We hebben een middenkabinet nodig
Ton Elias, oud-Kamerlid namens de VVD, hoorde Thierry Baudet zeggen dat hij opstapt als politiek leider van Forum van Democratie, en klom meteen dolenthousiast in de pen. In het NRC betoogde Elias dat een vertrek van Baudet betekent dat Forum ‘minder radicaal’ wordt en derhalve een geschikte regeringspartij is voor de VVD na de verkiezingen van maart 2021.
Maar ons land heeft in crisistijd allesbehalve een nieuw, rechts politiek experiment nodig. Juist nu is een brede middencoalitie van belang om ons land sterker uit de crisis te krijgen. Een coalitie van in elk geval de drie grote traditionele middenpartijen: VVD, PvdA en CDA.
‘Met Joost Eerdmans of één van de anderen op de bok komt er een minder grillige partij op het schaakbord, waar ook beter mee te onderhandelen zal zijn. Dat biedt uitzicht op een centrum-kabinet in plaats van louter op centrum-links’, schreef Elias.
Inmiddels is Eerdmans al geen lid meer van Forum en met hem volgden vele andere prominenten op Europees, landelijk, provinciaal en lokaal niveau. De snelle implosie van Forum is ongekend en het openlijk geruzie tussen leden is ook nog eens beschadigend voor het vertrouwen van Nederlanders in de politiek.
Met de hardnekkige achterblijvers van Forum voor Democratie, dan wel met een mogelijke nieuwe rechts-conservatieve politieke partij met ex-Forummers, valt geen betrouwbare coalitie te smeden. Zeker niet in een tijd waarin we kampen met een ongekende gezondheidscrisis met ook nog eens desastreuze gevolgen voor onze economie.
In een tijdsgewricht als dit is verbindend en stabiel politiek leiderschap nodig
En dat niet alleen. Deze majeure crisis heeft ook gevolgen voor we als Nederlanders met elkaar omgaan. Het Sociaal en Cultureel Planbureau gaf in een notitie in juli aan dat ‘epidemieën mogelijk tot meer discriminatie en stigmatisering leiden’.
In zo’n tijdsgewricht is verbindend en stabiel politiek leiderschap nodig. Met ervaren bewindspersonen, evenwichtige politieke partijen en met partijen die een afspiegeling vormen van de breedte van onze samenleving. Een middenkabinet met de drie traditionele, grote volkspartijen – VVD, PvdA en CDA – lijkt mij dan ook in alle opzichten het verstandigste.
Uiteraard is het eerst aan de kiezer, maar de ervaring uit onze parlementaire geschiedenis leert dat deze partijen gezamenlijk doorgaans dichtbij de vereiste 76 zetels kunnen komen. Mogelijk aangevuld met een vierde partij uit het politieke midden, zoals D66 of ChristenUnie.
Het zal Ton Elias en de zijnen waarschijnlijk niet kunnen bekoren, maar liever een saai en degelijk kabinet dan een bonte kermis dat enkel doet herinneren aan de LPF. Een uiterst links of rechts kabinet kan ons land nu missen als kiespijn.
Dave Ensberg is directeur van Jantje Beton
Hoe het CDA in het centrum van de macht kwam en bleef
In 1998 leek het duidelijk: het CDA had vier jaar niet geregeerd, ging de komende vier jaar ook niet regeren en zou er in de verdere toekomst waarschijnlijk niet meer toe doen. Het liep anders: in 2002 werd het CDA de grootste partij en bleef dat lange tijd. PG Kroeger verhaalt erover in een nieuw boek.