
Sofie geeft op haar elfde het goede voorbeeld
De bewoners van Bennema State in Hardegarijp zijn maar wat blij met de elfjarige Sofie Neziri als vrijwilligster. Haar inzet voor eenzame ouderen verdiende een persoonlijk gesprek met minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.
Aan de tafel naast de ingang van Bennema State in Hardegarijp (Friesland) zit de elfjarige Sofie Neziri een potje Rummikub te spelen met drie oudere bewoners van het woonzorgcentrum. Ze doden de tijd, want elk moment kan Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het pand aan de Rijksstraatweg binnen komen lopen. Hij wil de jongste vrijwilligster van het zorgcentrum persoonlijk de hand schudden.
Sofie is elke donderdagmiddag na schooltijd in Bennema State te vinden. Ze speelt spelletjes met de bewoners, schenkt koffie of helpt de ouderen met de gymnastiekoefeningen.
In augustus vorig jaar kreeg ze daarom als eerste de Nationale Cees de Veer Kinderprijs, die is bedoeld voor kinderen die zich belangeloos inzetten voor de maatschappij. De geldprijs van duizend euro werd gebruikt voor een high-tea met alle bewoners en een optreden van Griet Wiersma.
Grappige dingen
Sofie is nog geen enkele dag met tegenzin naar haar vrijwilligerswerk gegaan. ,,Het is altijd heel gezellig”, vertelt ze. ,,Tijdens gymnastiek gebeuren ook vaak grappige dingen. Vooral als de ouderen tegen de opblaasbare bal schoppen wanneer de begeleider even weg moet om te bellen.”
De scholier van christelijke basisschool De Winde in Hardegarijp wil met haar vrijwilligerswerk iets doen tegen eenzaamheid. Op televisie zag ze dat er in Nederland veel eenzame ouderen zijn. ,,Ik vind het heel zielig dat veel bejaarden alleen zijn. Het lijkt me heel erg als je niemand meer hebt. Sommigen liggen de hele dag maar wat in bed.”
Sofie zat soms met tranen in haar ogen naar een item over eenzame ouderen op het journaal te kijken, vertelt haar moeder Jolynca Bouma. ,,Ik heb het nog een tijdje afgehouden, omdat ik dacht dat het wel over zou waaien, maar ze wilde echt graag iets voor de ouderen betekenen. Nu heeft ze sinds een paar maanden een vrijwilligerscontract en een naamplaatje. Dat vindt ze geweldig.”
Sceptisch
Een kind als vrijwilligster, daar was Petra Brander, vrijwilligerscoördinator van Bennema State, in het begin een beetje sceptisch over. ,,We wilden eerst wel even zien hoe ze het zou vinden. Misschien had ze er na een paar keer wel genoeg van”, vertelt ze.
Maar Sofie vond het leuk en bleef komen. Brander: ,,We zijn hartstikke blij met haar en de bewoners lopen met haar weg. We hebben sinds kort nog een jonge vrijwilliger uit het dorp die het leuk vindt om de ouderen te helpen. Dat juichen we toe, want het gros van ons vrijwilligersbestand is tussen de zestig en 75 jaar oud.”
Brief
Vorig jaar stuurde Sofie een brief naar minister Hugo de Jonge om het probleem van eenzaamheid onder ouderen aan te kaarten. De minister schreef een brief terug en beloofde bij Sofie langs te komen als hij in de buurt was. Nu het moment daar is, vindt ze het toch wel een beetje spannend. ,,Als ik die brief niet had geschreven, dan was dit nooit gebeurd.”
De Jonge vond de brief ,,bijzonder om te lezen”, zo vertelt hij na zijn aankomst in de hal van Bennema State aan het aanwezige personeel en de dinerende ouderen. ,,Geweldig dat een meisje van elf jaar oud ons laat zien hoe belangrijk het is dat we omzien naar elkaar. Dat is de reden waarom ik haar persoonlijk wilde ontmoeten.”
De oproep van Sofie om meer te doen tegen eenzaamheid onder ouderen, heeft de minister ook begrepen. Meer dan de helft van de mensen ouder dan 75 jaar voelt zich naar eigen zeggen eenzaam. ,,We doen al heel veel op dat gebied”, aldus de minister. ,,Met die aanpak willen we eenzaamheid vroegtijdig signaleren en doorbreken.”
Niettemin denkt De Jonge dat er altijd ouderen zullen blijven die eenzaamheid ervaren. ,,Het probleem van eenzaamheid onder ouderen is heel moeilijk op te lossen, maar iemands eenzaamheid oplossen kan wel. Sofie Neziri laat dat zien. Zij heeft al op haar elfde het goede voorbeeld gegeven.”