Samenleving

  • 1 jaar geleden
  • essay
  • Frank van Lierde
  • Cordaid is bezig met herstel van de riolering en distributie van schoon water in Harasta, Oost-Ghouta (landelijk Damascus). Foto Cordaid/Mickael Franci
Samenleving

Solidair met Syriërs, juist nu

Nederland en Europa hebben de coronacrisis. In Syrië woedt naast die crisis een oorlog die deze maand zijn tiende jaar in gaat. Solidariteit is meer dan ooit broodnodig.

Terwijl Nederland zich schrap zet voor corona, is de oorlog in Syrië deze maand het tiende jaar ingegaan. Met volle kracht. Er speelt zich een humanitair horrorverhaal af in het noordwesten, waar mensen in de tang zitten tussen legers en gesloten grenzen.

Negen jaar oorlog hebben Syrië en het Syrische volk totaal ontwricht. Volgens de meest recente humanitaire rapporten van de VN zijn er meer dan 5,6 miljoen vluchtelingen en 6,1 miljoen binnenlands ontheemden; hebben meer dan 11 miljoen mensen in Syrië humanitaire hulp nodig, waaronder 4,8 miljoen kinderen. 70% van de gezondheidswerkers heeft het land verlaten, en bijna 8 miljoen mensen hebben onvoldoende te eten.

Negen jaar oorlog hebben Syrië en het Syrische volk totaal ontwricht. Volgens de meest recente humanitaire rapporten van de VN zijn er meer dan 5,6 miljoen vluchtelingen en 6,1 miljoen binnenlands ontheemden

Met de beperkte middelen waar we over beschikken, blijft Cordaid Syriërs noodhulp verlenen. En met de overtuigingskracht die nog rest na negen jaar oorlog, roepen onze hulpverleners in het veld strijdende partijen en politici op om veilige toegang te verlenen tot burgers en ontheemden in nood. En om de vijandelijkheden te stoppen.

Veel te weinig middelen

Humanitaire hulp helpt. Het is effectief, het redt levens en het verlicht lijden. Daarom doen we wat we kunnen, met de middelen die we hebben. Maar we schieten schrijnend tekort. Er is veel te weinig geld voor noodhulp aan de Syrische bevolking.

Vorig jaar ontving de VN iets meer dan de helft van de financiering die alleen nog maar nodig was om Syrische vluchtelingen in de hele regio basishulp te verlenen. En dan hebben we het niet eens over de nood in Syrië zelf.

Humanitaire hulp helpt. Het is effectief, het redt levens en het verlicht lijden. Daarom doen we wat we kunnen, met de middelen die we hebben. Maar we schieten schrijnend tekort

Maar het gaat om meer dan geld. Humanitair werk staat of valt met het solidariteitsbeginsel. Dit is iets waar we nu pijnlijk aan worden herinnerd.

Tijdens deze coronacrisis sluit Europa haar grenzen. Die waren al zo goed als gesloten voor mensen die op de vlucht gingen voor oorlog en geweld. Dat zijn mensen die nergens kunnen aankloppen als ze een dokter nodig hebben.

Grenzen dicht

Nu zijn de grenzen helemaal dicht. Degenen die de grens met Europa eerder waren overgestoken, zitten veelal in kampen, zoals die op Lesbos, waar het coronavirus een ramp dreigt te veroorzaken. Bovenop de rampen die er al waren. Zoek daar maar eens bescherming tegen een virus.

Tegelijkertijd worstelen de Europeanen zelf met de coronacrisis. Uit angst sluit Nederland zelfs de asielzoekerscentra voor gevluchte families. Ze staan op straat.

Nederlanders schuimen lege supermarkten af op zoek naar toiletpapier, paracetamol en eten in blik. Ze leggen voorraden aan en houden zich schuil in huizen uit angst voor besmetting.

Degenen die de grens met Europa eerder waren overgestoken, zitten veelal in kampen, zoals die op Lesbos, waar het coronavirus een ramp dreigt te veroorzaken

Juist nu laat het belang van solidariteit zich gelden. Keer mensen die oorlog en hongersnood ontvluchten nooit de rug toe. Syrië heeft onze steun nodig. Ook nu. Juist nu.

Cordaid herstelt gezondheidscentra in Syrië.


Wat doen Syrische hulpverleners met steun van Cordaid? 

Met steun van Cordaid en onder extreem moeilijke omstandigheden blijven onze Syrische partners zoals GOPA-DERD en Caritas Syria zich inzetten voor zwaar getroffen gemeenschappen. Zo werken we op dit moment aan het herstel van 140 schuilplaatsen, herstel van de riolering en distributie van schoon water in Harasta, Oost-Ghouta (landelijk Damascus).

We bieden veilige leeromgevingen aan 4200 leerlingen, door zeven beschadigde scholen te verbouwen en op te knappen (twee in Aleppo en vijf op het platteland van Damascus). We knappen twee gezondheidscentra in Oost-Aleppo op en rusten ze uit. We verlenen daar ook mentale zorg en psychosociale ondersteuning. Beide gezondheidscentra dienen een populatie van 250.000 mensen.

We verlenen financiële bijstand aan 4500 gezinnen in Aleppo; 200 andere gezinnen met meisjes of vrouwen die het slachtoffer zijn van seksueel geweld krijgen ook financiële steun. En we bieden levensreddende hulp, waaronder voedselhulp- en het uitdelen van essentiële toiletartikelen, aan 10.000 ontheemden in Noordoost-Syrië.


Frank van Lierde werkt bij Cordaid