
Vijf tips om te vasten in coronatijd
De veertigdagentijd, de periode voorafgaand aan Pasen, is van oudsher een moment om te vasten. Maar afgelopen maanden stonden in het teken van coronamaatregelen. Dat voelt misschien wel aan als een lange, onvrijwillige periode van vasten. En dan komt de veertigdagentijd er ook nog aan. Hoe kun je toch, of juist, het vasten zo vormgeven dat het helpt om te bezinnen?
De letterlijke betekenis van vasten is dat je je voor een bepaalde periode onthoudt van voedsel en drinken. Dit vasten kun je om allerlei redenen doen, voor je gezondheid of vanwege rouw of als protest, denk aan een hongerstaking. Het vasten gekoppeld aan de veertigdagentijd is een religieus vasten, bedoeld om je letterlijk, maar soms ook figuurlijk leeg te maken, zodat je je kunt richten op God.
Toch zijn er, ook in een tijd die voor velen toch al niet makkelijk is, manieren om dit vasten vorm te geven deze Veertigdagentijd.
Vrijwillig vasten
Waar we door corona onvrijwillig al langere tijd leven met beperkingen, is vasten rond de veertigdagentijd iets wat je vrijwillig doet. Zie het vasten als een soort geestelijke oefening: je ziet ergens voor een tijdje vanaf, ook al kost dat moeite. Je laat daarmee eigenlijk zien: het mag me iets kosten, want ik wil (meer) ruimte maken voor God in mijn leven.
Vasten op snacks en entertainment
De voedselindustrie en de video streamingdiensten doen goede zaken in coronatijd. Misschien kost het daarom meer moeite dan normaal, maar vul je winkelmandje deze periode wat minder scheutig met zoetigheid, snacks of alcohol. Of zie er zelfs helemaal vanaf. Ook kun je besluiten deze veertigdagentijd geen films of series te gaan kijken (gewoon niet beginnen aan een nieuwe serie scheelt een hoop). Je zult verbaasd staan hoeveel tijd je ineens over hebt om een podcast te luisteren, een online retraite te volgen of een goed boek te lezen.
Nieuwsvasten
Door corona zijn we misschien meer dan ooit gefocust op het nieuws. Hoe gaat het met de besmettingen? Zijn er genoeg vaccins? Hoe staat het met de sociale onrust? Ongemerkt kan die voortdurende stroom van nieuws via nieuwssites of radio veel tijd en aandacht opslokken. Leg het even aan banden deze veertigdagentijd door bijvoorbeeld nieuwsapps tijdelijk te verwijderen van je telefoon.
Duurzaam vasten
Je kunt de veertigdagentijd ook gebruiken om een positieve groene stap te zetten. Bijvoorbeeld door veertig dagen te vasten op het gebruik van plastic. Ongemerkt komt er veel plastic ons huis binnen, via supermarktverpakkingen, maar ook in bijvoorbeeld shampoo of schoonmaakmiddelen. De organisaties Climate Stewards en A Rocha organiseren een Plastic Free February en geven je slimme tips om het vol te houden.
Samen vasten
Vasten, in welke vorm dan ook, is altijd beter vol te houden als je het samen met iemand doet! Dus vraag een vriend of vriendin om samen met jou deze veertigdagentijd ergens vanaf te zien. Vergeet niet om elkaar te bemoedigen en te motiveren, bijvoorbeeld via een kaartje of appje! Ook kun je ervoor kiezen om eens per week samen een online gebedsmoment te prikken, bijvoorbeeld via zoom of teams.
Welke vorm je ook kiest, vasten is beter vol te houden wanneer je de ontstane leegte vult met gerichte activiteiten waar je nu aandacht en focus voor hebt, zoals afgebakende periodes van gebed, of het luisteren naar een opbouwende podcast. Of gebruik de speciale veertigdagenkalender van Tearfund met daarin een dagelijkse overdenking en inspiratie om verschil te maken in je omgeving!
Annemarie van den Berg is freelance redacteur voor Tearfund