Column

  • 2 jaren geleden
  • column
  • Ruth Peetoom
Ruth Peetoom

Wat van waarde is, mag iets kosten

We willen niet meer betalen voor nieuws. Maar nieuws kan niet zonder duiding.

We zijn het ontwend. Twintig jaar digitale snelweg met nu.nl en andere sites hebben het nieuws gratis gemaakt. Een paar jaar gratis kranten als Spits, De Pers en Metro maakten dat alle andere betaalde nieuwsvoorziening duur leek.

En de toenemende hoeveelheid radio- en tv-zenders, binnen- en buitenlands, vergrootten de diversiteit aan kosteloos te verkrijgen informatie tot bijna oneindig. En dan heb je het ook nog eens sneller dan ooit. Het kost slechts enkele seconden - en verder niks - om op de hoogte te raken van aanslagen waar ook ter wereld, beslissende doelpunten of de meest recente oprispingen van de Amerikaanse president.     

Dat nieuws gratis binnenkomt is een van de zegeningen van de tijd. Maar al dat nieuws vraagt wel om duiding. De hoeveelheid informatie die elke dag ongefilterd binnenkomt, is enorm. De bronnen die het nieuws verspreiden, zijn niet altijd betrouwbaar.

Lees ook: Eigenheid en eigenwijsheid op krantenpapier

Hoe het nieuws zich verhoudt tot ander nieuws en of er ontwikkelingen zijn waar te nemen, vraagt deskundigheid. Onafhankelijkheid. Onpartijdigheid. En het vermogen om die duiding helder en begrijpelijk te verwoorden.

Dat journalistiek een vak is, is niets nieuws. Een vak dat moet worden geleerd en beoefend. Een vak waarmee journalisten als het goed is de kost kunnen verdienen. Alleen zo kun je je verdiepen in wat er is gebeurd. Onderzoek doen. Analyses maken en funderen. Verhalen schrijven en reportages maken.

De journalistieke ethiek vraagt om hoor en wederhoor. En ze stelt waarheid boven verkoopcijfers. Voor onze krant het Friesch Dagblad en ons platform Het Goede Leven staat ook centraal dat we recht willen doen aan de menselijke waardigheid. Goede journalistiek en een divers medialandschap komen de samenleving ten goede. Maar ze zijn ook essentieel voor het goed functioneren van de democratie en de rechtsstaat. Dat mag iets kosten, juist omdat het waarde heeft.

Daarom: laat u niet afschrikken door een betaalmuur

Zoals gezegd: dat betalen zijn we ontwend. Voor een papieren krant allà, maar steeds minder mensen hebben een abonnement. Dat ook digitale journalistiek een prijs heeft, vinden de meeste mensen minder vanzelfsprekend. Dit is een oproep.

Natuurlijk, u kunt net als de lezers van de Britse krant The Guardian, spontaan geld geven voor goede, betrouwbare journalistiek - dat levert in ons kleine Nederlandse taalgebied alleen te weinig op. Daarom: laat u niet afschrikken door een betaalmuur. Betalen voor digitale artikelen is nodig om ons medialandschap gezond en levend te houden. Neem de horde! Goed voor ieder mens én voor het algemeen belang.


Ruth Peetoom is uitgever van Het Goede Leven en het Friesch Dagblad.