Thuiswerkkosten
“Thuiswerken kost mensen honderden euro’s per jaar” kopten verschillende media deze week. Bij het Nibud hebben we doorgerekend wat mensen die thuiswerken extra kwijt zijn aan extra energiekosten, koffie en thee en het onderhoud van het werkmeubilair. In totaal kwamen we op 1,99 euro per dag. Een supermarkt had het bedrag niet mooier kunnen afronden.
Maar 1,99 euro per werkdag maakt als je volledig thuis werkt op jaarbasis meer dan 400 euro. Zo bezien zijn het vele kleintjes die samen iets groots maken en dat is altijd reden om er alert op te zijn.
Terecht wordt ook opgemerkt dat deze manier van rekenen slechts één kant van de medaille belicht. Want naast extra kosten zijn er voor veel mensen wel degelijk ook veel besparingen, bijvoorbeeld op reiskosten.
Nu het thuiswerken waarschijnlijk een blijvertje is, is het goed om na te denken over hoe we de kosten en baten daarvan verdelen
En tegelijkertijd biedt thuiswerken voor velen ook de nodige flexibiliteit, nog afgezien van de uren die je uitspaart omdat je niet meer naar je werk en terug hoeft te reizen. In het volledige plaatje moeten dit soort zaken ook meegenomen worden, waarbij sommige dingen moeilijk in geld te waarderen zijn.
Nu het thuiswerken waarschijnlijk een blijvertje is, is het goed om na te denken over hoe we de kosten en baten daarvan verdelen. Je mag hopen dat dat soort gesprekken niet alleen vanuit de centen gevoerd, maar veel meer vanuit wat werkgever en werknemer van elkaar mogen verwachten.
De veranderende omstandigheden vragen om nieuwe arrangementen en het is goed om daar actief bij stil te staan. Als de platte doorrekening van het Nibud daar een bijdrage aan kan leveren, ben ik al heel tevreden.
Arjan Vliegenthart is directeur van het Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting