Laat kinderen meepraten over Covid-19
Hoe ervaren kinderen de coronapandemie? Meer dan 26.000 kinderen en jongeren tussen acht en zeventien jaar uit 137 verschillende landen hebben deze vraag voorgeschoteld gekregen én beantwoord. Terre des Hommes voerde dit onderzoek met steun van onder andere de Verenigde Naties uit en lanceerde vervolgens de campagne #CovidUnder19.
De pandemie is voor alle kinderen en jongeren ter wereld zeer ingrijpend, zowel het virus als de overheidsmaatregelen die zijn getroffen om het virus onder controle te krijgen.
Het is daarom bizar dat er in Nederland nauwelijks aandacht is voor de campagne #CovidUnder19. Terwijl de overheid volop met jongeren spreekt, ontbreekt de aandacht voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Wanneer neemt het kabinet-Rutte kinderparticipatie even serieus als jongerenparticipatie?
‘Mark my words today - the day will come soon when we will again hug our teachers and play with our friends. JUST WATCH. We have been in quarantine for more than 10 weeks straight now. We kids can’t take it anymore, we have to play, run around, especially go outside but you aren’t letting us’, schreef een twaalfjarig meisje uit Canada.
De veerkracht van kinderen als dit meisje is inspirerend, maar desondanks blijven de zorgen van en over kinderen overheersen. ‘Many children said they missed school, their friends and other members of their family. For some children this had a significant impact on their mental health’, meldt het rapport.
De Nederlandse jeugd ervaart vaker stress, kampt vaker met depressies en belandt vaker in gevaarlijke situaties door gebrek aan contact met veilige volwassenen
De gevolgen van de pandemie voor de mentale gezondheid van kinderen is inmiddels ook in Nederlands onderzoek terug te vinden. De Nederlandse geestelijke gezondheidszorg deed als sector onderzoek naar de gevolgen van de coronapandemie voor de geestelijke gezondheid en veerkracht van de Nederlandse bevolking.
Daaruit wordt duidelijk dat de Nederlandse jeugd onder andere meer stress ervaart, vaker kampt met depressies en ook vaker in gevaarlijke situaties belandt door gebrek aan contact met veilige volwassenen. Bovendien is er door de pandemie weinig zicht achter voordeur, waardoor het niet duidelijk is wat de stand van zaken is met kindermishandeling en -verwaarlozing.
Eerder bleek uit onderzoek van het Emma Kinderziekenhuis van Amsterdam UMC dat Nederlandse kinderen zich tijdens de eerste lockdown minder gezond voelden en vaker last hebben van angst en somberheid door de coronamaatregelen.
Hoe nu verder? De campagne #CovidUnder19 roept overheden op niet alleen over kinderen te praten, maar vooral ook met hen. Verschillende Nederlandse jeugdorganisaties pleiten daar ook voor als het om jongeren gaat. Ook kwam er een ‘Jongeren Denktank Coronacrisis’ en bood UNICEF onder de naam #mijnnieuwewereld een ‘jongerenadvies’ aan het kabinet aan.
Dit en meer heeft bijgedragen aan extra geld van het kabinet voor gemeenten om jongeren te ondersteunen in coronatijd. ‘Dit geld is bedoeld om de dialoog met jongeren te starten, activiteiten te organiseren in samenwerking met relevante partijen zoals jongerenwerk en om extra aandacht te geven aan de mentale weerbaarheid van jongeren,’ aldus het kabinet.
Ik maak me vooral zorgen over de positie van kinderen onder de 13 jaar. Voor die groep lijkt nauwelijks oog te zijn
Ik maak me vooral zorgen over de positie van kinderen onder de 13 jaar. Voor die groep lijkt nauwelijks oog te zijn. Deze kinderen in de basisschoolleeftijd vormen nauwelijks een ‘besmettingsgevaar’, maar mogen tijdens de huidige lockdown toch niet naar school. Ook op andere manieren en momenten kunnen zij niet genieten van een onbezorgde, positieve jeugd.
Het is daarom de hoogste tijd voor een kinderraad dat het kabinet voorziet van gevraagd en ongevraagd advies. Een kinderraad die bovendien mee kan denken over de mentale gevolgen van coronamaatregelen voor kinderen.
Kinderen zijn wijs genoeg om zich over zulke zware onderwerpen uit te spreken. En bovendien: zij zullen het langst de directe en indirecte gevolgen van de coronapandemie in hun leven ervaren. Het gaat om hún toekomst; laten we dan ook naar hen luisteren.
Dave Ensberg is directeur van Jantje Beton