
Overleg als zorgverzekeraar met de patiënt
Als we iets geleerd hebben van de toeslagenaffaire is het wel het totale gebrek aan de menselijke maat bij een gedeelte van onze overheid. De Belastingdienst sprong als overheidsinstituut op initiatief en onder aanvoering van de politiek ongenadig om met de belangen van het individu.
Maar de fiscus heeft als instituut natuurlijk niet het alleenrecht op rücksichtslose onbarmhartigheid. Ook zorgverzekeraar VGZ maakt zich er schuldig aan, werd mij onlangs duidelijk.
Bij mijn periodieke bezoek aan de apotheek, meldde de apotheker mij dat mijn Fiasp insuline (Fiasp staat voor ‘fast-acting insulin aspart’) niet meer door VGZ vergoed wordt. Ik kon daarom andere insuline meenemen. Ik verzekerde de apotheker dat ik toch echt voor mijn leven van deze Fiasp, een snelwerkende insuline, afhankelijk ben. Nee, bleek daarop: regel is regel, ik kon met ander spul naar huis.
VGZ, de zorgverzekeraar die iedere winter weer haar streven om tot zinnige zorg te komen de ether ingooit, heeft eenzijdig besloten om deze insuline niet meer te vergoeden. Dat is volledig tegen de in een convenant opgestelde afspraken in en het besluit is genomen zonder overleg met de Nederlandse Diabetes Federatie. Een grove schande en schending van het belang van de patiënt. Dat wordt ook door Nederlandse internisten onderschreven.
Regel is regel, ik kon met ander spul naar huis
Als reden geeft de verzekeraar dat deze insuline prima vervangen kan worden door een, veel goedkopere, generieke variant. Fiasp insuline heeft als bijzonder en uniek kenmerk dat het heel snel werkt. Ik heb dat kenmerk nodig, omdat mijn vorm van diabetes type 1 moeilijk onder de knie te krijgen is.
Juk van contracten
Opmerkelijk is daarbij natuurlijk ook dat mijn apotheker helemaal niet bevoegd is om mij zomaar van geneesmiddel te doen wisselen. Dat is de taak van mijn arts, die als enige het juiste en medische zicht heeft op alles wat er in en met mijn lichaam gebeurt.
Maar mijn apotheker gaat gebukt onder het juk van de VGZ-contractbazen, die hem fijntjes erop hebben gewezen dat hij naar zijn centen kan fluiten als hij niet meewerkt aan hun nieuwe beleid. Hij wordt gedwongen zich geen zinnige zorgen te maken om zijn cliënten.
Zinnige zorg zonder oog voor het belang van het individu, is onmogelijk
De Rotterdamse kinderarts en diabetoloog Henk Jan Aanstoot, een erkend deskundige op het gebied van kinderdiabetes, schreef een opiniestuk vol pijnlijke voorbeelden die aantonen dat ik niet de enige ben die hier nu last van heeft. Kinderen van drie worden zonder enig pardon of uitleg gewisseld van insuline. Dat hun arts momenteel geen tijd heeft om de overstap naar een nieuwe insuline goed te begeleiden, is dagelijks pijnlijk zichtbaar in het coronanieuws. In het oog van de coronastorm een dergelijk ingrijpende beslissing nemen, zonder enig overleg met de diabetes instanties, is wel akelig berekenend. Een beetje complotdenker kan er zijn lol mee op.
Rücksichtsloos bezuinigen is natuurlijk tot daar aan toe. Maar doe het dan wel in overleg en met enig gevoel voor de mensen die dit aangaat. Zinnige zorg zonder oog voor het belang van het individu is onmogelijk.
Maarten de Gruyter is vastgoedondernemer in Amsterdam