry is theoloog, masterstudent Journalistiek en redacteur van tijdschrift Tertio