
Online verhalen voor de veertigdagentijd
“Wij missen de kerken en de kerken missen ons”, verklaart verhalenverteller Kees Posthumus het initiatief. In een normaal jaar treedt hij zo’n tachtig keer op, waarvan zeventig keer in een kerk. Sinds maart vorig jaar ligt dat grotendeels stil. “Niet alleen ik, maar alle verhalenvertellers hebben straks bijna een jaar niet kunnen optreden.”
Lang hield de verteller uit Apeldoorn de hoop dat het werk slechts voor een korte periode stil zou liggen. “Ik voelde geen noodzaak iets nieuws op te zetten omdat het steeds tijdelijk leek. In de zomer kon ik nog een paar keer optreden bijvoorbeeld. Maar het perspectief verdween steeds weer achter de horizon, zoals bij iedereen. Uiteindelijk had ik een reactie van iemand op Facebook nodig, die schreef: ‘Kees, we missen je’. Toen realiseerde ik me dat ik iets moest ondernemen.”
“Uiteindelijk had ik een reactie van iemand op Facebook nodig, die schreef: ‘Kees, we missen je’”
Hij benaderde verhalenvertellers Gottfrid van Eck, Pauline Seebregts, Stephan de Jong, Peterine Kooij-mans, Talitha Nawijn en Eveline Masetti met het idee om gedurende de veertigdagentijd verhalen te vertellen op een speciale website.
Stephan de Jong uit Oudemirdum is protestants predikant. “Ik ben als predikant de enige niet-professionele verhalenverteller uit het rijtje, hoewel ik natuurlijk iedere zondag op een podium sta.” De Jong is lid van de vertelkring Vertellers in Fryslân en volgt de vertelopleiding aan de Vertelacademie in Utrecht. “Zo ken ik die anderen ook; ik kom ze wel eens tegen. Maar ik vertel vooral verhalen als ik er voor gevraagd wordt, bijvoorbeeld voor de Rotary, bij een modeshow of als iemand vijftig jaar getrouwd is.”
Pelgrimage
Alle zeven de vertellers hebben een band met de kerk, hoewel de een dichterbij staat dan de ander. De Jong: “Er zijn twee katholieken en vijf protestanten. Maar de stromingen lopen sterk uiteen, van evangelisch tot zeer vrijzinnig.”
Het overkoepelende thema van de veertig video’s is ‘pelgrimage’. Per week raken de verhalen aan een aspect dat met de pelgrimstocht te maken heeft, van ‘vertrekken’ via onder meer ‘ontdekken’ en ‘vechten’ tot aan ‘thuiskomen’.
Gisteren verschenen de eerste vier video’s online, met onder meer een verhaal van Posthumus over de roeping van de vissers, verteld vanuit het perspectief van Andreas, en een spiegelverhaal van De Jong over Johannes als mensenvanger: “Heb jij een hart? Dan kun jij ook mensenvanger worden. Want het enige dat je nodig hebt, is een hart.”
De zondagen vallen traditioneel buiten de veertigdagentijd; dan hoeft er volgens de regels ook niet gevast te worden
Voor iedere weekdag uit de veertigdagentijd wordt zo een verhaal gepubliceerd. Het zijn niet allemaal Bijbelse verhalen, maar ze komen wel stuk voor stuk voort uit de joodse en christelijke verhalentraditie.
De zondagen vallen traditioneel buiten de veertigdagentijd; dan hoeft er volgens de regels ook niet gevast te worden. “Nou ben ik nogal van het koken”, vertelt Posthumus, “daarom neem ik voor iedere zondag een kookvideo op, met een vegetarisch gerecht. De eerste zondag begin ik met een kruidkoek, maar er komen ook nog tortilla’s en iets met bloemkool. Het zijn mijn eigen favorieten, want ik ben al vegetariër sinds mijn achttiende, maar het zijn ook allemaal recepten die je kunt uitdelen. Dat past bij de veertigdagentijd.”
Verdienmodel
Om de opstartkosten en de kosten van de technische ontwikkelingen te dekken benaderde Posthumus fondsen. Via een ‘doneerknop’ op de site hoopt hij er vervolgens inkomen voor hemzelf en de andere vertellers uit te halen.
“Je kunt natuurlijk van alles op het internet doen, maar er moet wel een verdienmodel aanzitten. Het is geen hobby, dit is ons werk. We hebben er over gedacht de video’s achter een gordijntje te plaatsen; dat mensen eerst moeten betalen om ze te kunnen zien. Maar dat voelt niet goed. We hopen dat de mensen via de knop bereid zijn om te betalen. Alle inkomsten verdelen we achteraf over de vertellers.”
Hij hoopt dat kerken de video’s ook in de online diensten gaan gebruiken. “Als ze ons daarover benaderen sturen we ze alle bestanden toe, want die online diensten zijn er wel bij gebaat.” De Jong: “We willen hiermee in deze schrale tijd wat kleur brengen.”
De video’s zijn te bekijken op www.40verhalen.nl