Overbezorgdheid is schadelijk
We kennen de verhalen ondertussen allemaal. Op 14 maart een corona-feestje organiseren. In juni met duizenden demonstreren op de Dam. Mensen die, vanuit een ideaal of uit pure onbezorgdheid, risico’s nemen.
Er zijn ook mensen die nu pas voor het eerst hun neus buiten hun voordeur steken. Bang voor infectie, zelfs op het moment dat de nieuwe corona-besmettingen bijna op de vingers van één hand te tellen zijn. Ze hebben zich al die maanden elk contact ontzegd. Angstig teruggetrokken onder hun steen. De boodschappen werden aan de deur bezorgd bij deze overbezorgde mens. De buitenwereld als ultieme bedreiging.
Als je een economische bril opzet, zou je kunnen zeggen dat overbezorgdheid hét verdienmodel is van het medisch bedrijf. Mensen gaan naar de dokter, gealarmeerd door onschuldige klachten. Een reeks onderzoeken wordt in werking gesteld, je weet immers maar nooit. Deze onderzoeken leveren minimale afwijkingen op. Een tweede ronde volgt. En ondertussen, kassa.
Als je een economische bril opzet, zou je kunnen zeggen dat overbezorgdheid hét verdienmodel is van het medisch bedrijf
Behalve duur is deze gang van zaken niet zonder risico. De negatieve aspecten van overbezorgdheid kom ik het meest tegen rondom de behandeling van kinderen. Natuurlijk, elke ouder zal erkennen dat kinderen, in al hun kwetsbaarheid, de achillespees van je bestaan vormen. Een snottebel kan al betekenen dat je prins of prinsesje niet meer naar de crèche kan.
Maar overbezorgde ouders gaan vaker met hun kind naar de dokter. Zullen eerder aandringen op vervolgonderzoek, waar hun arts vroeg of laat in mee zal gaan. Het gevolg: het kind moet naar het ziekenhuis, wordt onderworpen aan pijnlijke ingrepen, al was het maar een bloedafname. Overbezorgdheid, ik vind het de meest voorkomende vorm van kindermishandeling.
Natuurlijk, daarmee doe ik geen recht aan de intentie van de ouders. Maar het resultaat van al deze zorgen is bange kinderen die - daar zijn aanwijzingen voor - in hun latere leven angstiger zullen zijn voor de normale risico’s die we in ons leven nu eenmaal lopen.
Overbezorgdheid, ik vind het de meest voorkomende vorm van kindermishandeling
Daarbij komt dat overbezorgdheid in de breedte, met de daarbij behorende onnodige medische consumptie, zwaar drukt op de begroting van de gezondheidszorg. Meer nog dan de vergrijzing, is dit een oorzaak voor de stijging van de kosten.
Covid-19 heeft ervoor gezorgd dat deze geldverslindende en schadelijk spiraal tijdelijk is doorbroken. Behalve voor Covid-19-gerelateerde zorg, was het rustig bij de dokter. Onschuldige klachten zagen we niet meer. Het virus heeft overbezorgdheid tot normale proporties terug gebracht. Hou dat vast!
Berend Jansen is huisarts in Swifterbant