Thuisonderwijs zorgt voor leerachterstanden
Door de coronacrisis zijn alle scholen dicht. Uit een onderzoek van DUO onder leerkrachten van de basisschool bleek dat zij problemen verwachten.
Niet alle gezinnen hebben genoeg ruimte en middelen voor thuisonderwijs. Ook is het vaak druk in sommige huizen waar kinderen kleine broertjes of zusjes hebben, of broers en zussen die ook thuisonderwijs krijgen. Bovendien hebben meer jongeren last gekregen van psychische problemen. Zo hebben meer jongeren gebeld met de kindertelefoon. Tegen welke problemen lopen kinderen en jongeren aan in deze periode van online onderwijs?
Sommige kinderen lopen vooral achterstand op bij de vakken taal en rekenen. Schooladviezen voor groep 8 zijn lastiger te geven en kleuters kun je heel moeilijk online les geven. Door weinig sociaal contact en lessen gaat ook hun woordenschat omlaag.
Dit is een groot probleem op scholen waar veel kinderen zitten van allerlei nationaliteiten. Soms spreken de ouders niet of nauwelijks Nederlands, waardoor ze hun kinderen moeilijk kunnen helpen. In eenoudergezinnen is dit ook lastig, omdat de ouder veel werkt om rond te kunnen komen.
Vooral bij vakken als scheikunde, wiskunde en natuurkunde lopen de schoolprestaties sterk terug
De lockdown heeft ook grote impact op de schoolprestaties van leerlingen van middelbare scholen. Vooral bij vakken als scheikunde, wiskunde en natuurkunde lopen de schoolprestaties sterk terug. Bovendien krijgen zorgteams van scholen meer aanvragen van leerlingen die kampen met depressiviteit en stress.
De meeste lessen en examens op de universiteit hebben de afgelopen jaar online plaatsgevonden. Zo zijn bij ons op Tilburg University alle lessen online geweest het afgelopen jaar. De examens werden met het programma Proctorio afgenomen, waarbij een camera-opname wordt gemaakt van de student en het computerscherm tijdens het tentamen. We hadden vijf grote eindtentamens voor semestervakken in slechts tien dagen tijd.
Door online onderwijs wordt er veel meer zelfstandigheid verwacht. Als student ben je dan de hele dag bezig, terwijl je weinig motivatie hebt doordat je ook minder sociale contacten hebt.
Online onderwijs heeft soms ook voordelen. Zo kun je lesopnamen terugluisteren als je een deel van de stof niet goed beheerst. Ook sluit de digitale omgeving beter aan bij de belevingswereld van kinderen. Toch hebben vooral kinderen en jongeren behoefte aan sociale contacten en interactie.
Kortom, is het voor de onderwijssector van groot belang dat iedereen zich aan de coronamaatregelen houdt. Hoe goed online onderwijs ook georganiseerd wordt, vervangt het de klassieke, offline lessen niet.
Hayarpi Tamrazyan studeert econometrie in Tilburg. Ze werd geboren in Armenië en kwam in 2010 in Nederland met haar ouders, broertje en zusje.