
Wat kunnen ouders aan zingeving doen, nu de school dat minder goed kan?
Zie thuis maar eens aan je werk toe te komen als je eerst moet zorgen dat je kinderen zich aan hun (digitale) lessen zetten. Als je je in hun lesmateriaal moet verdiepen om hun vragen te kunnen beantwoorden. Als je moet voorkómen dat ze elkaar tussendoor in de haren vliegen. Als je ook nog een gezonde afwisseling van leren en spelen moet bewaken.
Hoe vind je in al die hectiek de tijd en ruimte om met elkaar stil te staan bij de vraag wat dit alles met jullie als gezin doet? Laat staan als er ook nog iemand ziek is.
Veel ouders zullen in deze dagen situaties als deze kennen. Veel ouders zullen ook ervaren dat in deze hectiek juist dat wat misschien wel het belangrijkste is, er gemakkelijk bij inschiet.
Hoe vind je in al die hectiek de tijd en ruimte om met elkaar stil te staan bij de vraag wat dit alles met jullie als gezin doet?
Natuurlijk, het is belangrijk dat de schoolroutine op een bepaalde manier doorgaat en dat je kinderen zo min mogelijk achterstand oplopen. Maar wat jou en je kinderen waarschijnlijk meer bezighoudt, zijn vragen als: wat betekent deze ongekende crisis voor ons, hoe ga ik om met mijn angst en onzekerheid, waar haal ik vertrouwen en hoop vandaan?
Dagopeningen
De school beperkt zich noodgedwongen tot het cognitieve leren en – hopelijk – digitale betrokkenheid van leraren bij hun leerlingen. Daardoor zijn kinderen voor een belangrijk aspect van onderwijs nu veel meer aangewezen op hun ouders of verzorgers: hen helpen betekenis te geven aan wat ze meemaken en op een volwassen manier in de wereld te staan, en daarvoor ook te leren van elkaar.
Dat zijn grote woorden, maar die krijgen op school en thuis vaak gestalte in ‘kleine’ momenten. Op school kan dat bijvoorbeeld de dagopening zijn. Om leerlingen te helpen zin en betekenis te vinden, putten leraren op christelijke en katholieke scholen op uiteenlopende manieren, van heel uitgesproken tot meer impliciet, uit de bronnen van de christelijke traditie.
Kinderen zijn voor een belangrijk aspect van onderwijs nu veel meer aangewezen op hun ouders of verzorgers: hen helpen betekenis te geven aan wat ze meemaken
Om ook thuis zo’n klein moment op de dag vorm te geven, heeft Verus samen met uitgeverij Kwintessens en Nachtzon Media het platform START in het leven geroepen. Daarop is voor leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs elke dag materiaal te vinden om de dag ‘zingevend’ te beginnen.
Door samen een verhaal te lezen, een filmpje te bekijken en de bijbehorende vragen te bespreken, sta je even stil bij wat jullie in deze onwerkelijke tijd angstig of onzeker maakt. Maar ook bij wat jullie hoop en vertrouwen geeft. De kans is groot dat zo’n verhaal of filmpje ook iets met jou als ouder doet.
Online paasvieringen
Hoop en vertrouwen – zijn dat niet ook de grote thema’s van het paasfeest? Om thuis ook in deze tijd Pasen te kunnen vieren, biedt START twee online paasvieringen aan.
Het materiaal is toegesneden op deze tijd en biedt ruimte aan de angst en onzekerheid die de coronacrisis bij kinderen kan oproepen. Tegelijkertijd spiegelen de dagopeningen die aan verhalen van hoop en ‘wees niet bang’ uit de Bijbel. Zo zet het materiaal voor het voortgezet onderwijs onze ervaringen van nu in het perspectief van de hoopvolle visioenen van de Bijbelse profeten.
Door samen een verhaal te lezen, een filmpje te bekijken en de bijbehorende vragen te bespreken, sta je even stil bij wat jullie in deze onwerkelijk tijd angstig of onzeker maakt
Daarmee is het materiaal ook een actuele invulling van de hoopcampagne in de aanloop naar de Dag van de Hoop die Verus jaarlijks organiseert. Het streven is nog steeds om met hoop-ambassadeurs Elbert Smelt en Rinke Verkerk op 28 mei samen met zoveel mogelijk scholen en leerlingen de Dag van de Hoop te vieren.
Hoe kun je werken met START?
- Probeer elke dag ruimte te maken om met het materiaal aan de slag te gaan, maar kies een moment dat jullie als gezin het best past.
- Geef ruimte aan de angst en onzekerheid die je kinderen mogelijk voelen. Deel wat je zelf ervaart en wees open over je eigen niet-weten. Benoem tegelijkertijd feiten die de angst kunnen relativeren, maar spreek bovenal uit waar je zelf het vertrouwen en de hoop vandaan haalt dat we deze crisis te boven zullen komen, zij het misschien niet op zo’n manier dat alles weer wordt zoals het was. Benoem ook het goede dat je juist in deze tijd ziet gebeuren, in jullie gezin en in de samenleving.
- Bespreek na het lezen van het verhaal of het bekijken van het filmpje van de dag de bijbehoren gespreksvragen en sluit af met de vraag: wat hebben we hier voor onszelf uitgehaald?
Guido de Bruin en Marcel Elsenaar zijn adviseurs identiteit bij Verus