Zingeving

  • 1 jaar geleden
  • essay
  • Lodewijk Born
  • De organisatoren willen een ‘virtuele’ gebedsbeweging creëren via internet en sociale media. Foto MissieNederland
Zingeving

Nationaal Gebed op woensdag 18 maart

Komende woensdag is er een Dag van Nationaal Gebed, niet met fysieke samenkomsten maar via internet en sociale media.

Het is voor het eerst dat een dergelijk landelijk gebedsinitiatief wordt gehouden in ons land, in het kader van de coronacrisis. ‘Nederland is, net als grote delen van de wereld, getroffen door het coronavirus', schrijven de initiatiefnemers de ChristenUnie, de Evangelische Omroep, Raad van Kerken in Nederland, MissieNederland en Groot Nieuws Radio.

'De situatie wordt met de dag ernstiger en de maatregelen treffen steeds meer mensen direct. Als christenen zijn we niet immuun voor het leed en de onzekerheid die deze situatie met zich mee brengt. Maar we hoeven ons daar niet door te laten leiden. We mogen vertrouwen dat God ook in deze situatie de Heer is.’

Internet en sociale media

De organisatoren willen een ‘virtuele’ gebedsbeweging creëren via internet en sociale media. Het initiatief telt drie momenten van gebed: om negen uur ’s morgens en om twaalf uur en drie uur ’s middags. De afsluiting is ’s avonds om zeven uur.

Ieder gebedsmoment wordt ingeleid via een livestream die wordt opgenomen in de EO-studio en waarin enkele gasten uit de breedte en diversiteit van de kerk aan het woord komen. Ook gaat een predikant via de livestream voor in gebed. In de tussentijd kan iedere deelnemer persoonlijk bidden of een gebed plaatsen op een centrale digitale plek. Zondag 15 maart vonden in het hele land kerkdiensten plaats: op televisie, online en soms ook nog in kerken zelf, waar gebeden werd voor de crisis.