Liever geen hair extensions
Welke vrouw droomt er niet van weelderige lokken? De Amerikaanse socialité Kendall Jenner luidde deze maand in met een nieuwe coupe, langer en blonder dan ooit. Hair extensions verklaren ook de eeuwige jeugd van Ariana Grande, Selena Gomez en Jennifer Lopez.
Menselijk haar is booming business. De verkoop ervan levert de Sri Bhavani Amman-tempel in Chennai, India, jaarlijks 125.000 euro op, slechts een fractie van de miljoenen die grotere tempels binnenslepen. De vrouwen die hun haar offeren, krijgen niets. Kaalhoofdig verlaten ze de tempel, in de hoop dat hun leven door de gunst van de goden net iets minder uitzichtloos zal zijn.
Naast India doet ook China zijn best om de wereldwijde vraag naar menselijk haar het hoofd te bieden. Het platform voor onderzoeksjournalistiek Investico ontdekte dat zeker één Chinese haarfabrikant de afgelopen jaren meerdere ladingen mensenhaar naar Nederland exporteerde.
Een deel van daarvan komt uit Xinjiang, waar een ‘strafkamp’ gevestigd is. Verschillende Oeigoerse ex-gevangenen getuigen dat bij binnenkomst hun haar werd afgeschoren. Gelbinur Sidik werkte als docent Chinees in zo’n kamp, maar woont nu in Nederland. Toen ze aan een kampbewaarder vroeg wat er met al dat haar gebeurde, antwoordde hij: “Ze sturen de haren naar het binnenland en maken er handel van, ze gaan pruiken maken en die verkopen.”
Zeker één Chinese haarfabrikant exporteerde de afgelopen jaren meerdere ladingen mensenhaar naar Nederland
De Amerikaanse douane hield eerder dit jaar twee grote partijen pruiken en haarwerken uit Xinjiang aan, op vermoeden van dwangarbeid. Een uitzondering, meestal gebeurt er niets omdat de herkomst van de partijen voor handelaars en douanes onduidelijk blijft. Chinese haarfabrikanten ontkennen alle geruchten.
Dat Aziatisch haar in het Westen zo populair is, is te danken aan de lengte en de kwaliteit. De Parijse saloneigenares Ebtissen Tekkouri betaalt 300 euro voor een bundel van ongeveer 150 gram. “Als je het koopt en het is mooi verpakt, vergeet je dat dit haar ooit van iemand anders was”, zegt ze. “Je ziet het achtergrondverhaal niet, je ziet alleen wat voor je ligt.”
De baby die ooit lachend naar een haarstreng graaide, de moeder die haar dochter liefdevol over de haren streek, de lokken die ontsnapten uit een knot en wapperden in de ijle bergwind: het kan door chemische processen allemaal worden uitgewist.
In Azië is een miljoenenindustrie ontstaan over de hoofden van kwetsbare mensen, gedreven door het Westerse verlangen om te schitteren
Niettemin is haar een onmiskenbaar onderdeel van je persoonlijkheid. Het Bijbelverhaal van Simson en Delilah en vele andere teksten spreken ervan. De nazi’s in de Tweede Wereldoorlog wisten dat maar al te goed. De ontmenselijking van hun slachtoffers begon met een tondeuse.
In Azië is een miljoenenindustrie ontstaan over de hoofden van kwetsbare mensen, gedreven door het Westerse verlangen om te schitteren. En dat terwijl het perfect mogelijk is synthetische extensions te vervaardigen met vergelijkbare eigenschappen.
Dat brengt me meteen bij de goede voornemens voor het nieuwe jaar. Ik leef niet graag in een wereld waarin de nieuwe extensions van Kendall Jenner breaking news zijn. En wees eerlijk, heeft u ook niet liever een wereld die ieder mens de kans geeft om te schitteren? Laten we dáár nu eens een hoofdzaak van gaan maken.
Kelly Keasberry is theoloog, journalist en redacteur van tijdschrift Tertio