Maak het verschil voor die ene
In de afgelopen week werd ik er door Facebook aan herinnerd dat ik een paar jaar geleden een filmpje had gedeeld over een man die op het strand aangespoelde zeesterren terugbracht naar de zee. Er lagen honderden zeesterren op het strand als gevolg van de wisseling van eb en vloed.
Iemand die hem dit zag doen, zag het als een onmogelijke taak en zei tegen de man dat hij echt het verschil niet kon maken. De man bracht weer een zeester naar de zee en zei: “Het maakte voor hem wel een verschil.”
In Nederland zijn er naar schatting 12.600 jongeren van achttien tot dertig jaar dak- of thuisloos, volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek uit 2019. En om eerlijk te zijn: ik ken er persoonlijk maar één.
Het is een jongen die vanwege een gedragsprobleem nergens lang kan blijven. Ik geef hem de fictieve naam Frank. Hij heeft bij ons thuis gewoond, maar vond dat we te veel regels hadden. Hij is zelfs uit de daklozenopvang gezet, omdat hij zich niet aan afspraken kan houden. Hij slaapt nu op de bank bij een vriend, maar die heeft ook al laten weten dat dit niet lang meer kan duren.
Ik zie hoe kwetsbaar hij is. Hij is zijn baan kwijtgeraakt en is al een paar keer in aanraking geweest met justitie. Ik maak me zorgen om hem.
Natuurlijk kan ik niet 12.600 jongeren helpen. Maar ik kan wel voor een van hen het verschil maken
In maart 2019 lanceerde staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS een actieprogramma Dak- en Thuisloze jongeren. Het programma richt zich op betaalbare woonplekken voor jongeren, een stabiele financiële situatie, begeleiding bij school of werk en goede zorg en ondersteuning.
Ik vind het klasse dat hij zich het lot van jongeren als Frank zo oprecht aantrekt en ook écht daadkracht toont. Maar als ik bedenk dat Frank één van de 12.600 thuisloze jongeren is, dan is het toch wel om moedeloos van te worden.
En toen zag ik weer dat filmpje van die zeester. Natuurlijk kan ik niet persoonlijk 12.600 jongeren helpen. Dat is zelfs voor de staatssecretaris een hele toer. Maar ik kan wel voor een van hen het verschil maken. En ik ben ook vastberaden om dat te doen, met alle geduld, vasthoudendheid, creativiteit en vergevingsgezindheid die daarbij nodig is.
Ik hoop dat die andere 12.599 jongeren ook iemand vinden die dat voor hen zal doen. Want als we deze individuele jongeren in hun kwetsbare situatie echt als medemens gaan zien, dan ben ik ervan overtuigd dat we als samenleving voor hen allemaal het verschil kunnen maken.
Janny Bakker-Klein is directeur van kennisinstituut voor sociale vraagstukken Movisie
Kleine zorgcoöperaties zijn waardevol
CDA-fractieleider Pieter Heerma pleitte in de Tweede Kamer voor een ‘coöperatieve samenleving’, met onder meer hofjes waar mensen kunnen wonen en voor elkaar zorgen. Het CDA zou Heerma’s visie als nieuw ideaal mogen aannemen.