Column

  • 7 maanden geleden
  • column
  • Mirjam van ’t Veld
Mirjam van ’t Veld

Verder kijken dan corona

Hoeveel aandacht de coronacrisis ook vraagt, er is nog wel meer dan alleen Covid-19, ook in de gezondheidszorg. Het geeft energie je daarop te richten.

Ons leven wordt beheerst door corona, al een jaar lang. Ook in het ziekenhuis. Maar is dat wel zo? Zijn we alleen bezig met corona? Het is maar met welke bril je naar de werkelijkheid kijkt.

Ik kies ervoor om deze week een andere bril op te zetten. Door die bril zie ik dat we naast corona met prachtige ontwikkelingen in de zorg bezig zijn.

Ik spreek een cardioloog die zich met hart en ziel inzet voor een rookvrije generatie. Hij praat me enthousiast bij over alles wat hij al voor elkaar heeft gekregen. We hebben nu bijvoorbeeld een consulent in het ziekenhuis, die patiënten gaat begeleiden bij het stoppen van roken. En hij heeft een prachtig filmpje in Artis opgenomen, met als titel ‘Roken: de olifant in de spreekkamer’, om het belang van een gesprek over (stoppen met) roken te onderstrepen. Met op de achtergrond allemaal olifanten.

Ik overleg met de mensen van onze Alliantie Voeding. Onverminderd zijn ze doorgegaan om het belang van goede voeding voor een gezond leven onder de aandacht te brengen. Ze vertellen trots over het online symposium dat ze organiseren waar ze een immense hoeveelheid aanmeldingen voor hebben. Het voorziet duidelijk in een behoefte om het over iets anders te hebben.

En dan het overleg waarin het thema centraal staat: ‘Van langer leven naar zinvol leven’. Een gezamenlijk streven van onze huisartsen, de verpleeghuizen, Menzis, GGD, welzijnspartners en gemeente Ede om de zorg voor de regio gezamenlijk toegankelijk en betaalbaar te houden, en de gezondheid van de inwoners van Ede zo optimaal mogelijk.

Op de vraag of we deze ambitie niet liever wat naar achteren willen schuiven in het licht van corona, zeggen we allemaal volmondig ‘nee’. We willen starten, verder, door.

Het is nu vrijdagmiddag en voor het eerst sinds lange tijd ga ik weer opgewekt naar huis

Ik merk dat deze week me energie geeft. Energie doordat we gepassioneerd praten over kansen, over het verschil willen maken voor inwoners en patiënten. Doordat we ondanks corona weer vooruit kijken.

Daarom hebben we ook besloten ons boek over de overgang, dat al bijna een jaar op de plank ligt vanwege de coronacrisis, nu uit te brengen. Samen met een team medisch specialisten van ons ziekenhuis en mijn schrijfmaatje Marcelle Meesters stelden we een complete praktische gids samen voor vrouwen in de overgang.

Eén op de drie vrouwen in Nederland heeft klachten die zo hevig zijn dat ze hun normale dagelijkse bezigheden plotseling niet meer aankunnen. Veel vrouwen weten niet eens dat hun klachten door de overgang worden veroorzaakt. Wij willen hen helpen, het taboe rond de overgang doorbreken. Een belangrijk onderwerp. Niks meer wachten tot corona voorbij is. Op 4 maart ligt het in de winkel.

Het is nu vrijdagmiddag en voor het eerst sinds lange tijd ga ik weer opgewekt naar huis. En als ik zo thuis kom zet ik mijn muts op, trek mijn handschoenen aan om nog even te genieten van de sprookjesachtige plaatjes in het bos door de sneeuw. Om letterlijk de wind in mijn rug voelen om vooruit te komen, verder te kijken, voorbij deze coronacrisis.

  

Mirjam van ’t Veld is voorzitter van de raad van bestuur van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede