Samenleving

  • 8 maanden geleden
  • essay
  • Liesbeth de Jong
  • Vanaf volgende week worden er concerten gegeven op grootste historische orgel van Nederland. Foto Wim Ruigrok
Samenleving

Livestream-orgelconcerten in de Nieuwe Kerk Amsterdam

Naar een concert gaan kan nu even niet, maar gelukkig kan online een concert beluisteren nog wel. Vanaf volgende week is er een reeks orgelconcerten live te zien en te beluisteren.

De Nieuwe Kerk in Amsterdam is beroemd om haar kunst- en cultuurtentoonstellingen. Maar het is ook een kerk, en deze kerk heeft het grootste historische orgel van Nederland. Net als andere musea is de Nieuwe Kerk op dit moment gesloten. Maar gelukkig is er online wel van alles mogelijk. Via een livestream wordt vanaf volgende een serie concerten gespeeld op het wereldberoemde hoofdorgel van de kerk.

De serie gaat in première met het Nieuwjaarsconcert op dinsdag 2 februari om 17.30 uur, de huwelijksdag van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. De vaste organisten van de Nieuwe Kerk Bernard Winsemius en Henk Verhoef hebben een speciaal programma samengesteld met onder andere verwijzingen naar deze bijzondere dag voor De Nieuwe Kerk. Zo wordt er muziek van Bach (Du Friedefürst) en Jurriaan Andriessen (Entrata della Regina) gespeeld.

Tickets voor de livestream van 2 februari zijn online te bestellen. De data van de andere concerten worden binnenkort gepubliceerd op nieuwekerk.nl. De concerten zijn gratis voor Vrienden van De Nieuwe Kerk.