
Ook rest van EU lijdt onder een harde brexit
May slaagde er niet in haar met Brussel overeengekomen deal door het Lagerhuis te krijgen en geconfronteerd met een rebellie in haar partij, zat er voor haar niets anders op dan af te treden. De opvolgingskandidaten profileren zich als uitgesproken brexiteers. De kans dat de nieuwe regeringsleider wel zal slagen waar May faalde - en dat de brexit-deal dus door het parlement wordt aanvaard - is verwaarloosbaar.
De verhoudingen in het Lagerhuis zijn niet veranderd. Er is nergens een meerderheid voor te vinden. Niet voor de deal van May, niet voor een harde brexit en niet voor een nieuw referendum. En in het onwaarschijnlijke geval dat het Lagerhuis in meerderheid zich wel kan vinden in een overeenkomst, is het onwaarschijnlijk dat de Europese Unie opnieuw met Londen wil gaan onderhandelen.
Over de voorwaarden rond de Britse uittreding die May met Brussel heeft afgesproken kan niet opnieuw worden onderhandeld, heeft de EU telkenmale te kennen gegeven. Brussel wil de exit-voorwaarden ook niet verzachten om de Britten geen betere handelsvoordelen te geven dan de EU-lidstaten omdat het anders geen zin heeft EU-lid te zijn.
Bovendien moeten lidstaten die spelen met een exit-gedachte worden afgeschrikt om te voorkomen dat er meer uittreders volgen. Ook wil de EU het Verenigd Koninkrijk niet opnieuw uitstel geven voor de brexit-datum omdat dit ten koste zou gaan van de Brusselse geloofwaardigheid.
Gezien de patstelling, de onwrikbare standpunten en het gebrek aan tijd tot de deadline van 31 oktober, stevent Groot-Brittannië af op een harde brexit. Het Verenigd Koninkrijk zal daar het meest onder te lijden hebben, maar de rest van de EU loopt ook schade op.
Groot- Brittannië wordt ineens een externe economische concurrent in plaats van een bondgenoot. Er moet een harde grens komen tussen Ierland en Noord-Ierland, de enige landgrens tussen Groot-Brittannië en de EU, waardoor de spanningen op het eiland zullen oplopen. EU-lidstaat Ierland zal daar politiek en economisch zwaar onder lijden. De perikelen rondom de brexit kunnen zich nog jaren voortslepen, wat de energie wegzuigt die noodzakelijk is om hervormingen binnen de EU door te voeren.
Het brexit-debacle valt grotendeels op het conto van de Britten te schrijven, maar het is een illusie te menen dat de rest van de EU er ongeschonden uitspringt.
By Sinn Féin - IMG_8083, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=61346642