Column

  • 10 maanden geleden
  • column
  • Christ’l Dullaert
Christ’l Dullaert

Tien tips tegen de sleur

Het is fijn als je thuis kunt werken in deze tijden, maar de dagen worden soms wel heel eenvormig. Je moeten even out-of-the-box denken om daar wat aan te doen.

Onlangs verzuchtte een vriendin: “Het gaat allemaal goed, maar soms lijken de dagen zo op elkaar.” Dit zult u wellicht herkennen. Hier tien tips tegen de dagelijkse sleur:

1. Kook iets dat veel tijd kost, zoals groentesoep met zelf gesneden groenten. Of is een Schwarzwalder Kirschtorte een idee? Een gewone appeltaart is ook goed. Een paar uur je handen en ogen niet op een scherm is al weldadig. En je maakt jezelf en anderen blij.

2. Of neem een warme lunch. Vroeger heel gebruikelijk en mijns inziens het toppunt van burgerlijkheid, maar nu… Een maaltijd met veel knoflook, een glaasje wijn (ik neem vaak niet meer dan een borrelglas) en een Spaans muziekje? Helemaal niet burgerlijk, je bent heel even in Valencia. 

3. Pak de telefoon. We appen en Zoomen wat af, maar misschien ook eens leuk om ouderwets te bellen? Er zijn heus nog mensen die het appen en Zoomen niet beheersen. Juist die hebben zo’n telefoontje nodig.

4. Ben je geen lezer? Via de online bibliotheek kun je luisterboeken lenen. Koptelefoon op en je kunt er gewoon bij koken, tuinieren, wandelen en schilderen.

Bijna iedereen is thuis, alle lampen branden, dus je kunt overal even naar binnen kijken

5. Wandelen is een beproefd medicijn tegen een najaarsdepressie. Maar nu het vroeg donker is en op veel plaatsen de kerstversiering al hangt, is het ook leuk om ’s avonds in de doodstille straten te wandelen. Bijna iedereen is thuis, alle lampen branden, dus je kunt overal even naar binnen kijken.

6. De schrijfster Julia Cameron heeft veel tips om het creatieve brein in werking te zetten. Eén van de verplichte onderdelen is het plannen van een wekelijkse artist date. Dat is een uitje van ongeveer een uur, in je eentje. Dat kan ook zijn: ik ga naar de HEMA en zoek iets uit voor Kerst. Ik merkte overigens dat het lastigste van deze date is tijd voor jezelf vrij te maken, ook al is het maar een uurtje.

7. Ga eens naar de kerk, gelovig of niet. Veel kerken zijn open, staan vaak op een mooie locatie en hebben een onalledaagse sfeer. Laat het gebouw op je inwerken, denk aan iemand anders en wens die in gedachten het beste.

8. Wij zijn gewoontedieren. Boodschappen in dezelfde winkel, brood bij dezelfde bakker. Maar het is leuker boodschappen te doen in een wijk die je niet zo goed kent, of brood kopen bij een echte bakker uit een andere buurt.

Pak een pen en maak je eigen anti-vervelingtoptien. Je zult merken dat idee acht of negen echt origineel en bruikbaar is

9. Kijk een kinderfilm. Ik knap helemaal op van de Lion King, Mowgli maar ook Coco (over Dia de los Muertos in Mexico) of het Sinterklaasjournaal. En straks natuurlijk een kerstfilm. Allemaal heerlijk.

10. Glühwein op het balkon of de stoep. Wil je wel even met de buurvrouw of buurman wat drinken, maar liever niet binnen? Dan is een glaasje glühwein op de stoep misschien iets? Misschien met een vuurkorf erbij. Jammer dat niet de hele straat mag aansluiten.

11. Maak zelf een lijstje van tien suggesties.  Pak een pen en maak je eigen anti-vervelingtoptien. Omdat je jezelf dwingt niet te stoppen bij het vierde idee, zul je merken dat idee acht of negen echt origineel en bruikbaar is. Laat je associatie de vrije loop en noteer alles wat in je opkomt.

Het is vroeg donker en de dagen zijn soms lang en eentonig, maar met deze of je eigen top tien zie je misschien toch weer tekenen van het goede leven.

 

Christ’l Dullaert is ondernemer, jurist en rechtsfilosoof

Lost in Corontaine

Veel mensen presteren bijna boven hun kunnen tijdens deze crisis. Dan voelt het vreemd dat je eigen bijdrage noodgedwongen beperkt blijft tot binnen blijven en af en toe een handje helpen.