Meer aandacht voor armoede
Een extreme situatie, zo kun je de coronacrisis wel noemen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal werkenden sinds maart afgenomen is met 201.000. Mensen komen moeilijker aan een baan en het aantal WW-uitkeringen is sinds maart met een kwart gestegen. Opvallend is dat deze stijging het hoogst is voor de leeftijdsgroep van 15 tot 25 jaar.
Ook gezinnen en bedrijven worden niet gespaard. De economische gevolgen van de coronacrisis zijn nu al niet te overzien. Experts verwachten dat de werkloosheid in het najaar zal stijgen. Hoe worden de verschillende groepen geraakt in hun portemonnee?
Studenten worden hard geraakt. Studenten zijn vaak flexwerkers in sectoren waar de afgelopen maanden veel banen verdwenen. Vooral uitwonende studenten die naast collegegeld ook huur en boodschappen moeten betalen, hebben het moeilijk. De TOFA-regeling als eenmalige tegemoetkoming is niet verlengd. Jongeren moeten nu meer lenen om hun studie en andere uitgaven te kunnen betalen.
Veel ouders weten de hulpinstanties niet te vinden en komen voor het eerst in de schulden terecht
Ook gezinnen worden geraakt door de crisis. Hulporganisaties trekken aan de bel vanwege de armoede die de corona-crisis veroorzaakt. Zo is er meer vraag naar voedselpakketten en verjaardagsboxen voor kinderen. Bovendien kwamen veel gezinnen in de problemen toen de scholen overgingen op digitaal onderwijs. Kinderen hadden opeens een goed werkende laptop en meer ondersteuning nodig. Veel ouders weten de hulpinstanties niet te vinden en komen voor het eerst in de schulden terecht.
Veel ondernemers zagen hun winst flink dalen en of zelfs teruglopen naar nul. Aan de noodsteun zijn voorwaarden verbonden waarvoor niet iedereen in aanmerking komt. De Kamer van Koophandel meldt dat in de eerste helft van 2020 het aantal faillissementen ten opzichte van 2019 met 5 procent is toegenomen. Economen van de ING verwachten dat dit aantal dit jaar nog met 40 procent zal stijgen.
De coronacrisis heeft grote financiële gevolgen voor verschillende groepen, en de verwachtingen voor de rest van het jaar zijn nog somberder. Verwacht wordt dat ruim een op de vijf huishoudens in financiële problemen komt en dat dit aantal gaat groeien in het najaar. In de grote steden zijn deze cijfers nog hoger.
Tegelijkertijd is dit voor politici een goede gelegenheid meer aandacht te besteden aan armoede en werkloosheid. Hopelijk gaan nu de ogen open en zien we eindelijk de nijpende situatie van mensen aan de onderkant van de samenleving. Elk nadeel heeft immers zijn voordeel.
Hayarpi Tamrazyan studeert econometrie in Tilburg. Ze werd geboren in Armenië en kwam in 2010 in Nederland met haar ouders, broertje en zusje