Samenleving

  • 11 maanden geleden
  • essay
  • Lodewijk Born
  • Diana Gorter: “Wij zetten ons graag in voor mensen in nood.” Foto: Medair
Samenleving

Terug in Zuid-Sudan om mensen in nood te helpen

Diana (32) en Coen Gorter (34) kwamen onlangs in Zuid-Sudan aan, waar ze van 2015 tot 2017 ook al actief waren. Ze werken voor Medair, een christelijk geïnspireerde noodhulporganisatie.

Medair is een noodhulporganisatie die het lijden op enkele van de meest afgelegen en ontwrichte plaatsen ter wereld probeert te verlichten. “Deze missie spreekt ons erg aan. Wij geloven dat het belangrijk is om dat wat we hebben, onze talenten en energie, in te zetten voor anderen. Hierin worden wij gedreven door de liefde van Jezus, die ons liet zien dat liefde betekent dat we vol overgave zorgdragen voor mensen om ons heen”, vertelt Diana.

Coen studeerde Business Informatics aan Hogeschool Windesheim in Zwolle en aan de Universiteit Utrecht. Diana heeft Algemene Sociale Wetenschappen (bachelor, Universiteit Utrecht), Culturele Antropologie & Ontwikkelingssociologie (master, Universiteit Utrecht) en International Development (master, Radboud Universiteit) gestudeerd.

Coen werkt nu in Zuid-Sudan als Deputy Country Director (‘adjunct landendirecteur’) en Diana als Programme Support Manager. Engelse namen voor functies die eigenlijk heel breed zijn qua takenpakket. “Als Deputy Country Director helpt Coen samen met de rest van het leiderschapsteam om de verschillende veldprojecten en supportteams – zoals logistiek, IT – aan te sturen. Als Programme Support Manager spring ik bij waar dat nodig is. Dit kan variëren van het helpen van het HR-team – ‘persooneelszaken’ – tot en met een team op een veldlocatie voor een aantal dagen of weken ondersteunen.”

Burgeroorlog

In juli 2011 werd Zuid-Sudan een onafhankelijke natie, wat hoop en optimisme bracht voor de miljoenen mensen die tientallen jaren van burgeroorlog overleefd hadden. Helaas veranderde deze situatie drastisch toen geweld uitbrak in december 2013 en het land opnieuw werd ondergedompeld in een burgeroorlog.

In september 2018 is er een vredesakkoord getekend. “De humanitaire nood in het land is echter nog steeds hoog. Daar komt bij dat noodhulporganisaties sommige gemeenschappen moeilijk kunnen bereiken door de onveiligheid, slechte infrastructuur en overstromingen in het regenseizoen.”

Het is bijzonder om te werken met een groep gedreven en inspirerende mensen en samen met hen naast mensen in nood te staan

De overtuiging van het echtpaar is dat het niet zozeer gaat “om de plek waar je ben” maar dat het juist belangrijk is “wat je voor je naaste betekent en doet”. Waarom dan wel ver weg voor Medair dat doen?

“We moeten toegeven dat het werken in een land als Zuid-Sudan en het samenleven met een team ons ook trekt. Wij zetten ons daarom graag in een humanitaire setting in voor mensen in nood. Daarnaast is Medair een prachtige organisatie om onderdeel vanuit te maken. Het is bijzonder om te werken met een groep gedreven en inspirerende mensen en samen met hen naast mensen in nood te staan.”

Van 2015 tot 2017 werkten ze ook al in Zuid-Sudan. Waarom wilden ze terug? “We hebben na die jaren in Zuid-Sudan een paar jaar op Medairs hoofdkantoor in Zwitserland gewerkt. Het was mooi om daar te zijn en vanuit een landoverschrijdende positie iets voor mensen te kunnen betekenen. Tegelijkertijd mistten we ook het ‘veld’, de praktijk, het samenleven met een team en het dicht bij de mensen te zijn die we hulp bieden. Wij zijn ons ervan bewust dat wij al het lijden hier niet kunnen oplossen, maar we kunnen, samen met onze collega’s, wel een verschil maken voor de mensen die getroffen zijn. Dat is voor ons een grote drijfveer geweest om weer terug te gaan.”

Groot huis

Coen en Diana zijn met zijn tweeën en hebben geen gezin. “Omdat de gebieden waar Medair werkt over het algemeen niet zonder risico zijn, is het niet mogelijk om hier met een gezin te werken.”

Ze wonen in een groot huis in Juba, samen met ongeveer dertig andere internationale collega’s. “Coen en ik hebben binnen dit huis onze eigen kamer met een kleine douche en toilet. Het team doet veel samen met elkaar: eten, sporten, spelletjes. ‘s Ochtends beginnen we de dag met een dagopening. Het voelt vaak een beetje als een grote familie.”

Afscheid van Jemen, met frustratie

Matthijs Brouwer werkte twee jaar in Jemen, om de bevolking te helpen. Maar wat heeft hij bereikt? “Ik wilde dat ik een verschil voor hen kon maken.”

Op dit moment is het in Juba niet veilig genoeg om over straat te lopen en Medair heeft een eigen avondklok ingesteld. “Onze bewegingsvrijheid is dus wel wat beperkter dan wanneer we in Nederland zouden wonen, maar gelukkig kunnen wel met de auto op pad binnen de stad Juba en dat biedt ook veel mogelijkheden om even van de compound af te zijn.”

“Waarschijnlijk zullen we redelijk veel reizen binnen het land naar de Medair-projectlocaties. Reizen binnen het land zelf gaat vaak per vliegtuig. In het ‘veld’, zoals wij dat in ons werk noemen, zijn de leefomstandigheden wat beperkter dan in Juba. In sommige projectlocaties wonen onze collega’s in Zuid-Sudanese hutten of kleinere huizen met mindere voorzieningen, zoals geen stromend water.”


Voor het Friesch Dagblad zullen Diana en Coen Gorter maandelijks bijhouden hoe het hun in Zuid-Sudan vergaat