
Trump papt graag aan met onfrisse leiders
Voor het eerst in de geschiedenis betrad een Amerikaanse president Noord-Koreaans grondgebied. De Amerikaanse president had Kim via Twitter uitgenodigd hem aan de grens te treffen. De staatsomroep KCNA, een spreekbuis van het Kimregime, omschreef hun ,,historische handdruk” als een ,,fantastische gebeurtenis” en meldt dat Trump de aanzet gaf tot de ontmoeting. Trump noemde de dictator bij de betonnen demarcatielijn ,,mijn vriend”, waarop Kim antwoordde: ,,Het is goed je weer te zien”. Hierna zei Trump: ,,Het is een groot moment, een groot moment”.
Wat er precies zo groot aan het moment was, werd niet duidelijk. De leiders spraken elkaar bijna een uur. Ze spraken af ‘productieve dialogen’ te hervatten die moeten leiden tot een ‘doorbraak rond de denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland’, berichtte het Noord-Koreaanse staatspersbureau. Inhoudelijk gezien kwam verder niets aan de orde.
De diplomatie van de onverwachtheid en het onbeschaamd strelen van het ego van zichzelf en Kim laten zien dat Trump met gemak nieuwe wegen bewandelt in de de internationale politiek. En soms lijken zijn onorthodoxe methoden succes te hebben, maar op de keper beschouwd vallen concrete resultaten in zijn ambtsperiode nauwelijks aan te wijzen: Iran dreigt een onbekende weg in te slaan met zijn nucleaire aspiraties, Noord-Korea heeft nog steeds zijn kernwapenprogramma en de handelsvete met China is nog niet beslecht.
Het vleien van niet al te frisse heersers als Kim en Poetin gaat Trump makkelijk af. Toch valt het in het geval van Kim moeilijk te begrijpen. Hoe kan Trump geen vieze smaak in de mond krijgen als hij Kim ,,vriend” noemt. Hij is de baas van een totalitaire dictatuur, waar een kleine elite het volk met terreur en propaganda onderdrukt, waar tien miljoen mensen weinig te eten hebben, waar tienduizenden in concentratie- of heropvoedingskampen zitten en waar mensen zonder vorm van proces in gevangenissen worden gezet of worden gedood.
Trump meet met twee maten. Hij straft het ook niet frisse regime van Iran, terwijl hij de grote vriend is van de vrouwenonderdrukkers en moordenaars van de regering van Saudi-Arabië. Trump-haters zien in zijn gedrag redenen om hem ongeschikt te verklaren voor zijn ambt. Maar zijn fans zien in hem een daadkrachtig leider die de VS sterker maakt. Het is en blijft huiveringwekkend dat een mens met een dergelijke persoonlijkheid aan het roer staat van het machtigste land ter wereld.